Claudiu Zamfir

Fonduri UE pentru întreprinderi sociale: Organizațiile solicitante trebuie să răspundă la solicitările de clarificare

bani-euro-lupa-dreamstime

Un nou pas la finanțările de maximum 100.000 EUR fiecare pentru antreprenorii sociali care își vor deschide întreprinderi sociale: organizațiile care au depus proiecvtele mari, ca administratori de grant, trebuie să răspundă solicitărilor de clarificare în cadrul etapei de evaluare.

Vorbim despre apelurile de proiecte „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”, din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027 și “Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural” din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială (PoIDS), derulate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În această fază, derulată în perioada 18 august - 15 decembrie 2023, au depus proiecte mari, în valoare de max. 3 milioane EUR fiecare, organizațiile care vor să devină administratori de granturi:

  •         a) entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale;
  •         b) entități relevante, respectiv: furnizori de formare profesională autorizați publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizații sindicale şi organizații patronale, asociații profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri;
  •         c) autorități publice centrale sau locale, exclusiv în calitate de parteneri, în parteneriat cu toate categoriile de entități eligibile menționate la lit. a) si b) de mai sus.

Acum se derulează etapa de evaluare tehnică şi financiară calitativă a acestor proiecte de max. 3 milioane de euro fiecare. Începând de miercuri, 17 aprilie 2024, organizațiile care au depus proiectele, ca viitori administratori de grant, vor primi, prin sistemul informatic MySMIS 2021, solicitări de clarificări aferente etapei de evaluare tehnică şi financiară calitativa de la Comisia de evaluare a proiectelor.

Solicitanții sunt rugați să verifice periodic contul MySMIS 2021 și să răspundă, punctual, în termenul precizat in cadrul scrisorii de clarificare, potrivit Metodologiei de verificare, evaluare şi selecție a proiectelor.

Cele 3 apeluri în discuție au următoarele coduri:

  1. „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai puțin dezvoltate” PEO/103/PEO P4/OP4/ESO4.1/PEO A52
  2. „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural – Regiuni mai puțin dezvoltate” PIDS/83/PIDS P3/OP4/ESO4.1/PIDS A12
  3. „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural – Regiunea mai dezvoltată București – Ilfov” PIDS/104/PIDS P3/OP4/ESO4.1/PIDS A12

Organizațiile eligibile în această fază au depus proiecte astfel:

  • La apelul de proiecte „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban” - 305 cereri de finanțare pentru regiuni mai puțin dezvoltate. Pentru acest apel valoarea totală eligibilă este de 4.450.440.997,31 lei, reprezentând un procent de 854,56% din valoarea totală alocată. Alocarea aferentă Ghidului Solicitantului Condiții Specifice este de 520.790.216,18 lei.
  • La apelul “Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, pentru regiunea dezvoltata București – Ilfov: 14 cereri de finanțare cu valoarea totală eligibilă de 208.275.429,23 lei, reprezentând un procent de 922,17% din valoarea totală alocată. Alocarea aferentă Ghidului Solicitantului Condiții Specifice este de 22.585.290 lei.
  • La apelul “Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, pentru regiuni mai puțin dezvoltate (restul țării): 298 de cereri de finanțare cu valoarea totală eligibilă de 4.392.198.312,88 lei, reprezentând un procent de 843,37% din valoarea totală alocată. Alocarea aferentă Ghidului Solicitantului Condiții Specifice este de 520.790.216,18 lei.

Proiectele mari, de max. 3 milioane EUR fiecare, sunt evaluate acum și vor fi selectate la finanțare, în limita bugetului. Apoi, organizațiile care vor fi selectate astfel ca administratori de grant vor putea începe implementarea proiectelor lor și vor recruta viitorii antreprenori sociali.

Timp de un an, viitorii antreprenori sociali vor trece prin cursuri de antreprenoriat și vor fi învățați să-și facă planuri de afaceri. Abia apoi, câțiva dintre cursanți vor fi selectați și vor primi granturi de maximum 100.000 de euro fiecare, pe lângă care și ei vor trebui să asigure măcar 10% cofinanțare, pentru a-și lansa întreprinderi sociale.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
1142
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri