Claudiu Zamfir

Fonduri europene pentru startup-uri și IMM-uri care aduc soluții de mobilitate în Brașov

brasov

Startup-urile și firmele mici și mijlocii (IMM) românești pot obține fonduri europene să dezvolte soluții inovatoare pentru îmbunătățirea mobilității în centrul municipiului Brașov, printr-un program deschis online.

Antreprenorii interesați se pot înscrie online în programul CITY RAPTOR până la data de 6 mai 2024.

Apelul de proiecte a fost lansat de Iceberg+ și EIT Urban Mobility în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov.

Programul vizează identificarea de soluții inovatoare dezvoltate de startup-uri și afaceri mici și mijlocii inovatoare din domeniul mobilității urbane pentru a răspunde provocărilor specifice orașelor implicate.

Una dintre provocările lansate pentru care se caută o soluție de mobilitate urbană este cea a Brașovului, pentru îmbunătățirea logisticii urbane în centrul istoric al Brașovului.

Provocarea propusă de Primăria Municipiului Brașov și Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov vizează îmbunătățirea distribuției mărfurilor în centrul istoric al Brașovului pentru a reduce aglomerația și poluarea aerului.

Startup-uri și IMM-uri active în domeniul mobilității urbane și al tehnologiei, din întreaga Uniune Europeană, vor putea propune în cadrul apelului City RAPTOR soluții concrete bazate pe tehnologii inovative, care să contribuie la rezolvarea acestei provocări. Selecția va funcționa sub forma unui apel de finanțare, cea mai bună propunere primind un buget nerambursabil din partea EIT Urban Mobility pentru a implementa în municipiul Brașov soluția propusă la nivel de proiect pilot.

Rezultate așteptate de parteneri ca urmare a implementării proiectului:

  • Contribuție la obiectivul de reducere a volumelor de trafic în centrul orașului: mai puțin de 800 de vehicule pe oră care intră pe strada Mureșenilor la orele de varf;
  • Condiții îmbunătățite pentru afacerile locale de livrare a alimentelor și de recepție a mărfurilor;
  • Scaderea utilizarii vehiculelor motorizate pentru livrari în zona centrală;
  • Îmbunătățirea calității aerului: număr mai mic de ore pe luna cu PM 1,0 și PM 2,5 care depășesc pragul maxim;
  • Reducerea poluării fonice pe strada Mureșenilor: de la 70 de decibeli la 50 de decibeli.

Această inițiativă este sprijinită prin proiectul EIT Urban Mobility RIS Hub Romania, cofinanțat de EIT Urban Mobility și coordonat de Iceberg+ în parteneriat cu Spherik Accelerator și Federatia Zonelor Metropolitane din România.

EIT Urban Mobility este o inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, care își propune să accelereze soluțiile și tranziția către un sistem de transport centrat pe utilizator, integrat și cu adevărat multimodal. În calitate de principală comunitate europeană de inovare în domeniul mobilității urbane, EIT Urban Mobility acționează pentru a evita fragmentarea, facilitând colaborarea între orașe, industrie, mediul academic, cercetare și inovare pentru a rezolva cele mai presante provocări ale orașelor în materie de mobilitate.

Utilizând orașele ca laboratoare vii, partenerii săi din industrie, cercetare și universități vor demonstra modul în care noile tehnologii pot funcționa pentru a rezolva probleme reale în orașe reale prin transportul oamenilor, al bunurilor și al deșeurilor în moduri mai inteligente

Parallax

Vizualizari
1220
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri