Ovidiu D. Popica

Cât este salariul mediu brut în 2020. Calcul pentru ajutorul de șomaj tehnic promis de stat

Thumbnail

Salariul mediu brut pe economie în 2020, la care ar urma să se raporteze sprijinul statului pentru șomajul tehnic acordat salariaților trimiși acasă din cauza crizei Covid-19, este 5429 lei.

Potrivit declarațiilor oficiale făcute de premierul Ludovic Orban decizia guvernului ”este de a plăti, din bugetul fondului de șomaj, 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Salariul mediu brut pe economie (în 2020) este denumirea folosită de primul ministru pentru un indicator calculat și raportat, ca în fiecare an de altfel, de Institutul Național de Statistică (INS).

Indicatorul poate fi găsit - sub denumirea de câștig salarial mediu brut - în articolul 15 din legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, Legea  nr. 6/2020, publicată în monitorul oficial din 6 ianuarie 2020.

ART. 15 : Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei.

Potrivit precizărilor INS, câştigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaţilor (n.r – din economie).

Maxim 75% din salariul mediu brut: 4.072 de lei, cel mult

Un calcul rapid arată că, potrivit precizării premierului, indiferent de mărimea salariului dintr-o lună, angajații nu vor putea primi de la stat, ca îndemnizație pentru șomaj tehnic, mai mult de 4.071,75 lei.

Salariații din firme cu activități din economia națională direct și puternic afectate de intrarea în starea de urgență cauzată de Covid-19 precum HORECA – hoteluri și restaurante, saloane de cosmetică și îngrijire personală sau spectacole culturale și restaurante sunt cu lefurile, de regulă, sub salariul mediu brut de referință.

 

 

Explicații despre tabelul cu salarii medii lunare, ianuarie 2020:

  • în partea superioară a tabelului, marcat cu verde este plafonul maxim de 75%, raportat la salariul mediu brut 2020, din legea bugetului asigurărilor sociale de stat

  • în prima coloană sunt sectoarele din economie cu principalele grupe CAEN

  • în a doua coloană sunt, pe principalele grupe CAEN, salariile medii brute calculate și raportate de statistica oficială (INS), pentru luna ianuarie 2020.

  • în a treia coloană, este calculat plafonul maxim; evidențiate cu roșu sunt grupele CAEN principale unde media salariilor brute ar depăși plafonul de 75% din salariul brut.

Nota redacției:

Acestea sunt calcule orientative. Măsurile de sprijin financiar pentru salariații în șomaj tehnic ca urmare a crizei Covid-19 se vor aplica după publicarea deciziei guvernului în Monitorul Oficial.

---

Citește și:

Salariul minim 2020 este mai mare: Net, brut, la studii superioare, în construcții, part-time. Procedura REVISAL

Parallax

Vizualizari
249566
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri