Denisa Crăciun

TAXE: Legea privind modificările fiscale, publicată în Monitorul oficial

taxe-dreamstime

Noile taxe pot intra oficial în vigoare. Legea privind modificările fiscal-bugetare, prin care sunt introduse noi taxe pentru firme, PFA și consumatori, a fost publicată vineri, 27 octombrie, în Monitorul oficial.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 26 septembrie, pachetul de modificări fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. 

Astfel, este de așteptat ca unele modificări fiscale să se aplice începând chiar din luna noiembrie, iar altele de la 1 ianuarie 2024.

Descarcă de AICI Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată vineri seara în MO, care cuprinde, printre altele:

Noua taxare a microîntreprinderilor

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel: 

 • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro
 • 3%, pentru microîntreprinderile care:
 1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
 2. desfășoară activități, principale sau secundare în diverse coduri CAEN

Impozit pe veniturile din IT pentru sume de peste 10.000 lei.  Construcțiile, agricultura și industria alimentară vor plăti CASS

Vor fi reduse excepțiile din sectoarele IT, construcții, agricultură și industria alimentară. 

Astfel, în IT se va plăti impozit pe venit pentru sume de peste 10.000 lei. IT-iștii vor fi scutiți de plata contribuției la Pilonul II de pensii, în sensul că pot opta pentru asta.

În construcții, agricultură și industria alimentară, angajații vor plăti CASS (contribuția la sănătate). 

PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime

PFA și cele care au venituri din activități independente vor avea la CASS un plafon de 60 de salarii minime.

Astfel, ar urma să plătească 10% pentru orice sumă până în 60 de salarii.

Taxarea suplimentară a bonurilor de masă

Se va plăti contribuția la sănătate pentru bonurile de masă. 

TVA: Produsele și serviciile care se vor scumpi

Va crește TVA de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Totodată, va crește de la 5% la 9% TVA pentru:

 • livrarea de locuințe sociale;
 • livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei;
 • livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.
 • serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă.

Va crește TVA de la 5% la 19% pentru:

 • sălile de fitness;
 • livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final.

Rămân cu TVA de 5%: 

 • serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice;
 • livrarea către persoanele fizice de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare;
 • livrarea către persoane juridice sau alte entități, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale şi unități de asistență socială, de lemn de foc.

Companiile mari vor avea un impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă cel pe profit este „prea mic”

Companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro) vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic.

Sunt exceptate companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale și care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri pentru bănci

În cazul băncilor se introduce un impozit suplimentar (pe lângă cel pe profit) de:

 • 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
 • 1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026

De asemnea, se introduce un impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro. Astfel, pe lângă impozitul pe profit va trebui să se aplice și acest nou impozit.

Taxă pentru zahăr

Este vorba despre o acciză pentru:

 • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl
 • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

Prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată și galactoză adăugate ca ingrediente, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neîndulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceață.

Un impozit special pentru bunurile scumpe

Apare un impozit special pentru case și mașini.

Se va aplica pentru:

 • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată depășește 2,5 milioane lei.
 • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei;

În cazul autoturismelor se va aplicare o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Impozit de 70% pe veniturile neidentificate

Persoanele care nu pot justifica averile pe care le au vor plăti un impozit de 70%, în loc de 16% cum este în prezent.

Sistemul RO e-Factura 

Firmele au obligația în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024 să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistraţi în Registrul RO eFactura.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data limită prevăzută pentru emiterea facturii.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Prin excepție, nerespectarea prevederilor în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 nu se sancționează.

Plățile în numerar, reduse

Se plafonează încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry (Metro, Selgros etc) în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană.

De asemenea, magazinelor cash and carry către persoane vor fi și ele plafonate similar (plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi).

Plățile acordate ca avansuri spre decontare urmează să fie plafonate la 1.000 lei, plafon stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Firmele cu datorii la stat nu vor mai putea fi dizolvate

Lista firmelor pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare ar urma să se afișeze în Buletinul electronic al registrului comerțului, cu cel puțin 60 zile calendaristice înainte și se transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

În termen de 45 zile calendaristice de la data afișării/primirii listei, Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și orice alt creditor, comunică Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, societățile care înregistrează obligații bugetare restante și/sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal, ori alte creanțe neachitate, caz în care se amână inițierea acțiunii de dizolvare, până la stingerea acestora, după caz, respectiv până la finalizarea acțiunii de control fiscal.

Același lucru și în cazul radierii.

Redevența pentru concesiunea transportului gazelor crește de 25 de ori

Se majorează de 25 de ori a redevența plătită pentru concesiunea transportului gazelor, de la 0,4% la 10%.

---

Citește și

Parallax

Vizualizari
12643
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri