Răzvan Tătaru

Firmele introduc inteligența artificială și cercetează riscurile aduse de aceasta (analiză)

AI 2023

Peste 40% din firmele participante la un studiu investesc în inteligența artificială generativă, potrivit unei analize care mai arată că majoritatea dintre acestea lucrează la aplicații care să includă inovația tehnologică.

38% dintre respondenți preferă o abordare progresivă și sistematică a adoptării, ceea ce indică o sensibilitate față de aspectele legate de etică și responsabilitate, potrivit analizei realizate de EY, companie de servicii profesionale prezentă în România.

Astfel:

  • 73% dintre firme caută o mai bună înțelegere a conceptelor și a scenariilor de utilizare a IA generative;
  • 69% au declarat că au nevoie de mai multe cunoștințe cu privire la riscuri;
  • 52% sunt preocupați cu privire la potențialul de desființare a locurilor de muncă.

Prioritățile companiilor în ceea ce privește AI generativ sunt dominate de nevoia de a îmbunătăți guvernanța datelor, pentru a combate riscurile legate de acuratețea și etica datelor (46% dintre respondenți).

Printre principalele scenarii de utilizare a inteligenței artificiale generative (GenAI) menționate de firme se numără pregătirea angajaților și colaborarea dintre aceștia (36%) și vânzări și asistența clienților (35%).

Cresc investițiile în tehnologia 5G

În contextul adoptării inteligenței artificiale în firme, tehnologia 5G înregistrează și ea o creștere cu 6% a investițiilor față de anul anterior, până la 79%.

Companiile americane continuă să conducă în clasamentul pe regiuni al investițiilor în 5G, 82% dintre acestea investind în prezent sau plănuind să investească în această tehnologie.

În plus, 79% dintre companiile europene și 78% dintre companiile din Asia investesc în prezent sau plănuiesc să investească în tehnologia 5G, ambele regiuni înregistrând o creștere anuală de peste 10% a investițiilor derulate în prezent.

Cea mai mare provocare legată de tehnologia 5G, în opinia intervievaților, este legată de riscurile cibernetice și de protecție a datelor, pe fondul creșterii atacurilor cibernetice asupra dispozitivelor conectate la internetul lucrurilor (IoT).

Prioritatea principală a companiilor pentru adoptarea 5G este explorarea relației dintre 5G și inteligența artificială și alte tehnologii emergente (42% dintre respondenți). Totuși, 60% dintre respondenți au declarat că furnizorii nu articulează în mod adecvat modul în care 5G și internetul lucrurilor (IoT) pot fi integrate cu inteligența artificială.

Studiul se bazează pe un sondaj online la care au participat 1.405 de companii, derulat în noiembrie 2023, provenind din segmente de piață și zone geografice multiple.

Parallax

Vizualizari
251
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri