Claudiu Zamfir

Patroni de restaurante: Vom respecta toate indicațiile primite

Thumbnail

Patronii de restaurante, baruri, cafenele și alte localuri, membri ai organizației Hora Romania, se declară mulțumiți de deciziile luate de autorități pentru sprijinirea acestor firme, în contextul măsurilor impuse pentru limitarea extinderii epidemiei de coronavirus COVID-19.

Localurile din România au fost închise de autorități, însă pot livra la domiciliu în continuare. „Întrucat partea de livrări la domiciliu este serviciul pe care restaurantele îl pot pune în continuare la dispoziția consumatorilor în aceste moment, suntem conștienți de implicațiile pandemiei și vom respecta toate indicațiile primite pentru ca acest proces să se desfășoare în siguranță”, spune, vineri, patronatul industriei Horeca, Hora Romania, într-un comunicat oficial.

Comunicatul oficial Hora România, semnat de președintele său, Daniel Mischie:

In linie cu misiunea ei, de reprezentant al industriei Horeca, Hora Romania a initiat inca de saptamana trecuta o serie de demersuri si dialoguri cu autoritatile menite a veni in intampinarea problemelor cu care se confrunta industria acum, ca urmare a pandemiei cu Covid-19.

Consideram ca parteneriatul cu decidentii a functionat si dorim sa multumim pe aceasta cale autoritatilor care au fost deschise la dialog.

Apreciem hotaririle luate de guvern care vin in ajutorul nostru si vom aplica toate masurile legale necesare pentru ca industria sa depaseasca acest moment dificil pentru toti.

Intrucat partea de livrari la domiciliu este serviciul pe care restaurantele il pot pune in continuare la dispozitia consumatorilor in aceste moment, suntem constienti de implicatiile pandemiei si vom respecta toate indicatiile primite pentru ca acest proces sa se desfasoare in siguranta.

Suntem increzatori si stim ca printr-un efort comun comunitatea noastra va rezista.

Hora Romania va continua sa fie aproape de membrii sai si de comunitatea Horeca ale carei interese le urmareste si promoveaza.

Organizatia HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.

Reamintim că Guvernul a decis o serie de măsuri pentru a sprijini firmele afectate de situația coronavirus COVID-19 în România. În primul rând vor fi ajutate afacerile care dunt afectate în mod direct de restricțiile de funcționare impuse de autorități pentru limitarea epidemiei.

Potrivit premieurlui Ludovic Orban, una dintre măsuri este a asigura plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. „Practic aici am luat această decizie pentru că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară utilizându-se cazul de forță majoră sau să li se suspende contractul de muncă”, a spus el.

Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Sunt practic, 2 categorii de angajatori:

  • Prima categorie de angajatori este cea afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități, de exemplu, hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole, saloane de cosmetică și îngrijire personală. Prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență, aceste categorii de angajatori este clar că nu-și pot plăti angajații. Ca atare, angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic de 75%.

  • A doua categorie sunt companiile care nu au fost afectate direct de mpsuri dispuse de autorități pentru a reduce riscul de răspândire a epidemiei, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu-și mai pot permite să-i plătească, companiile trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, iar condiția de acordare este să li se fi redus cifra de afaceri cu minimum 25%.

Firmele vor suporta mai întâi indemnizațiile de șomaj tehnic, iar apoi statul le va deconta cheltuiala. „Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizație, din bugetul asigurărilor pentru șomaj,  se face în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor, iar aceste sume se reîntregesc din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene, în limita sumelor alocate pentru această intervenţie şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate ale Programului Operaţional Capital Uman”, a explicat Minsterul Muncii.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
2759
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri