Claudiu Zamfir
Firmele românești de distribuție de energie vor putea accesa fonduri europene de câte 15 milioane de euro pe proiect, pentru implementarea de sisteme inteligente de măsurare a consumului, printr-o nouă linie de finanțare scoasă în dezbatere publică de Ministerul Fondurilor Europene.
Vorbim despre Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) - Obiectivul Specific 6.2. „Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor”, o linie de finanțare în valoare de 33 milioane euro, pentru care s-a scos în dezbatere un proiect de Ghid al solicitantului.
O firmă de distribuție de energie va putea obșine 15 milioane de euro pe proiect, din care 85% sunt asigurați din Fondul European de Dezvoltare Regională, parte a Politicii de coeziune a UE, iar 15% de la bugetul de stat.
Proiectele, care vor avea o durată maximî de 4 ani, vor urmări:
Vor putea fi finanțate proiecte în toată țara în afară de București și județul Ilfov.
Pe perioada consultării publice, cei interesați sunt rugați să transmită propuneri privind îmbunătățirea ghidului solicitantului și a celorlalte documente aferente apelului de proiecte la adresa de e-mail: secretariat.dgpim@fonduri-ue.ro , până la data de 08.04.2019.
Apelul de proiecte va fi deschis ulterior aprobării variantei revizuite a Ghidului Solicitantului pentru Obiectivul Specific 6.3. ” Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor”.
GS -6.3-Cu 3 Modificari by Claudiu on Scribd
În Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), România are la dispoziție 9,2 miliarde de euro pentru proiecte de transport, energie și mediu, din care țara a atras până la data de 1 martie 2019 circa 1,5 miliarde de euro, ca rambursări de cheltuieli de la Comisia Europeană, însemnând o rată de absorbție de circa 16% pe acest program.
La Conferința EuroIMPACT din 29 octombrie 2018, Ionuţ Micu, director General Adjunct al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, Ministerul Fondurilor Europene, a subliniat legătura necesară dintre vizibilitatea proiectelor şi reforma administraţiei, orientată spre crearea unor structuri adecvate utilizării eficiente şi eficace a finanţărilor europene. Potrivit evaluării programelor anterioare, eforturile administrative de armonizare au condus la îmbunătăţiri ale procedurilor şi fluxurilor documentelor, cu efecte în scurtarea termenelor pentru absorbţia fondurilor. Calitatea vieţii cetăţenilor depinde de sinergia dintre investiţiile în infrastructură şi celelalte intervenţii.