Denisa Crăciun
O tânără din Buzău a transformat pasiunea ei pentru artă și produse lucrate manual într-o mică afacere. Alexandra Maria Bugheciu sau Alle Mar, cum o cunosc urmăritorii ei de pe rețelele sociale, realizează căni, linguri, broșe și alte accesorii handmade care au ajuns să fie achiziționate de oameni din toată Europa.
Lunile februarie și martie sunt poate cele mai pline pentru micii antreprenori români de produse lucrate manual. Mulți se pregătesc din timp pentru Ziua Îndrăgostiților și Dragobete (14 și 24 Februarie) și Mărțișor și Ziua Femeii (1 și 8 Martie). Cu această ocazie, StartupCafe.ro a stat de vorbă cu o tânără artistă care creează și vinde astfel de obiecte.
Alexandra Bugheciu (25 de ani) și-a creat acum 4 ani un cont de Instagram și a găsit acolo o postare cu o cană handmade care i-a atras atenția.
„Totul a început atunci când am devenit mămică, altfel nu cred că se lipea treaba asta de mine. Am pornit mai întâi cu căni perzonalizate din cristale, cred că am lucrat în jur de un an cu așa ceva. Apoi nu m-am mai regăsit în asta și am zis „hai să caut altceva”, să încerc altceva. Mi-am creat un cont de Instagram, fiindcă toată lumea avea Instagram, numai eu nu și mi-a apărut la secțiune aceea de „explore” o cănița ca cele pe care le fac eu în prezent. Când le-am văzut, mi s-au părut wow și am zis că trebuie să le încerc și eu. M-am interesat despre ce material este vorba. Tipa respectivă, care realiza cana, era din Germania, nu se pupa ceea ce căutam eu cu ceea ce făcea ea”, explică Alexandra Bugheciu într-un interviu acordat StartupCafe.ro.
S-a documentat, și-a comandat produsele necesare pentru realizarea cănilor și a trecut la treabă.
„Imediat cum am primit comanda am început. Am stricat, am refăcut, am spart. Pe toate le-am făcut până am realizat prima cană. Ideea a fost că nu am abandonat, iar acum am ajuns la nivelul la care voiam să ajung inițial”, ne spune Alexandra.
Și-a înființat un PFA. Apoi a început să posteze pe Instagram, unde are acum peste 28.000 de urmăritori, dar este activă și pe Facebook și pe TikTok, unde o urmăresc 18.000 de persoane.
„Se spune că dacă postezi des pe Instagram, atunci este super ok. Dar îmi este greu să postez zilnic. Fac o postare și la trei zile. Și mai postez pe story. Acolo dacă pui un sondaj, atunci vin urmăritori și nici nu știu de unde apar” - Alexandra Bugheciu.
Pe TikTok nu intră des, dar uneori postează videoclipuri de un minut în care explică procesul de realizare a produselor sale. Pentru un singur videoclip de acest tip spune că muncește și 5 ore. „Intru să mai distribui, că mai vin persoane și de acolo (n.r. de pe TikTok). Una este Instagram, alta este TikTok-ul”.
@artistallemar Hello!🍑 Prima cană creată în 2024 este aceasta. Am vrut neapărat ca noua culoare a anului să-și lase amprenta pe ea. Mie îmi place tare mult cum a ieșit și cred ca dezvolt o obsesie cu această culoare. Nu vă panicați însă, tot rozul rămâne la putere la mine! 🤪😂🍑 #top #trend #trending #foryou #foryoupage #foryou #foryoupage #foryourpage #fypシ #fyp #art #handmade #polymerclay #mug #cup #business #support #smallbusiness #viral #viraltiktok #tiktok #asmr #art #artistsoftiktok #artist #christmas #aesthetic #video #vibes #instagram #blowthisup #capcut #cute #duet #dance #diy #edit #edutok #christiantiktok #polymerclay #fy #funny #fypage #greenscreen #goviral #girls #gift #happy #instagram #love #learnontiktok #life #crazy #music #omg #peach #peachfuzz #coloroftheyear #2024 ♬ Love Is Beautifully Painful (Ghost Duet Version) - Darkrose
Lucrează cu lut polimeric și se ajută de „tot felul de pensule și obiecte ascuțite” cu care modelează figurinele.
„Principalul este lutul polimeric, apoi tot felul de pensule, cuttere, tot felul de obiecte ascuțite să modelezi, tot felul de vârfuri de silicon, foarte multe șervețele umede. Se începe prima dată cu figurina în sine, cu crearea corpului: capul, trunchiul, picioarele, mâinile, iar apoi botoșeii, fustițele. La final, produsul se coace la cuptorul electric, timp de o oră, 120 grade. Asta dacă nu îl uiți în cuptor, dacă l-ai uitat, „adio”, că mi s-a mai întâmplat și asta”, explică Alexandra Bugheciu.
Cel mai dur proiect al ei a fost o oglindă pentru o mireasă, obiect la care a lucrat mai bine de o zi.
„A fost o oglindă mai mărișoară. Am umplut prima parte a oglinzii cu multe flori, iar pe partea cealaltă am pus o mireasă din lut polimeric. Pe aceea am făcut-o rapid, dar florile... nu am mai vrut să văd flori o perioadă”, povestește Alexandra.
Prețurile cănilor sale pornesc de la 160 lei și ajung la 350 lei, în timp ce broșele costă 60 lei, borcanele între 90 și 220 lei, în funcție de dimensiuni, iar lingurile de la 35 la 70 lei, dar cel mai scump produs lucrat de ea a fost un tablou care a costat 800 lei.
„Nu este țară din Europa în care să nu fi trimis produsele”, susține Alexandra.
În general, produsele sale cumpărate mai mult de „fetele în jur de 20 – 30 de ani”, dar sunt și bărbați care achiziționează astfel de obiecte.
De obicei, zilele de 1 și 8 Martie sunt cele mai „aglomerate” din an pentru ea în ceea ce privește numărul de comenzi și spune că și în 2024 vor fi la fel.
„Am făcut undeva la 70 de mărțișoare, exact modelele pe care eu le-am vrut. Apoi am primit o comandă foarte mare de la magazinul Profi, pentru care trebuie să fac 500 de mărțișoare și nu am mai putut să continui cu produsele personalizate”, susține ea.
Mica antreprenoare participă și la târguri despre care crede că sunt „cea mai bună modalitate de promovare”. „Vine clientul, vede lucrările, îi dai un pliant și te caută pentru lucrări personalizate. Majoritatea m-au întrebat acolo dacă fac lucrări personalizate”.
Pe viitor are de gând să își deschidă un atelier unde să aibă „produse la vânzare” și să predea cursuri celor care vor să creeze astfel de produse.