Claudiu Zamfir

Magazinul online Elefant.ro și-a a inițiat procedura de insolvență, după eșecul vânzării către evoMAG

elefant.jpg

Magazinul online Elefant.ro, controlat de antreprenorul Ion Sturza, a depus la Tribunalului București cererea de deschidere a procedurii generale a insolvenței, exprimandu-și intenția de a propune un plan de reorganizare, după ce, anul trecut, a eșuat vânzarea business-ului către platforma românească de e-commerce evoMAG.

„Elefant Online S.A. (in continuare ”Societatea”), informeaza investitorii cu privire la introducerea de catre Societate pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a-VII-a Civila a cererii de deschidere a procedurii generale a insolventei in cadrul dosarului nr. 3073/3/2024, exprimandu-si intentia de a propune un plan de reorganizare, in termenul prevazut de lege, cu mentinerea dreptului Societatii de administrare a propriei activitati” - a anunțat, miercuri, 31 ianuarie 2024, compania, într-un comunicat publicat la Bursa de Valori București.

Pe 29 decembrie 2023,  directorul financiar al Elefant Online S.A., Gherasim Briceag, a demisionat din funcție.

În 2023, compania Miller Centre SRL, controlată de oamenii de afaceri Dragoș și Gheorghe Comăniciu (Delaco), a cerut insolvența Elefant Online S.A., iar atunci magazinul online a contestat cererea pe motiv că datoria Elefant.ro la acest creditor era mică.

Achiziția anulată a Elefant.ro de către evoMAG

Reamintim că, în luna mai 2023, magazinul online românesc evoMAG (Evolution Prest Systems S.R.L.), controlat de antreprenorul Mihai Pătrașcu, a anunțat că urma să cumpere majoritar Elefant.ro, dar în noiembrie 2023 tranzacția a eșuat. Omul de afaceri Ion Sturza, fondatorul magazinului online Elefant.ro ar fi vrut inițial să cedeze, astfel, afacerea către evoMAG. Mai exact, compania Millenium Gold Resources Limited, controlată de Sturza, intenționase să cedeze pachetul de acțiuni de 58,8355% din compania Elefant Online către compania Evolution Prest Systems S.R.L. (firma care operează magazinul online evoMAG).

Evolution Prest Systems S.R.L. trebuia să preia și pachetul de acțiuni de 9,6206% deținut la Elefant Online de fondul de investiții Catalyst Romania, condus de antreprenorul și investitorul Marius Ghenea. De precizat că, în 2022, Catalyst a făcut o investiție de 2 milioane de euro în evoMAG.

De menționat că Elefant.ro, care acum și-a inițiat procedura de insolvență, cu intenția delarată de reorganizare, a atras 17.469.900 lei (peste 3,5 milioane euro), de la investitori din piață, printr-un plasament plasament privat de obligațiuni, în noiembrie 2021.

Obligațiunile cu simbolul ELF26 emise în cadrul plasamentului privat derulat in perioada 17 – 23 noiembrie 2021 erau denominate în lei, aveau scadența la 5 ani și o rată anuală fixă a cuponului de 9% stabilită de emitent, cupoanele urmând să fie plătite semestrial. Valoarea nominală a unei obligațiuni ELF26 era de 100 lei, iar subscrierea minimă în cadrul plasamentului a fost de 80.000 lei (800 de obligațiuni). Obligațiunile au fost listate pe Bursa de Valori București.

Anterior, Elefant Online a rambursat integral suma aferentă celor 76.514 obligațiuni corporative emise în anul 2018, ajunse la maturitate în septembrie 2021. Valoarea emisiunii de obligațiuni lansată în 2018 s-a ridicat la 7,65 milioane lei, iar titlurile au avut o dobândă anuală fixă (cupon) de 9%, plătibilă semestrial. Peste 600 de investitori persoane fizice și 12 persoane juridice erau înregistrate la plata ultimului cupon.

Cine este fondatorul Elefant.ro, Ion Sturza

Magazinul online Elefant.ro a fost lansat în anul 2010, de omul de afaceri basarabean Ion Sturza (63 de ani), fost prim-ministru al Republicii Moldova în anul 1999.

Ajuns lider pe piața online de carte, în România Elefant.ro s-a dezvoltat, în ultima vreme, ca „mall online” și marketplace, fiind un jucător semnificativ în vânzările de parfumuri, cosmetice, jucării și ceasuri.

Ion Sturza este licențiat al Facultății de Economie din cadrul Universității de Stat din Republica Moldova. El a fost și membru al Parlamentului de la Chișinău, ministru al economiei și viceprim-ministru și premier al Republicii Moldova. Între anii 2001 si 2004 a ocupat funcția de director general al Rompetrol Moldova, iar in perioada 2004-2009 a ocupat funcția de vicepreședinte și director general adjunct al Rompetrol Group Olanda.

Parallax

Vizualizari
2040
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri