Claudiu Zamfir

Fonduri UE de 900 milioane EUR: Ministerul a schimbat criteriile de selecție și a prelungit înrolarea firmelor de instalații și de construcții pentru programul PNRR de panouri solare și anvelopări de locuințe

panouri solare-casa-dreamstime

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a prelungit cu o lună sesiunea de înrolare online a firmelor de instalații și de construcții, dar a modificat și crieriile de selecție a acestor furnizori, după ce deja se înrolaseră sute de companii în baza regulilor inițiale, în cadrul liniilor de finanțare în valoare totală de 900 de milioane de euro, pentru reabilitarea termică a locuinețelor și dotarea acestora cu panouri solare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Vorbim despre două sheme majore de eficiență energetică: Investițiile I4 și I7, care au bugete cumulate de circa 900 de milioane de euro, din PNRR. Deocamdată, bugetul pus acum în joc este de 600 de milioane de euro, dar de anul viitor ar urma să fie accesat și restul de 300 de milioane de euro. 

Cele două scheme de finanțare au ca beneficiari finali în principal persoanele vulnerabile energetic, dar și populația generală va putea obține vouchere pentru panouri solare și baterii, dar fără să acceadă la statutul de prosumator. Solicitanții direcți de fonduri europene sunt, însă, firmele de construcții și de instalații electrice care vor presta lucrările pentru gospodării. 

Pe scurt, firmele de instalații electrice și de construcții se înrolează în sistemul electronic PNRR. Apoi, Persoanele fizice -beneficiari finali- sunt îndrumate de autorități (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Energiei împreună cu administrația locală) să se înscrie, la rândul lor, la firmele înrolate în PNRR. În cele din urmă, firmele înrolate fac proiecte de reabilitare terminică a locuinețelor și de montare a panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei pentru oamenii vulnerabili energetic. O firmă (sau un partenriat între firme) va putea depune o cerere de finanțare pentru maximum 1000 de oameni. În final, firmele vor lua fonduri europene din PNRR, iar oamenii vor beneficia de reabilitarea termică a locuințelor și de panouri solare și acumulatori. Cam acesta este planul pe hârtie. 

Firmele de instalații și cele de construcții au început înrolarea online în sistemul electronic PNRR încă din 16 septembrie. Sesiunea trebuia să se închidă miercuri, 16 octombrie, dar a fost prelungită acum până pe 15 noiembrie 2024, pentru ambele scheme. Rezultatele validărilor în urma înrolării firmelor se publică până pe 29 noiembrie 2024, pentru ca din 2 decembrie firmele validate în program să poată începe semnarea contractelor comeciale cu beneficiarii finali (persoanele ale căror locuințe vor fi reabilitate termic și dotate cu panouri solare și baterii). 

La Investiția 4 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, etapa de depunere a proiectelor:

  • pentru Etapa I – Componenta A: 02.12.2024 – 03.02.2025
  • pentru Etapa I – Componenta B: 02.12.2024 – 03.02.2025

 
Ca urmare a desfășurării apelului de înrolare, operatorii validați vor putea depune cereri de finanțare și în cadrul Etapei II. Perioada lansare a apelului de proiecte: februarie 2025. 

 

Investiției 4 „Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, din cadrul Componentei 16.RePowerEU a PNRR”, apelul de proiecte nr. 1. 

Buget total: 610 milioane EUR, echivalentul a 122.000 de vouchere. Se vor acorda vouchere de până la 10.000 EUR pe beneficiar final, pentru panouri fotovoltaice și baterii. 

Vor putea depune proiecte operatori economici cu personalitate juridică înregistrați în România, autorizați pentru lucrări de instalații electrice, conform CAEN rev. 2, clasa 4321 care, la depunerea cererii de finanțare, au deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN) vizat de investiție înscris în obiectul de activitate, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii. 

La Investiţia 7 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, etapa depunere a proiectelor va urma între 02.12.2024 și 03.02.2025. 

Investiţia 7 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, Axa I – Renovare ce vizează eficiența energetică combinată cu instalarea de panouri solare pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili din cadrul Componentei 16.RePowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență”, apelul de proiecte nr. 1. 

Buget total: aproape 300 milioane EUR, din care se vor asigura vouchere (bonuri valorice) pentru renovarea a 14.851 locuințe. Se vor acorda vouchere de până la 20.200 de euro pe beneficiar final (persoană vulnerabilă), pentru izolarea termică a locuinței și instalarea panourilor fotovoltaice. 

S-a introdus criteriul vechimii firmei în domeniul relevant

Prin ordinele ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, s-au efectuat mai multe modificări ale ghidurilor de finanțare.

Printre altele, s-a schimbat formula de calcul pentru evaluarea firmelor înrolate, în timpul procesului de înrolare. Astfel, MIPE a introdus și criteriul vechimii firmelor în domeniul de activitate instalații electrice (CAEN 4321), respectiv construcții (CAEN 4120), după caz.  

Astfel, pentru a obține punctaj bun, firmele trebuie să aibă vechime cât mai mare în domeniiul instalații electrice, respectiv construcții, calculată de la data autorizării coduului CAEN relevant până la momentul deschiderii apelului de depunere a cererii de finanțare. 

Ministerul consideră că astfel va asigura un „grad cât mai înalt de experiență și maturitate” al firmelor care vor executa lucrările de instalații și de reabilitare termică a locuinețelor. 

De asemenea, firmele de instalații vor trebui să aibă angajat cel puțin un instalator de panouri fotovoltaice sau inginer de energie solară, pentru a-și dovedi capacitatea tehnică.

De menționat că ministrul Câciu a efectuat modificările de ghiduri în condițiile în care în sistemul PNRR au transmis cereri de înrolare 716 firme. Dintre acestea, aproximativ 100 de firme s-au înrolat miercuri, 16 octombrie 2024, în ziua în care au apărut ordinele de ministru care au modificat regulile de selecție a furnizorilor. 

Practic, pentru cel puțin 600 de firme care au depus cereri de înrolare s-au trezit azi cu punctajul schimbat. Dacă pe regulile inițiale unele firme erau admise la fondurile europene, pe regulile modificate pot să rămână fără finanțare. 

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
20002
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri