Claudiu Zamfir

A scăzut procentul IMM-urilor românești care inovează

Thumbnail

Ponderea firmelor care au introdus pe piață produse sau procese de afaceri noi sau îmbunătățite a fost de 8,8%, în scădere cu 1,9%, în perioada 2020-2022, comparativ cu perioada 2018-2020, în România, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la situația întreprinderilor inovatoare, atrage atenția Consiliul Național al IMM (CNIPMMR), principala organizație patronală din acest sector.

În industrie, scăderea a fost de 1,3 puncte procentuale de la 5,2% la 3,9% în perioada 2020-2022, comparativ cu perioada 2018-2020, iar în sectorul serviciilor scăderea a fost de 0,6 puncte procentuale de la 5,5% la 4,9% în aceeași perioadă.

Tot cifrele INS arată ca în perioada 2020-2022, ca și în perioada 2018-2020, întreprinderile mari au fost de două ori mai inovatoare decât întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Din numărul total de întreprinderi mari, 20,6% au fost inovatoare, în timp ce IMM-urile au inovat în proporție de 8,3%.

În context, CNIPMMR își exprimă îngrijorarea cu privire la procentul mic de IMM-uri care inovează, rezultând faptul ca 91,7% din IMM-uri nu investesc în inovare. Acest lucru conduce la o competitivitate scăzută a acestora, incapacitatea de a aduce pe piată produse/servicii noi sau competitive, rezistență scăzută în fața concurenței pe piețe cu cerințe tot mai mari, atrage atenția organizația patronală, într-un comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.

Cauzele principale ale lipsei investițiilor în inovare sunt lipsa resurselor financiare, o problemă generală a IMM-urilor, și a resurselor umane calificate, precum și a unor programe dedicate special cercetarii-dezvoltarii în IMM-uri, consideră patronatul.

„România trebuie să profite de fondurile europene pentru a-și dezvolta un sector economic competitiv și inovator. Astfel, încurajăm IMM-urile să devină furnizori de inovare în domeniile inteligenței artificiale și a tehnologiei informației, prin acordarea de granturi, crearea de spin-off-uri și hub-uri de inovare. Pentru aceasta sunt necesare programe speciale pentru susținerea inovării în IMM-uri, în sectoare clar definite care țin cont de direcțiile dezvoltării economiei românești în următoarele decenii”, a declarat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

Parallax

Vizualizari
76
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri