Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2020: De luni pot firmele să ceară cei 200.000-1 milion Euro pentru afaceri POR 2.2-IMM

Thumbnail

Firme mici și mijlocii (IMM) din 18 județe vor putea depune online, începând de luni, 4 mai, proiectele pentru fondurile europene de câte 200.000-1 milion de euro, pentru afaceri din domenii diverse, de la IT la confecții, în cadrul liniei de finanțare POR 2.2-IMM.

Perioada depunerii cererilor de finanțare în sistemul MySIMIS este 04.05.2020 ora 12:00:00 – 04.06.2020 ora 12:00:00, pentru apelul POR/780/2/2 - Relansare PI 2.2-IMM în regiunile de dezvoltare Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia.

Un buget total de aproape 85 milioane euro, fonduri europene, este pus la bătaie de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care a relansat apelul de proiecte nr. POR/780 (2.2 – IMM) în regiunile de dezvoltare Sud Est, Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia, care însumează 18 județe.

Banii pentru apelul POR 2.2 IMM 2020 sunt alocați astfel:

- Sud Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) – 27,94 milioane euro

- Sud Muntenia ( județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași)  – 38,67 milioane euro

- Sud Vest Oltenia ( județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) – 17,97 milioane euro

Proiectele pot fi depuse doar prin intermediul aplicației MySMIS, în perioada 04.05 - 04.06.2020.

Sunt eligibile doar investițiile ce urmează a fi implementate în regiunile de dezvoltare Sud Est, Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.

Pot solicita finanțare societățile care se încadrează în categoria IMM-urilor din mediul urban, sau a întreprinderilor mijlocii din mediul rural.

Investițiile eligibile pentru banii europeni includ:

  • Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional: construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line;
  • Investiții finanțabile prin ajutor de minimis: implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; activități specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale).

Valoarea finanțării nerambursabile acordate pe un proiect este de minimum 200.000 euro și maximum 1 milion euro.

Ghidul solicitantului POR 2.2 - IMM 2020 - Condiții la finanțare

Firma solicitantă trebuie să vină și ea cu aport propriu la investiția eligibilă. Astfel, pentru partea de ajutor regional, aportul propriu este de minimum 30% pentru firmele micro și mici și de minimum 40% pentru firmele mijlocii.

Pentru partea de ajutor de minimis, aportul propriu al beneficiarului este de minimum 10% .

Vor fi acceptate în program firme care au avut un număr mediu de salariați de cel puțin 3 persoane în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, conform ghidului solicitantului.

În rest, se aplică condițiile generale pentru IMM : microîntreprinderile au cel mult 9 salariați, firmele mici, cel mult 49, iar cele mijlocii, cel mult 249.

Consultă AICI Ghidul solicitantului și lista codurilor CAEN eligibile.

Ministru: Vrem să mai alocăm 150 milioane Euro prin POR, pentru IMM

Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, a declarat că autoritățile române intenționează să mai aloce 150 de milioane de euro pentru firmele mici și mijlocii și în alte regiuni de dezvoltare.

„Intenționăm să alocăm sume suplimentare. Când vom reuși să alocăm suplimentar 150 de milioane de euro, intenționăm să-i alocăm pentru toate regiunile din țară”, a declarat, duminică, pentru StartupCafe.ro, Ion Ștefan.

GHID 2.2-IMM by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
33773
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri