Claudiu Zamfir
Firmele de instalații electrice și de construcții au început, luni, sesiunea în care se înrolează în sistemul electronic PNRR, pentru a putea accesa fonduri europene în valoare totală de 900 de milioane de euro, în cadrul unor programe de vouchere de eficiență energetică destinate persoanelor vulnerabile, dar și populației generale, aceste scheme de finanțare pe fonduri europene rivalizând, într-o anumită măsură, cu mai celebrul program „Casa Verde”.
Am mai scris pe StartupCafe despre aceste măsuri de finanțare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, dar acum a început prima fază a înscrierilor: înrolarea firmelor de construcții și de instalații electrice.
Vorbim despre două sheme majore de eficiență energetică care au ca beneficiari finali în principal persoanele vulnerabile energetic, dar și populația generală va putea obține vouchere pentru panouri solare și baterii, dar fără să acceadă la statutul de prosumator. Solicitanții direcți de fonduri europene sunt, însă, firmele de construcții și de instalații electrice care vor presta lucrările pentru gospodării.
Pe scurt, firmele de instalații electrice și de construcții se înrolează în sistemul electronic PNRR. Apoi, Persoanele fizice -beneficiari finali- sunt îndrumate de autorități (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Energiei împreună cu administrația locală) să se înscrie, la rândul lor, la firmele înrolate în PNRR. În cele din urmă, firmele înrolate fac proiecte de reabilitare terminică a locuinețelor și de montare a panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei pentru oamenii vulnerabili energetic. O firmă (sau un partenriat între firme) va putea depune o cerere de finanțare pentru maximum 1000 de oameni. În final, firmele vor lua fonduri europene din PNRR, iar oamenii vor beneficia beneficia de reabilitarea termică a locuinelor și de panouri solare și acumulatori. Cam acesta este planul pe hârtie.
Măsurile de finanțare, calendarele de înscrieri și ghidurile cu anexe:
Investiţia 7 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, Axa I – Renovare ce vizează eficiența energetică combinată cu instalarea de panouri solare pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili din cadrul Componentei 16.RePowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență”, apelul de proiecte nr. 1.
Buget total: aproape 300 milioane EUR, din care se vor asigura vouchere (bonuri valorice) pentru renovarea a 14.851 locuințe. Se vor acorda vouchere de până la 20.200 de euro pe beneficiar final (persoană vulnerabilă), pentru izolarea termică a locuinței și instalarea panourilor fotovoltaice.
Proiectele vor putea fi fi depuse de :
SAU
În cadrul parteneriatului, un partener este autorizat pentru lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, conform CAEN rev. 2, clasa 4120, iar celălalt pentru lucrări de instalații electrice, conform CAEN rev. 2, clasa 4321. În acest caz, liderul de parteneriat va fi întreprinderea care are clasa CAEN 4120.
Depunerea cererilor de înrolare și a proiectelor se va realiza pe platforma PNRR, astfel:
Investiției 4 „Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, din cadrul Componentei 16.RePowerEU a PNRR”, apelul de proiecte nr. 1.
Buget total: 610 milioane EUR, echivalentul a 122.000 de vouchere. Se vor acorda vouchere de până la 10.000 EUR pe beneficiar final, pentru panouri fotovoltaice și baterii.
Vor putea depune proiecte operatori economici cu personalitate juridică înregistrați în România, autorizați pentru lucrări de instalații electrice, conform CAEN rev. 2, clasa 4321 care, la depunerea cererii de finanțare, au deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN) vizat de investiție înscris în obiectul de activitate, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.
Apelul este competitiv, cu termen limită de depunere. Depunerea cererilor de înrolare și a proiectelor se va realiza pe platforma PNRR, astfel:
Etapa înrolare a firmelor: între 16.09.2024 și 16.10.2024.
Etapa I de depunere a proiectelor: între 24.10.2024 și 20.12.2024. Vor fi depuse proiecte de panouri solare și baterii pentru persoane vulnerabile, respectiv doar onstalarea de baterii pentru populația generală care nu deține sisteme de stocare, ci numai panouri fotovoltaice.
Operatorii validați ca urmare a desfășurării apelului de înrolare vor putea depune cereri de finanțare și în cadrul Etapei II. Perioada lansare apel de proiecte: martie 2025. În această etapă vor fi depuse proiecte pentru populația generală, vizând sisteme de panouri și baterii.
---