Denisa Crăciun

Premierul Ciolacu despre limitarea plăților în numerar: „Toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, cu două excepții”

Thumbnail

Propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor privind limitarea plăților în numerar vor fi revizuite, astfel că toate limitele actuale de cash vor fi menţinute atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii, a spus, marți, premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului Ciolacu, plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători şi de oamenii simpli, fără excepţie. În ultimele zile am avut mai multe discuţii cu aceştia, cât şi cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii sistemului bancar. Şi mi-au spus anumite lucruri de bun simţ legate de măsurile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor legate de cash. Aceşti oameni nu sunt evazionişti, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această ţară! Prin urmare, în prima şedinţă de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcţie greşită”, a spus Ciolacu pe Facebook. 

Toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice. Cu două excepţii: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. Am însă un mesaj pentru evazioniştii care au profitat de această discuţie din spaţiul public: voi veni peste voi! Voi veni şi vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituţiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Aşa cum am început războiul cu cei care distrug vieţile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veţi scăpa!”, a mai afirmat Ciolacu.

Plafoanele plăților cu cash în România care au generat nemulțumiri. Reglementări actuale

Plafoanele stricte la plățile cu numerar ar urma să intre în vigoare începând din data de 11 noiembrie 2023, în etape.

Principalele modificări care au generat nemulțumiri, decise de Guvern prin Legea 296/2023 (care modifică Legea nr.70/2015), se referă la plafoanele de încasări și plăți în numerar, precum și la plafonul maxim admis pentru deținerea de numerar în casierie, conform ANAF:

1. Profesioniștii, adică persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocierile şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică (care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015), pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:

 • a) încasări de la profesioniști în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
 • b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, de la profesioniști, în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană;
 • c) plăţi către profesioniști, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
 • d) plăţi către magazinele de tipul cash and carry, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;
 • e) plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei şi, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei şi, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Profesioniștii pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei / 2.000 lei în numerar, iar suma care depăşeşte acest plafon poate fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar (cum ar fi cardul).

Atenție, așadar, și la magazinele cash & carry, cum sunt Metro sau Selgros, de unde se aprovizionează angro o serie întreagă de mici comercianți!

2. Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între profesioniști şi persoane fizice se efectuează astfel:

 • cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și
 • cu încadrarea în plafonul zilnic de 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate de la/către o persoană, pentru operaţiunile de încasări/plăţi în numerar, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, dividende, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare decât plafonul menționat mai sus. Aceste prevederi NU se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate, conform legii.

3. Operaţiunile de încasări şi plăţi cash între persoanele fizice, altele decât cele realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate (de BNR sau autorizate în alt stat membru UE și notificate BNR), efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/ restituirea de împrumuturi se pot efectua astfel:

 • în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţiepână la data de 31 decembrie 2024, şi
 • 5.000 lei/tranzacţie, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 10.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 5.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

4. Pentru profesioniști, se introduc prevederi conform cărora:

 • A) Sumele în numerar aflate în casieria profesioniștilor (firme, PFA, II, liber-profesioniști etc.) nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc acest plafon se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de 2 zile lucrătoare.
 • (B) Se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.
Parallax

Vizualizari
701
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri