Denisa Crăciun

Certificatul verde COVID: Trecerea prin boală, atestată și pe baza testelor antigenice rapide

Thumbnail

De marți, 22 februarie, statele membre ale Uniunii Europene vor putea să elibereze certificate de trecere prin boală pe baza unui rezultat pozitiv al unui test antigenic rapid pentru COVID-19.

Potrivit unui comunicat transmis StartupCafe.ro, Comisia Europeană a adoptat pe 22 februarie noi norme referitoarer la certificatul digital al UE privind COVID, în ceea ce privește eliberarea certificatelor de vindecare.

Anterior, un certificat de vindecare putea fi eliberat numai în urma unui rezultat pozitiv al unui test RT-PCR.

Testul antigenic rapid utilizat ar trebui să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 și să fie efectuat de cadre medicale sau de personal calificat, conform Reprezentanței Comisiei Europene în România.  

Statele membre pot elibera astfel de certificate retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021.

„Certificatul digital al UE privind COVID evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de vindecare și pe baza testelor antigenice rapide de înaltă calitate”, spune Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

De cealaltă parte, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a spus că „lista comună a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 le permite statelor membre să identifice rapid testele de înaltă calitate validate de studii de evaluare independente recunoscute în UE. Pe baza acestei liste, statele membre vor fi acum în măsură să utilizeze teste antigenice rapide pentru a elibera certificate de vindecare și pentru a reduce o parte din presiunea semnificativă asupra capacităților naționale de diagnosticare ca urmare a apariției variantei Omicron. Suntem hotărâți să ne asigurăm că certificatul digital al UE respectă cele mai recente evoluții și recomandări științifice”.

Noile norme se aplică imediat, iar statele membre UE pot începe să elibereze certificate de vindecare bazate pe teste antigenice rapide de îndată ce acestea sunt pregătite să facă acest lucru.

Parallax

Vizualizari
1756
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri