Claudiu Zamfir

Au apărut propunerile oficiale de granturi pentru IMM: domeniile eligibile și grila de punctaj la proiecte

Thumbnail

Ministerul Fondurilor Europene a publicat oficial proiectul de ordonanță de urgență pentru deschiderea a 3 scheme de finanțare pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM) și PFA, confirmând informațiile publicate de StartupCafe.ro, miercuri. Listele complete cu domeniile de activitate ale firmelor eligibile și grila de punctaj pentru proiectele de investiții sunt și ele publicate.

Față de draftul de ordonanță de urgență intrat în posesia StartupCafe.ro în perioada de elaborare, guvernanții au dat puțin înapoi și și-au lăsat o marjă de manevră, eliminând articolul 31 din proiectul de OUG, care prevedea că cele 3 scheme se vor lansa cel târziu pe 25 august 2020.

Totuși, prea mult nu pot să tărăgăneze nici ei ajutoarele nerambursabile din fonduri europene, pentru că acestea trebuie acordate până pe 31 decembrie 2020, așa cum se arată în proiectul oficial de OUG, postat pe site-ul MFE. Practic până atunci vor trebui semnate contractele de finanțare.

 

OUG Acordare Granturi Pentru IMM by Claudiu on Scribd

MFE așteaptă propuneri de modificare pentru forma finală a OUG până pe 19 iulie 2020, AICI.

Nu reluăm prevederile proiectului de OUG, pe care le-am prezentat deja miercuri, doar trecem puțin în revistă tipurile de ajutoare care se vor da:

1. Microgranturi pentru firme și PFA - 2.000 Euro

Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.

Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA care activează ca medici, artiști, în mass-media, care nu au salariați.

Lista domeniilor eligibile propusă la microgranturi:
 

Lista Domenii Microgrant 1 by Claudiu on Scribd

 

2. Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 Euro

Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență).

Printre condițiile de acordare se menține în draftul oficial criteriul ca firma solicitantă aă aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020. Sunt însă și firme care deși au fost puternic afectate de pandemie și de restricțiile de funcționare au păstrat angajații, au funcționat „pe avarii” și nu și-au scos certificat CSU. În astfel de situații sunt și firme din HoReCa, ce au funcționat pe partea de livrări la domiciliu. Acestea vor fi acum eliminate de la acest ajutor de la stat, deși au fost afectate, dar nu au apelat la ajutorul statului până acum.

Lucrurile se mai pot schimba, teoretic, în perioada de consultări.

Lista domenii eligibile granturi capital lucru:
 

Lista Domenii Grant 2 by Claudiu on Scribd

3. Granturi pentru investiții: 50.000-200.000 Euro

Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM.

Firma beneficiară va trebui să vină și ea cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport minim crește la 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.

Conform grilei de punctaj propuse, vor avea câștig de cauză firmele care vor veni cu aport propriu mare la investiție, precum și cele care au avut profit mare în anul 2019 sau care solicită bani puțini acum.

Astfel, în grila propusă, se punctează un raport cât mic între suma solicitată ca ajutor și profitul pe 2019 al firmei.
 

Grila Evaluare Proiecte Granturi Investitii by Claudiu on Scribd

 

Lista domenii eligibile granturi investiții:

 

Lista Domenii Grant Investitii by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
54087
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu
poza de profil
Liviu
C.
Incredibil ca nu au inclus si CLASA 20:
Cod CAEN : 20 Fabricarea substantelor si a produselor chimice.
Si anume:
204 Fabricarea sapunurilor, detergentilor si a produselor de intretinere, cosmetice si de parfumerie
2041 Fabricarea sapunurilor, detergentilor si a produselor de intretinere
2042 Fabricarea parfumurilor si a produselor cosmetice (de toaleta)
... fabricarea Sapunurilor si detergetilor nu mai este de interes pentru Romania!!!
poza de profil
Giurgiulescu
Augustin
Sunt punctate și favorizate pentru finanțare nerambursabilă firmele mari cu profituri mari, care având profit se pot autofinanța și nu au nevoie imperioasă de finanțare nerambursabilă.(Raportul dintre finanțare și profit trebuie să fie cât mai mic pentru punctaj mare.Deci profitul trebuie să fie mare pentru a fi bine punctat).
Iar firmele mici, care au profit mic și nu se pot autofinanța și care au imperios nevoie de finanțare nerambursabilă și care dacă ar fi finanțate ar deveni bază de dezvoltare economică, pentru că sunt foarte multe, sunt slab punctate și defavorizate de la finantarea nerambursabilă???????
????!!!!!!!!!
Firmele puternice vor deveni mai puternice, iar cele mici vor slăbi și mai mult, fiind defavorizate și discriminate față de cele mari, care probabil sunt și înfluente pe lângă funcționarii care elaborează părtinitor grila de punctaj.
poza de profil
Vic
Visan
Sunt finantate companiile care activeaza in economia alba. Firmele care au ales sa nu fiscalizeze in momentul acesta vad si dezavantajele acestor practici. Iar in cazul in care firma este mica si are si profit mic - poate ar trebui o reorientare a antreprenorului.
poza de profil
Samuel
Kurtmann
Vad de atatea ori atitudinea asta plina de judecata si lipsita de sens. Profitul mic nu inseamna obligatoriu nefiscalizare. Un business la inceput va avea probabil profit mic. Un business in dificultate, care-si pierde din clientela pentru ca oamenii nu vor sa iasa din casa din cauza COVID, la fel.
Remarca prin care spuneti sa se reorienteze antreprenorul mi se pare nu doar lipsita de bun simt ci de-a dreptul marsava. Sunt atatia antreprenori care au profituri modeste dintr-o afacere, dar tin cativa oameni angajati. Daca s-ar reorienta respectivul, s-ar pierde si locurile respective de munca.
poza de profil
Merticaru
Nicolae
In textul OUG, la cap. IV, art. 19, lit. b se ”descrie” și codul CAEN 4520, dar acesta nu se ”precizeaza” in anexa 3, a eligibilitatii. Ceva probleme de perceptie de partea mea sau altceva?!? Pentru sugestii, idei, interpretari, etc multumesc anticipat!
poza de profil
TEDDI
NET
Incredibil- sunt activitati oprite prin ordonante si CAEN -afferent nu se afla in lista Exemplu 5630.
De ce nu se afla|???
poza de profil
Burlacu
Bogdan
Cod 7500 Activitati veterinare , nu este trecut. Cabinetele veterinare au nevoie de dotari pentru a pastra medicii veterinari in tara si de a oferii servicii de calitate. Vad ca numai cabinetele umane au dreptul la finantari nerambursabile si la cota de TVA zero. Noi cumparam medicamentele cu TVA de 9% si prestam servicii cu TVA de 19% !!!!!

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri