Claudiu Zamfir

Model de anunț/comunicat mass-media în proiectele PNRR: S-a publicat Manualul de Identitate Vizuală

Thumbnail

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat recent Manualul de Identitate Vizuală (MIV) pentru proiectele finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), document care conține inclusiv specificațiile pentru comunicatele/anunțurile de presă pe care le publică în mass-media unii beneficiari de fonduri europene și autoritățile relevante. Documentul conține și o hartă stilizată a României, în care anumite județe sunt conturate deformat.

Manualul de Identitate Vizuală (MIV) a fost publicat AICI, pe site-ul MIPE, în data de 20 iulie 2022. Puteți descărca și de AICI MIV PNRR.

Documentul conține elementele vizuale pe care instituțiile relevante și beneficiarii de fonduri UE trebuie să le folosească în cadrul proiectelor europene PNRR: sigle oficiale, formate de afișaj, culori etc.

Printre altele, MIV conține modelul și regulile de publicare în mass-media a comunicatelor de presă care anunță începerea și finalizarea proiectelor derulate pe fonduri din cadrul PNRR.

Cel puțin la începutul și la finalizarea unui proiect finanțat din PNRR, beneficiarii (instituțiile responsabile de reformă/investiție, administratorii schemelor de grant sau instrumentelor financiare, beneficiarii cu proiecte de peste 100.000 euro) vor transmite un comunicat de presă cu privire la proiect, către mass media generalistă și/sau presa locală/regională” - prevede Manualul de Identitate Vizuală pentru PNRR.

Alte prevederi din MIV:

  • „În cazul proiectelor ce vizează investiții, beneficiarii pot asigura vizibilitatea și promovarea acestora prin utilizarea următoarelor instrumente: comunicate de presă (cel puțin două), anunțuri de presă, anunțuri publicitare, mape, afișe, secțiuni dedicate pe site-ul instituției/website dedicat, postări dedicate pe conturile de social media ale beneficiarilor/pe paginile proiectelor, newsletter, bannere electronice, panouri temporare și plăci permanente, video-reportaje, minidocumentare, autocolante/branding, broșuri, flyere, campanii, evenimente/ dezbateri etc.
  • Beneficiarii proiectelor finanțate din PNRR au obligația ca la finalizarea proiectului să informeze toate părțile implicate cu privire la finanțarea obținută și la rezultatele proiectului, cu menționarea PNRR și a fondului din care s-a acordat finanțarea prin, spre exemplu: comunicat de presă, conferință de presă etc.”.

Manualul conține și un model de comunicat de presă, cu elemente grafice specifice (clic pentru a extinde foto):

Thumbnail

Harta cu județe conturate greșit

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene impune beneficiarilor de fonduri UE reguli stricte, inclusiv de prezentare a proiectelor, dar chiar în manualul său de identitate vizuală pentru PNRR a făcut o greșeală de prezentare.

La începutul MIV apare o hartă stilizată a României, cu județele sale. Numai că unele dintre județe sunt conturate greșit, după cum se vede mai jos. Pe harta stilizată a celor de la MIPE, județul Mureș a fost „lărgit” câteva zeci de kilometri mai spre sud, peste județele Brașov și Sibiu, care au „pierdut”, la rândul lor, din teritoriu.â

Așa arată harta stilizată a României în manualul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:

Thumbnail

 

Cum arată totuși harta României (sursa foto: harta-romaniei.ro):

Thumbnail

 

Noroc, totuși, că harta stilizată nu face parte din conținutul grafic ce trebuie utilizat în proiecte. A stârnit însă amuzamentul unor consultanți și beneficiari de fonduri UE. „Odată cu publicarea MIV pe PNRR se schimbă structura județelor din România!” - a scris antreprenorul Alexandru Picioruș pe grupul de Facebook POC 4.1.1 - Investiții în activități productive.

Parallax

Vizualizari
5244
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri