Claudiu Zamfir

Plata șomajului tehnic pentru angajați, credite cu dobândă plătită de stat și alte măsuri pentru firmele afectate de coronavirus COVID-19

Thumbnail

Guvernul a decis introducerea de credite bancare cu dobândă plătită de stat în întregime și garanție, precum și plata șomajului tehnic în firmele afectate de situația coronavirus COVID-19. Firmele care vor beneficia de plata indemnizației de șomaj tehnic pentru angajați vor fi împărțite în 2 categorii mari.

Măsurile anunțate joi de premierul Ludovic Orban pentru firmele din România:
 

- Garantăm credite pentru investiții și asigurarea capitalului de lucru. Dobânda este subvenționată în proporție de 100%.

- De asemenea, garanția funcționează pentru 90% din credit, în cazul creditelor până în 1 milion și va fi de 80% la creditele peste 1 milion de lei.

- Majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin intermediul Fondului de Garantare, în prima fază cu 5 miliarde de lei. Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde de lei ,dacă va fi necesar și suntem pregătiți să mergem spre o majorare cu 15 miliarde de lei a plafonului, dacă va fi necesar.

- Am stabilit cu ministrul Finanțelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei pentru a asigura injecții de capital către firme prin intermediul rambursării de TVA pentru a putea permite companiilor care își desfășoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar.

- La rectificarea bugetară vom asigura creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. De la preluarea guvernării am găsit o situație în care decontarea concediilor medicale plătite de angajatori înregistra o întârziere de până la 1 an. Ne-am propus să alocăm sumele pentru decontarea cheltuielilor făcute de angajatori pentru concediile medicale, pentru a beneficia firmele de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă.

- O altă măsură este a asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Practic aici am luat această decizie pentru că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară utilizându-se cazul de forță majoră sau să li se suspende contractul de muncă.

Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Avem, practic, 2 categorii de angajatori:

  • Prima categorie de angajatori este cea afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități, de exemplu, hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole, saloane de cosmetică și îngrijire personală. Prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență, aceste categorii de angajatori este clar că nu-și pot plăti angajații. Ca atare, angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic de 75%.

  • A doua categorie sunt companiile care nu au fost afectate direct de mpsuri dispuse de autorități pentru a reduce riscul de răspândire a epidemiei, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu-și mai pot permite să-i plătească, companiile trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, iar condiția de acordare este să li se fi redus cifra de afaceri cu minimum 25%.

Reamintim că salariul mediu brut din 2020, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 5.429 lei.

75% din acest nivel înseamnă 4.071 de lei, plafon al indemnizațiilor de șomaj raportate la salariul mediu brut.

Parallax

Vizualizari
21650
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri