Denisa Crăciun

Avertisment ANAF: Amenzi de până la 10.000 lei pentru firmele care nu dotează automatele de mâncare și băuturi cu case de marcat electronice

anaf

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis, vineri, că firmele care au automate comerciale prin care se vând diverse produse, de exemplu băuturi răcoritoare și mâncare, sau alte servicii, au obligația să le doteze cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF).

Într-un anunț oficial, ANAF le reamintește firmelor că riscă amenzi de la 8.000 la 10.000 lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității, dacă nu se conformează la regulile privind casele de marcat electronice.

Anunțul ANAF privind dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice

„Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea unor termene.

Astfel, începând cu data de 01 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancționați cu:

  • amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei;
  • confiscarea sumelor nejustificate;
  • suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Parallax

Vizualizari
24843
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri