Claudiu Zamfir

Înscrieri 2024: Finanțări de 15.000 EUR și training pentru startup-uri de tehnlogii în sănătate, prin InnoStars, susținut de Uniunea Europeană

health-tech-dreamstime.jpg

Startup-urile românești care dezvoltă tehnologii în domeniul sănătății (health-tech) se pot înscrie online la programul european InnoStars Awards, care pune la bătaie finanțări de 15.000 EUR, training, oportunități de prezentare în fața unor investitori de top, precum și șansa de a ajunge în Marea Finală InnoStars, dotată cu premii de până la 25.000 EUR. 

Înscrierile la InnoStars Awards 2024 se fac AICI, până pe 5 august 2024, a anunțat organizatorul programului, EIT Health, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro. 

„În ultimii șapte ani, peste 120 de start-up-uri au participat la InnoStars Awards, dintre care mai mult de jumătate au progresat in mod semnificativ către piață, inclusiv companii promițătoare precum Orgavalue din Portugalia, IQ Biozoom din Polonia și Tully din România.  Pe baza feedback-ului primit de la participanți, în acest an am decis să schimbăm programul pentru a crea și mai multe oportunități de networking pentru start-up-uri. InnoStars Awards sunt, de asemenea, un loc unic pentru investitorii care caută proiecte cu potențial în domenii precum biotehnologie, medtech și științele vieții. Așteptăm cu nerăbdare să ducem cât mai multe dintre prototipuri și MVP (minimum viable product- produs minim viabil) - uri către soluții de sănătate pregătite pentru piață și să includem start-up-urile participante printre membrii  constanți ai dinamicei noastre rețele, unde pot încheia parteneriatele necesare pentru a face următorii pași în drumul lor inovator”, a declarat Tamás Békási, RIS Business Creation Lead la EIT Health și managerul programului InnoStars Awards, susținut de Uniunea Europeană. 

Noutățile InnoStars: 

  • În acest an, EIT Health a restructurat programul ”Innostars Awards” pentru a oferi un sprijin mai bine adaptat și conexiuni relevante start-up-urilor din Europa de Sud, Centrală și de Est.
  • Pe lângă bine-cunoscuta categorie de Validare, programul include acum o nouă categorie de Investiție.
  • Start-up-urile din domeniul sănătății se confruntă cu multiple provocări în drumul lor către dezvoltarea de soluții care într-o zi vor permite europenilor să trăiască mai mult și mai sănătos. 
  • Conform antreprenorilor, aceștia se confruntă adesea cu izolarea, „sindromul impostorului” și oportunități limitate de a cunoaște diferiții jucători din ecosistemul de inovare în sănătate

Participanții selectați în programul InnoStars primesc o serie de beneficii, inclusiv finanțare în valoare de 15.000 EUR, oportunități de prezentare în fața unor investitori de top, training în domeniul evaluării inițiale a tehnologiilor medicale și mentorat personalizat. 

Bine cunoscuta-categorie Validation Track din cadrul programului se concentrează pe startup-urile cu un MVP (minimum viable product) și fără venituri, oferind un bootcamp - program intensiv de formare - pentru perfecționarea strategiilor de intrare pe piață și accelerarea lansării produselor. 

Noua categorie Investment Track este destinată start-up-urilor mai mature, generatoare de venituri, care caută investiție „seed” sau de „serie A”, oferind un „bootcamp” axat pe strategii de atragere investiții și planificare a afacerii. Programul culminează cu Marea Finală InnoStars din noiembrie 2024, în cadrul căreia start-up-urile concurează în fața unui juriu internațional pentru premii de până la 25.000 EUR.

Izolare vs. sprijinul comunității

EIT Health, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, a comandat recent un studiu detaliat pentru a înțelege provocările cu care se confruntă start-up-urile din domeniul sănătății și valoarea pe care programele InnoStars de sprijinire a dezvoltării afacerilor o oferă pentru depășirea acestora. Beneficiile principale ale acestor programe, cum ar fi deja bine-cunoscutul „InnoStars Awards”, sunt training-urile, finanțările însoțite de cunoștințe – „smart money” , mentoratul, programele intensive de formare – „bootcamp” și alte câștiguri tangibile, însă studiul a scos la iveală beneficii suplimentare mai puțin vizibile dar relevante pentru participanți. Rezultatele au arătat astfel câteva dintre provocările pe care EIT Health dorește să le abordeze.

Pe baza răspunsurilor din studiu, antreprenorii se simt adesea izolați. Întâlnirile din cadrul programelor EITHealth de sprijinire a startupurilor pot schimba acest lucru prin promovarea unui sentiment de apartenență, permițând echipelor să împărtășească experiențe, temeri și provocări comune. 

După cum a remarcat un fondator, „am simțit că nu suntem singuri". Un alt participant a apreciat faptul că nu trebuie să explice totul, deoarece alte echipe sunt, de asemenea, implicate în inovarea în domeniul sănătății: „Nu iți pun la îndoială planurile din cauza timpului pe care îl acorzi studiilor clinice și trainingului in contextul reglementărilor”. 

Sprijinul reciproc se extinde dincolo de încurajari, prin sfaturi practice. De exemplu, start-up-urile își pot rafina prezentarea pe baza feedback-ului colegilor. ,,Alte start-up-uri îți pot spune dacă au înțeles ideea. Iar dacă nu, atunci începi să o faci mai ușor de înțeles", a declarat un participant.

Acces limitat la principalii jucători din domeniu

Startup-urile din domeniul sănătății au nevoie de legături cu medici, pacienți, corporații și investitori pentru a obține informații relevante și sprijin. Programul răspunde acestei nevoi, oferind oportunități de networking și deschizând porțile către potențiali investitori, clienți și colaboratori. Aceste conexiuni sunt esențiale pentru a obține informații relevante despre piață. „Am învățat multe despre modul în care funcționează studiile clinice în Europa”, a remarcat un participant. 

Un medic din Portugalia a adăugat: „Am interacționat cu mai multe alte proiecte, dintre care majoritatea nu au medici în echipă. Întâlnirea dintre noi ne aduce beneficii reciproce, deoarece eu învăț ceva nou, iar ei cunosc perspectiva unui potențial utilizator”. 

Provocări privind încrederea și validarea

„Sindromul impostorului” și îndoiala de sine sunt frecvente în rândul antreprenorilor, afectându-le productivitatea și performanța în afaceri. Programele EIT Health InnoStars oferă validare și reasigurare prin creșterea încrederii participanților. ,,Ajungând în finală, începi să realizezi că oamenii îți confirmă de fapt că ceea ce faci este în direcția corectă", a relatat unul dintre antreprenori. 

„Câștigi mai multă încredere, deoarece descoperi că îi poți ajuta pe alții care te văd cu adevărat ca pe un antreprenor de la care poți învăța. Acest lucru te face să te simți mai bine”, a remarcat un alt antreprenor. Poveștile inspiraționale ale colegilor întăresc, de asemenea, încrederea în sine și speranța.

Parallax

Vizualizari
2312
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri