Răzvan Tătaru

Inventatorii din România au depus mai puține cereri de brevet în 2023 față de 2022. Topul tehnologiilor

Idei tehnologice

Informatica, biotehnologia și transporturile sunt câteva din tehnologiile în care românii depun brevete de invenții la Oficiul European de Brevete, potrivit Indicelui european de brevete din 2023, care mai susține că mai mult de jumătate din cererile din România includ femei inventatoare.

Inventatorii, companiile și institutele de cercetare din România au depus anul trecut 42 de cereri de brevet la Oficiul European de Brevete (OEB), în scădere cu 8,7% față de 2022. Topul solicitanților din România este condus de Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava.

Cele mai active domenii în ceea ce privește cererile de brevete europene depuse de firmele românești au fost:

  • informatica;
  • metodele IT pentru management;
  • măsurarea (care include tehnologia senzorilor);
  • biotehnologia;
  • transportul (care include și vehiculele);
  • alte bunuri de consum.

În total, aproape jumătate (43%) dintre toate cererile din România s-au încadrat în aceste domenii.

La nivel european, s-a înregistrat o creștere generală de 2,9%, la numărul total de 199.275 brevete.

Anul trecut, principalele domenii tehnice în care s-au depus cereri de brevet la OEB au fost comunicațiile digitale, care acoperă tehnologiile legate de rețelele mobile, tehnologia medicală și informatica.

Cea mai mare creștere dintre toate domeniile tehnologice în 2023 a fost în domeniul mașinilor electrice, aparatelor, energiei, cu 12,2% față de 2022, care acoperă invențiile legate de tehnologiile care folosesc energie curată, inclusiv bateriile. În plus, brevetarea în domeniul biotehnologiei, în creștere cu 5,9%, a continuat trendul ascendent.

Anul trecut, 52% dintre cererile depuse din partea României au menționat cel puțin o femeie ca inventator, depășind media de 27% din cele 39 de state membre ale OEB.

Aproximativ 43% din totalul cererilor au provenit de la companii și inventatori din cele 39 de state membre ale Oficiului European de Brevete, în timp ce 57% au avut originea în afara Europei.

În 2023, aproape 1 din 4 cereri de brevet din Europa (23%) au fost depuse de un inventator individual sau de o întreprindere mică sau mijlocie (sub 250 de angajați). Alte 8% au provenit de la universități și organizații publice de cercetare.

Oficiul European de Brevete (OEB) este una dintre cele mai mari instituții de servicii publice din Europa. OEB are sediul central la München și a fost înființat cu scopul de a consolida cooperarea în materie de brevete în Europa.

Parallax

Vizualizari
235
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri