Denisa Crăciun

Starea de alertă COVID expiră la miezul nopții. La ce restricții se renunță

Thumbnail

De la miezul nopții încetează toate restricțiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măștii de protecție în spații închise, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. 

Restricții la care se renunță din 9 martie:

  • De miercuri, masca de protecție nu mai este obligatorie nici în spații închise, nici în exterior;
  • Operatorii economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate;
  • Dispare certificatul verde - documentul nu mai trebuie prezentat la mall, restaurant sau la intrarea în instituții publice;
  • Intrarea în țară este permisă fără certificat verde;
  • Se renunță la formularul PLF la intrarea în România.

Totodată, magazinele și restaurantele pot rămâne deschise și după ora 22 și pot organiza evenimente la capacitate maximă.

Ministerul Sănătății a făcut, marți, o serie de recomandări care nu sunt obligatorii. Printre acestea se regăsesc purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise, spălatul mâinilor sau izolarea, chiar dacă nu va mai fi controlată.

De cealaltă parte, ministrul afacerilor interne, Nicolae Lucian Bode, citat de News.ro, spune că actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, instituţiile urmând a lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie.

Ministerul de Interne precizează că, de la miezul nopţii, îşi încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricţiile, precum şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în actul normativ menţionat (spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, a precizat MAI. 

„Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile  de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee. Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, a mai transmis MAI.

Consultă AICI restricțiile care se aplică în prezent, până marți, 8 martie 2022, ora 00.00. 

Parallax

Vizualizari
3588
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri