Claudiu Zamfir
Studenții din România vor putea obține fonduri europene cu valori maxime de câte 40.000 Euro - 100.000 Euro pentru a-și deschide mici afaceri, în cadrul noului program de finanțare Innotech Student 2020, conform propunerii oficiale de Ghid al solicitantului.
Ministerul Fondurilor Europene a scos în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului pentru linia de finanțare Innotech Student 2020, din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
Bugetul total alocat va fi de 20 de milioane de euro, din care 14 milioane de euro va fi valoarea totală a schemei de ajutoare de minimis care se vor acorda studenților care vor intra în afaceri.
Banii vor fi disponibili în aproape toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.
Din bugetul schemei de minimis se vor acorda fonduri nerambursabile unor studenți, pe baza unor planuri de afaceri, în funcție de numărul de locuri de muncă create, astfel:
Statul estimează că vor fi create astfel circa 350 de firme noi. Aceasta înseamnă că, în medie, fiecare firmă va primi 40.000 de euro după estimările MFE.
Ajutorul de minimis se va acorda în două tranșe, după cum urmează:
Ministerul Fondurilor Europene așteaptă propuneri si sugestii până la data de 4 mai 2020, la adresa de e-mail: consultare.pocu@fonduri-ue.ro .
Noul program Innotech Student seamănă cu vechiul program România Start-Up Plus sau cu și mai vechiul România Start-Up, iar drumul studentului până la banii europeni va fi lung, 8-20 de luni.
Dacă linia de finanțare se va lansa anul acesta, studenții vor ajunge să-și facă firme și să ia banii europeni de maximum 100.000 Euro pe afacere în 2021.
- Mai întâi vor fi selectați administratorii de granturi - solicitanții eligibili cu proiectele lor, în cadrul acestui program.
Aceștia pot fi:
- Acești administratori de granturi vor face proiecte mari, de maximum 2 milioane de euro fiecare.
- În cadrul acestor proiecte, administratorii de granturi vor selecta grupul-țintă, adică beneficiarii finali, viitorii antreprenori.
Grupul-țintă este format din:
- Viitorii patroni vor urma cursuri de antreprenoriat. Cursanții vor primi câte 5 lei pe ora de curs la care participă.
- Cursanții vor întocmi planuri de afaceri, iar la finalul cursurilor se vor vor selecta cele mai bune planuri de afaceri pentru a primi, eventual, finanțare. Selecția va fi făcută de un juriu format din antreprenori și diverși specialiști.
- Cursanții ale căror planuri de afaceri au fost selectate vor merge în faza de întreprinderi simulate și mentorat, pentru dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale.
- Acești cursanți vor urma stagii de practică în companii existente pe piață în domeniul în care vor și ei să facă afaceri. În urma stagiilor de practică și a activităților de la întreprinderea simulată, cursanții vor primi o subvenție de câte 750 de lei.
- Constituirea noilor firme și primirea primei tranșe din ajutorul nerambursabil (75%). Anumite sectoare de activitate, cum este agricultura, de exemplu, sunt excluse din program. În schimb, dacă de luăm după denumirea schemei, se va pune accent pe afacerile din tehnologie și inovație. Mai exact, domeniile finanțate vor fi cele din lista codurilor CAEN aferente direcţiilor de politică industrială menţionate în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020. Aici intră: Industrii creative, Tehnologia informatiilor si telecomunicatii, Turism si ecoturim, Textile si pielarie, Lemn si mobila, Industria auto si componente, Sanatate si produse farmaceutice, Energie si management de mediu, Bioeconomie, biofarmacutica si biotehnologii, Construcții și altele.
- Implementarea planului de afaceri și angajarea de personal. Primirea celei de a doua tranșe (25%) din ajutorul de minimis va fi condiționată de angajarea personalului asumat în planul de afaceri.
- Asigurarea sustenabilității noilor firme timp de cel puțin 6 luni.
Proiectul de ghid al solicitantului - Innotech Student 2020:
Proiect Ghid Innotech Student by Claudiu on Scribd
Proiectul de Schemă de minimis Innotech Student:
Schema Minimis Innotech Stu... by Claudiu on Scribd