Claudiu Zamfir

Peste 320 milioane EUR, plătiți unor antreprenori din sectorul procesării agro-alimentare, în 2015-2022, prin PNDR

Thumbnail

Sute de antreprenori din România, care au derulat proiecte de procesare și marketing în sectorul agro-alimentar, au primit plăți de 323,5 milioane de euro în cadrul unor linii de finanțare, cu fonduri europene și de la bugetul de stat, în perioada 2015-2022, a informat, marți Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Investițiile în procesarea și marketingul produselor agricole și pomicole și cele pentru procesarea materiei prime în vederea obținerii de produse neagricole au fost finanțate de AFIR în cadrul submăsurilor 4.2 , 4.2a și schemelor GBER și de minimis aferente prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2015 – 2022.

AFIR a primit 1.506 solicitări de finanțare a investițiilor în unități de procesare, care depășesc ca valoare 1 miliard de euro. În urma procesului de selecție a proiectelor de investiții, Agenția a încheiat contracte de finanțare cu 788 de procesatori pentru proiecte în valoare totală de 521 de milioane de euro. Pentru decontarea cheltuielilor efectuate până în acest moment în cadrul proiectelor, AFIR a efectuat plăți către beneficiarii acestui sector de 323,5 milioane de euro.

Finanțarea a contribuit atât la dezvoltarea și modernizarea unor capacități de procesare și de comercializare a produselor agricole și pomicole, cât și la crearea unor noi unități de procesare.

Astfel, cu finanțarea asigurată din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în perioada 2015 – 2022, s-au realizat în România 585 de unități de procesare a produselor agricole și pomicole, 228 investiții pentru depozitarea cerealelor sau a furajelor, 66 de proiecte pentru carne și ouă, 58 de unități pentru procesarea laptelui și 47 de investiții pentru procesarea produselor pomicole.

Totodată, s-au finanțat 26 de fabrici pentru procesarea legumelor și fructelor. Alte 16 proiecte prevăd procesarea semințelor și produselor oleaginoase și 8 proiecte pentru procesarea plantelor proteaginoase. Au mai obținut finanțare cu fonduri europene 9 proiecte pentru vinificație și 5 pentru procesarea mierii.

În zona montană, AFIR a sprijinit cu fonduri nerambursabile realizarea a 13 fabrici de procesare a laptelui, 11 unități de procesare a cărnii, 8 investiții în depozitarea cerealelor, precum și 5 proiecte pentru procesarea produselor pomicole și alte 3 pentru procesarea fructelor și a legumelor.

În noua perioada de programare, prin Planul Național Strategic 2023 – 2027, al României, aprobat de Comisia Europeană, sectorul procesării produselor agricole este prioritizat.

„România produce foarte multe materii prime din activitatea agricolă și nevoia pentru dezvoltarea investițiilor în centrele de colectare, în unități de procesare, în investiții care pot asigura un lanț alimentar integrat, este tot mai mare. În România sunt foarte mulți producători agricoli cărora le-am oferit posibilitatea de a-și procesa produsele, astfel încât să crească valoarea muncii lor. Avem încă nevoie de mai multe unități de procesare, iar în cadrul programării financiare viitoare, prin PNS 2023 – 2027, acest sector este prioritizat” a spus George Chiriță, directorul AFIR.
   

Parallax

Vizualizari
650
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri