Claudiu Zamfir

TikTok, investigată în UE: Comisia Europeană, deosebit de îngrijorată pentru copii, legat la efectul de dependență al platformelor

tiktok-copii-dreamstime.jpg

Comisia Europeană a deschis luni o investigație împotriva TikTok, compania chineză de social media fiind suspectată că și-ar fi lansat aplicația TikTok Lite în două state membre UE „fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor pe care le implică, în special a celor legate de efectul de dependență al platformelor, și fără a lua măsuri eficace de atenuare a riscurilor”, fapt „deosebit de îngrijorător pentru copii”, conform unui comunicat al executivului comunitar remis StartupCafe.ro.

Bruxelles-ul a inițiat astfel o a doua procedură oficială împotriva TikTok în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA). Comisia UE vrea acum să evalueze „dacă este posibil” ca firma chinează „să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale atunci când a lansat TikTok Lite în Franța și Spania”.

În temeiul legii europene DSA, marile platformele online sunt obligate să prezinte un raport de evaluare a riscurilor, inclusiv măsuri de atenuare a oricăror riscuri sistemice potențiale, înainte de lansarea oricăror noi funcționalități care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor lor sistemice.

În fapt, Comisia Europeană se declară preocupată de Programul Task and Reward al TikTok Lite.

Acesta permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce oamenii îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok – cum ar fi vizionarea de materiale video, vizionarea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok etc.

Oficialii de la Bruxelles vor să vadă dacă TikTok a lansat acest program „fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor pe care le implică, în special a celor legate de efectul de dependență al platformelor și fără a lua măsuri eficace de atenuare a riscurilor”.

„Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, având în vedere absența suspectată a unor mecanisme eficace de verificare a vârstei în TikTok. Lipsa unor mecanisme eficace de verificare a vârstei și presupusa creare de dependență a platformelor sunt deja în curs de investigare în cadrul primei proceduri oficiale împotriva TikTok” - avertizează Comisia Europeană, în comunicatul remis StartupCafe.ro.

Ancheta Comisiei Europene față de TikTok se va concentra asupra următoarelor domenii:

  •     Respectarea de către TikTok a obligației DSA de a efectua și de a prezenta un raport de evaluare a riscurilor înainte de implementarea funcționalităților, în acest caz programul „Task and Reward Lite”, care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor sistemice. În special efectele negative asupra sănătății mintale, inclusiv asupra sănătății mintale a minorilor, în special ca urmare a noii caracteristici care stimulează comportamentul de dependență.
  •     Măsurile luate de TikTok pentru a atenua aceste riscuri.

Dacă sunt dovedite, aceste abateri ar constitui încălcări ale articolelor 34 și 35 din Actul legislativ privind serviciile digitale. Comisia va efectua atunci în mod prioritar o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia, precizează CE.

În plus, Comisia Europeană a trimis TikTok și o cerere oficială de informații, obligând compania să furnizeze un răspuns la o solicitare a sa de informații, din 17 aprilie 2024. În special, Comisia a solicitat TikTok să furnizeze, până la 18 aprilie, raportul de evaluare a riscurilor pentru TikTok Lite, precum și informații cu privire la măsurile pe care platforma le-a pus în aplicare pentru a atenua potențialele riscuri sistemice ale acestor noi funcționalități. TikTok nu a furnizat un astfel de document în termenul stabilit.

TikTok trebuie să prezinte Comisiei raportul de evaluare a riscurilor până la 23 aprilie și are termen 3 mai pentru a furniza celelalte informații solicitate.

În cazul în care TikTok nu răspunde la solicitarea de informații a Comisiei prin decizie în termenele indicate, Comisia poate impune sancțiuni împotriva TikTok:

  •  amenzi de până la 1% din venitul anual total sau din cifra de afaceri mondială a companiei,
  • penalități cu titlu cominatoriu de până la 5 % din venitul zilnic mediu al firmei sau din cifra de afaceri anuală la nivel mondial.
  • În cele din urmă, având în vedere incapacitatea TikTok de a prezenta evaluarea riscurilor care ar fi trebuit efectuată înainte de lansarea TikTok Lite, Comisia suspectează o încălcare prima facie (la prima vedere) a DSA și consideră că există „riscuri de prejudiciu grav pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”.

