Claudiu Zamfir

Noile plafoane de plăți cash 2023, 2024, 2025: persoane fizice și persoane juridice

bani-lei-dreamstime

Decizia Guvernului de a plafona și mai strict plățile în numerar, pentru persoanele juridice și persoanele fizice, a generat nemulțumire, iar luni și prim-ministrul a recunoscut că „este o problemă la micii întreprinzători”.

„Nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întrreprinzători, şi acolo, cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la băncă, cred că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. De asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor”, a spus, luni, Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Deși a admis că ar putea crește plafoanele de plăți cash la anumite categorii de produse, președintele PSD a insistat că măsura limitării stricte a cumpărării cu numerar, propusă de specialiști din ANAF, vizează combaterea evaziunii fiscale.

„Sunt lucruri îndreptăţite care au apărut în spaţiul public şi trebuie gândite şi analizate, dar prioritatea mea în primul şi în primul rând este combaterea evaziunii fiscale. Vom vedea după discuţia cu băncile”, a susținut Ciolacu.

Plafoanele plăților cu cash, în România, pe reglementările actuale: termene de intrare în vigoare

Plafoanele stricte la plățile cu numerar urmează să intre în vigoare începând din data de 11 noiembrie 2023, în etape.

Principalele modificări care au generat nemulțumiri, decise de Guvern prin Legea 296/2023 (care modifică Legea nr.70/2015), se referă la plafoanele de încasări și plăți în numerar, precum și la plafonul maxim admis pentru deținerea de numerar în casierie, conform ANAF:

1. Profesioniștii, adică persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocierile şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică (care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015), pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:

  • a) încasări de la profesioniști în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
  • b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, de la profesioniști, în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană;
  • c) plăţi către profesioniști, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
  • d) plăţi către magazinele de tipul cash and carry, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;
  • e) plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei şi, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei şi, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Profesioniștii pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei / 2.000 lei în numerar, iar suma care depăşeşte acest plafon poate fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar (cum ar fi cardul).

Atenție, așadar, și la magazinele cash & carry, cum sunt Metro sau Selgros, de unde se aprovizionează angro o serie întreagă de mici comercianți!

2. Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între profesioniști şi persoane fizice se efectuează astfel:

  • cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și
  • cu încadrarea în plafonul zilnic de 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate de la/către o persoană, pentru operaţiunile de încasări/plăţi în numerar, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, dividende, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare decât plafonul menționat mai sus. Aceste prevederi NU se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate, conform legii.

3. Operaţiunile de încasări şi plăţi cash între persoanele fizice, altele decât cele realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate (de BNR sau autorizate în alt stat membru UE și notificate BNR), efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/ restituirea de împrumuturi se pot efectua astfel:

  • în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie, până la data de 31 decembrie 2024, şi
  • 5.000 lei/tranzacţie, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 10.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 5.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

4. Pentru profesioniști, se introduc prevederi conform cărora:

  • A) Sumele în numerar aflate în casieria profesioniștilor (firme, PFA, II, liber-profesioniști etc.) nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc acest plafon se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de 2 zile lucrătoare.
  • (B) Se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.

 

Parallax

Vizualizari
28375
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri