Claudiu Zamfir

„Bătaie” pe fondurile UE pentru întreprinderi sociale: Administratorii de grant au cerut de 9 ori bugetul alocat

bani-euro-dreamstime

Organizațiile care vor să devină administratori de granturi au depus 617 cereri de finanțare, în valoare totală de peste 9 miliarde de lei (circa 1,8 miliarde EUR), de aproape 9 ori mai mult decât bugetul alocat pentru proiectele prin care urmează să se înființeze întreprinderi sociale, în România.

Vorbim despre apelurile de proiecte „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”, din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027 și “Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural” din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială (PoIDS), derulate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În această fază, derulată în perioada 18 august - 15 decembrie 2023, au depus proiecte mari, în valoare de max. 3 milioane EUR fiecare, organizațiile care vor să devină administratori de granturi:

  •     a) entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale;
  •     b) entități relevante, respectiv: furnizori de formare profesională autorizați publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizații sindicale şi organizații patronale, asociații profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri;
  •     c) autorități publice centrale sau locale, exclusiv în calitate de parteneri, în parteneriat cu toate categoriile de entități eligibile menționate la lit. a) si b) de mai sus.

Aceste organizații au depus proiecte astfel:

  • La apelul de proiecte „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban” - 305 cereri de finanțare pentru regiuni mai puțin dezvoltate. Pentru acest apel valoarea totală eligibilă este de 4.450.440.997,31 lei, reprezentând un procent de 854,56% din valoarea totală alocată. Alocarea aferentă Ghidului Solicitantului Condiții Specifice este de 520.790.216,18 lei.
  • La apelul “Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, pentru regiunea dezvoltata București – Ilfov: 14 cereri de finanțare cu valoarea totală eligibilă de 208.275.429,23 lei, reprezentând un procent de 922,17% din valoarea totală alocată. Alocarea aferentă Ghidului Solicitantului Condiții Specifice este de 22.585.290 lei.
  • La apelul “Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, pentru regiuni mai puțin dezvoltate (restul țării): 298 de cereri de finanțare cu valoarea totală eligibilă de 4.392.198.312,88 lei, reprezentând un procent de 843,37% din valoarea totală alocată. Alocarea aferentă Ghidului Solicitantului Condiții Specifice este de 520.790.216,18 lei.

Mai departe, proiectele mari, de max. 3 milioane EUR fiecare, vor fi evaluate și selectate la finanțare, în limita bugetului. Apoi, organizațiile care vor fi selectate astfel ca administratori de grant vor putea începe implementarea proiectelor lor și vor recruta viitorii antreprenori sociali.

Timp de un an, viitorii antreprenori sociali vor trece prin cursuri de antreprenoriat și vor fi învățați să-și facă planuri de afaceri. Abia apoi, câțiva dintre cursanți vor fi selectați și vor primi granturi de maximum 100.000 de euro fiecare, pe lângă care și ei vor trebui să asigure măcar 10% cofinanțare, pentru a-și lansa întreprinderi sociale.

Parallax

Vizualizari
4062
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri