Răzvan Tătaru

4 din 10 angajați români sunt nemulțumiți de salariul pe care-l primesc (studiu)

negociere business

Aproape 40% dintre români susțin că nu sunt mulțumiți de salariul lor, arată un sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

Totodată, 49,8% spun că salariul lor este bun, dar s-ar putea și mai bine, iar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire în privința salariului.

O negociere a salariului reprezintă o soluție pentru un procent mic de angajați, arată studiul realizat de platforma eJobs.

Cât ar putea obține angajații români în urma unei negocieri

  • 42% consideră că ar putea aduce un plus de maxim 10%;
  • 37,7% spun că ar primi între 10 și 20% în plus pe lângă salariul actual;
  • 13,1%  ar putea primi între 20% și 30%;
  • 3,1% au încredere că le-ar putea crește salariul cu 30% - 40%;
  • 2% ar putea primi o mărire între 40% și 50%;
  • 2,1% cred că ar putea crește salariul cu peste 50%.

„Mulți candidați se plâng de faptul că nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii și că o astfel de discuție cu managerul lor le provoacă o stare accentuată de disconfort. Asta se întâmplă nu doar atunci când poartă discuția din poziția de angajat, ci și în fazele finale ale recrutării”, declară Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro

32,1% dintre respondenți se plâng de faptul că, deși încearcă să negocieze, rar li se întâmplă să obțină suma dorită. 20,9% recunosc că nu le place și nu se descurcă deloc să negocieze, de aceea acceptă mereu oferta propusă de angajator.

În plus, mai puțin de o treime au încredere în ei înșiși că se descurcă foarte bine, de vreme ce aproape întotdeauna au reușit să obțină sumele dorite, în timp ce pentru 20,7% este greu să facă o evaluare a capacităților de negociere pe care le au, arată în continuare studiul.

Cum vor angajații să obțină o mărire salarială

  • 54,6% prezintă managerului realizările profesionale pe care le-au avut în ultima perioadă;
  • 14,8% dintre angajați spun direct că nu se mai simt motivați de salariul actual;
  • 10% justifică această cerere prin creșterea prețurilor din ultimul an;
  • 10% fac o cercetare prealabilă asupra salariilor care se oferă în piață, pentru aceeași poziție, și prezintă datele managerului.

„O altă strategie la care angajații au apelat destul de mult în ultimul an a fost aceea de a veni cu o contraofertă primită din partea unui alt angajator. Nu este neapărat o variantă câștigătoare și mulți manageri tind să aibă o reacție adversă față de angajații care procedează astfel”, explică Ana Călugăru.

În cazul în care nu primesc mărirea salarială așteptată, 41% dintre angajații români încep să își caute un job nou, iar 23,9% chiar îi spun managerului că vor începe să facă demersuri în acest sens.

22,6% declară că înțeleg situația și, în consecință, așteaptă o perioadă în care lucrurile să meargă mai bine din punct de vedere financiar pentru companie. Aproape 10% dintre respondenți privesc un refuz din partea managerului ca pe un puternic factor demotivator.

Sondajul a fost realizat în luna septembrie a acestui an, pe un eșantion de 1.389 de respondenți.

Parallax

Vizualizari
213
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri