Redacția StartupCafe.ro

Noi modificări fiscale 2024: e-Transport, e-Tva și altele – proiect de OUG

taxe-dreamstime.jpg

Ministerul Finanțelor a publicat, vineri, în transparență, un proiect de OUG prin care urmează, printre altele, să se introducă noi prevederi privind casele de marcat electronice și schimbări la sistemul RO e-Transport.

Iată care sunt principalele modificări fiscale propuse:

Potrivit HotNews.ro, vor fi mai multe informații colectate de la casele de marcat. Proiectul prevede posibilitatea ca, prin ordin al președintelui ANAF, la solicitarea Ministerului Finanțelor, să fie stabilite și alte date și informații care trebuie să fie transmise de aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic al ANAF, cum ar fi, spre exemplu, codul de înregistrare în scopuri de TVA al contribuabilului, informație absolut necesară pentru generarea decontului de TVA precompletat (e-TVA n.r.).

Necesitatea transmiterii de către aparatele de marcat electronice fiscale a informațiilor din conținutul bonului fiscal referitoare la codul de înregistrare în scopuri de TVA este dublată de faptul că precompletarea de către autoritatea fiscală a informațiilor privind operațiunile impozabile în decontul de TVA este o măsură menită să vină în sprijinul contribuabililor care, potrivit legii, au obligația să completeze și să depună decontul de TVA.

Schimbare la e-Transport în privința sancțiunilor

Potrivit proiectului, în cazul în care bunurile cu risc fiscal ridicat sunt înregistrate în documentele justificative primare și, ulterior în evidența contabilă a utilizatorilor, sancțiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor intrate în gestiune și în circuitul operațiunilor economice să nu se mai aplice.

De asemenea, se modifică o prevedere privind amenzile la e-Transport (din OUG 115/2023 – Ordonanța trenuleț), în sensul ca acelea să se aplice începând cu 1 iulie 2024, adică la faptele săvârșite și constatate după acea dată. Anterior prevederea era interpretabilă.

Consultă aici proiectul de OUG și nota de fundamentare

Parallax

Vizualizari
412
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.95

publishing: 3.09

expertise: 0.09

rating: 1.594

Articole publicate : 981
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri