Claudiu Zamfir

O nouă listă de ambalaje interzise în UE, inclusiv în România, din 2030 (Parlamentul European)

plastic-dreamstime.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o nouă listă de ambalaje care vor fi interzise în Uniunea Europeană, inclusiv în România, începând cu anul 2030, potrivit unui proiect de regulament UE.

Proiectul de regulament UE privind ambalajele a fost adoptat de europarlamentarii reuniți în plen, la Strasbourg, cu 476 voturi pentru, 129 împotrivă și 24 abțineri, potrivit unui comunicat transmis publicației StartupCafe.ro. Pentru ca acordul să poată intra în vigoare, Consiliul Uniunii Europene (miniștri din statele membre) trebuie să îl aprobe oficial.

Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030. Lista include:

  1. ambalajele pentru fructele și legumele proaspete neprocesate,
  2. ambalajele pentru alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante,
  3. porțiile individuale (de exemplu, condimente, sosuri, lapte pentru cafea, zahăr),
  4. ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri,
  5. pungile de transport din plastic foarte subțire (sub 15 microni).

Unele țări au introdus deja interdicții de a utiliza astfel de ambalaje la consumul de la mesele restaurantelor. Un exemplu este Franța. La Strasbourg, de exemplu, la McDonalds consumatorii beau sucuri din pahare refolosibile și consumă cartofii prăjiți tot dintr-un ambalaj refolosibil, în locul celui din carton prezent în România. Potrivit producătorului, aceste ambalaje sunt făcute din policarbonat fără BPA (bisphenol A).

Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, proiectul de regulament UE adoptat de europarlamentari, miercuri, interzice și utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice eterne” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, sau PFAS) peste anumite limite în ambalajele care intră în contact cu alimentele.

Pentru a reduce din ambalajele care nu sunt necesare, textul stabilește o pondere maximă de 50% pentru spațiul gol din ambalajele grupate sau folosite pentru transport ori în comerțul electronic. Producătorii și importatorii vor trebui și să se asigure că greutatea și volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.

Reamintim că deja din anul 2021, România a interzis o serie de produse de unică folosință din plastic, precum bețișoarele pentru urechi, paiele pentru băut, farfurii, tacâmuri - furculițe, cuțite, linguri.

Parallax

Vizualizari
3198
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri