Redacția StartupCafe.ro
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a discutat în cadrul unei emisiunii ZF despre principalele măsuri fiscale pe care le-a propus la Bruxelles, printre care se regăsesc și impozitarea microintreprinderilor, un impozit minim pe profit pentru marile companii și restructuarea facilităților fiscale pentru agricultură și construcții.
Ministrul Boloș spune că măsurile nu sunt încă definite și vom vedea forma finală atunci când coaliția de guvernare „va decide că se poate merge cu ele către aprobare”.
Amintim că zilele trecute, Marcel Boloș a fost la Bruxelles și a discutat cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis și cu șefa task-force-ului pentru Redresare și Reziliență din cadrul Comisiei, Céline Gauer, în legătură cu măsurile de reducere a deficitului bugetar al României.
Printre altele, în interviul acordat ZF, ministrul a mai vorbit despre o posibilă creștere a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) și despre introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri a companiilor multinaționale.
Potrivit lui, „este greu de spus” dacă va crește sau nu TVA-ul, pentru că nu a fost luată o decizie în coaliție „pe tipul de reformă structurală” cu care se va continua planul de măsuri fiscal bugetare.
El a vorbit și despre angajamentul în privința reformei fiscale, asumat prin PNRR: „Avem un raport făcut de Banca Mondială. Aceasta sugerează că trebuie să avem din trei cote de TVA, o singură cotă de TVA”, a spus Marcel Boloș, explicând că acest lucru ar înseamna reducerea sau eliminarea cotei de 5% și de 9% de TVA și rămânerea la o cotă de 19%.
Astfel, ar exista o creștere de TVA „numai la alimente şi medicamente de 10 procente”, ceea ce ar fi „imposibil în momentul de faţă”, ţinând cont de „impactul pe care l-ar avea asupra mediului de afaceri”.
Totodată, el a vorbit și despre taxa pe cifra de afaceri, despre care spune că are un rol „cât se poate de evident”: de a impune un impozit pe profit minim pentru corporaţiile care sunt cu pierderi fiscale înregistrate de-a lungul timpului.
În plus, „România nu poate avea o veșnicie facilități fiscale sub formă de rentă viageră”, a mai declarat el pentru ZF.
---