Prin urmare, Comisia Europeană a comunicat companiei TikTok intenția sa de a impune măsuri provizorii constând în suspendarea programului de recompense TikTok Lite în UE, în așteptarea evaluării siguranței acestuia. Suspendarea ar putea fi reînnoită, „dacă este necesar și proporțional”. Înainte de adoptarea oficială a suspendării, rețelei TikTok i-a fost dat termen până la 24 aprilie să-și prezinte argumentele în apărarea sa. Comisia spune că „le va evalua cu atenție”.

Etapele următoare ale procedurii CE împotriva TikTok

Inițierea procedurilor oficiale împuternicește Comisia să ia măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislației, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este împuternicită să accepte orice angajament asumat de TikTok de a remedia problemele care fac obiectul procedurii.

Deschiderea unor proceduri oficiale scutește coordonatorii serviciilor digitale sau orice altă autoritate competentă a statelor membre ale UE de competența lor de a supraveghea și de a asigura respectarea Regulamentului privind serviciile digitale în ceea ce privește încălcările suspectate.

Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală a declarat:

„Comisia se declară preocupată de faptul că TikTok nu a prezentat o evaluare a riscurilor legate de noul TikTok Lite, în special în ceea ce privește un „program de recompensă” în care utilizatorii, de exemplu, să poată obține puncte cu privire la calmarea conținutului sau la invitarea prietenilor la TikTok. În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, platformele online au responsabilitatea de a evalua și de a aborda orice riscuri potențiale cu care se pot confrunta utilizatorii lor. Prin urmare, Comisia a deschis un caz de conformitate care îndeamnă TikTok să prezinte o evaluare și să furnizeze mai multe informații cu privire la modul în care își protejează utilizatorii de riscurile potențiale pe platforma sa”

Thierry Breton, comisar pentru piața internă a spus:

„Fluxurile nesfârșite de materiale video scurte și rapide ar putea fi considerate distractive, dar ar putea, de asemenea, să expună copiii la riscuri de dependență, anxietate, depresie, tulburări de alimentație, tulburări de atenție redusă... Întrucât primul nostru caz de nerespectare a DSA împotriva TikTok este încă în desfășurare, compania a lansat TikTok Lite, care recompensează financiar timpul suplimentar acordat ecranului. Suspectăm că TikTok „Lite” ar putea fi la fel de toxic și ar putea crea dependență ca țigaretele „ușoare”. Cu excepția cazului în care TikTok furnizează dovezi convingătoare cu privire la siguranța sa, ceea ce nu a făcut până în prezent, suntem pregătiți să aplicăm măsuri provizorii DSA, inclusiv suspendarea elementului TikTok Lite, despre care suspectăm că ar putea genera dependență. Vom depune toate eforturile pentru a ne proteja copiii”.

Istoricul dosarului UE vs. TikTok

La 25 aprilie 2023, Comisia Europeană a desemnat TikTok drept „platformă online foarte mare”, în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, pe baza bazei de utilizatori a TikTok, care atinge pragul de 45 de milioane de utilizatori activi în medie în UE. De la sfârșitul lunii august 2023, TikTok a făcut obiectul respectării obligațiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale.

TikTok Lite este o aplicație nouă cu o funcționalitate destinată utilizatorilor cu vârsta de peste 18 de ani, denumită „Task and Reward Program”, care le permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok, cum ar fi vizionarea de videoclipuri, conținut care vizionează creatori, invitându-i pe prieteni să se alăture TikTok etc. Aceste puncte pot fi schimbate cu recompense, cum ar fi voucherele Amazon, cardurile cadou prin intermediul monedelor PayPal sau TikTok care pot fi cheltuite pe creatorii de basculare. TikTok Lite a fost lansat în Franța și Spania în ultima lună.

În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, platformele online foarte mari desemnate sunt obligate să prezinte un raport de evaluare a riscurilor, inclusiv măsuri de atenuare a oricăror riscuri sistemice potențiale, înainte de lansarea oricăror noi funcționalități care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor lor sistemice.

În februarie 2024, Comisia a inițiat o primă procedură oficială împotriva TikTok pentru a evalua dacă este posibil ca TikTok să fi încălcat DSA în domenii legate de protecția minorilor, transparența publicității, accesul la date pentru cercetători, precum și gestionarea riscurilor legate de proiectarea care creează dependență și de conținutul dăunător. Ancheta este în curs.

Alte două proceduri oficiale sunt în prezent deschise în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale: una împotriva platformei X (fosta Twitter) și una împotriva AliExpress.

Începând cu 17 februarie, Actul legislativ privind serviciile digitale se aplică tuturor intermediarilor online din UE.

 

Parallax

Vizualizari
393
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri