Claudiu Zamfir

Noi ambalaje interzise în UE - propunere oficială de directivă a Comisiei Europene

ambalaje-plastic-dreamstime

După ce au fost interzise deja o serie de produse din plastic de unică folosință, cum sunt paiele de băut sau bețioșoarele de curățat urechile, în Uniunea Europeană, inclusiv în România, lista neagră a produselor care produc deșeuri urmează să fie completată cu anumite ambalaje considerate inutile, potrivit unei reglementări propuse miercuri de Comisia Europeană.

Propunerea de revizuire a legislației UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje prevede interzicerea următoarelor:

 • ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele,
 • ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume,
 • sticlele de șampon în miniatură, precum și alte ambalaje în miniatură din hoteluri.  

Comisia Europeană încearcă astfel să reducă substanțial cantitatea de deșuri prdusă în UE, până în anul 2030.

Propunerea privind ambalajele și deșeurile de ambalaje va fi analizată mai departe de Parlamentul European și de Consiliul UE, care vor decide dacă o vor adopta sau o vor respinge.

Cadrul de politică privind materialele plastice biologice, biodegradabile și compostabile va orienta activitatea viitoare a UE în acest domeniu, de exemplu cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele durabile, programele de finanțare și discuțiile internaționale. Comisia încurajează cetățenii, autoritățile publice și întreprinderile să utilizeze acest cadru în deciziile lor în materie de politică, de investiții sau de achiziție.

Descarcă de AICI proiectul de directivă UE privind ambalajele

Principalele prevederi ale propunerii de directivă UE în domeniul ambalajelor:

 1. Pentru a încuraja reutilizarea sau reîncărcarea ambalajelor, care a scăzut brusc în ultimii 20 de ani, firmele vor trebui să le ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile, de exemplu băuturi și mâncăruri la pachet sau livrări de produse prin comerțul electronic. De asemenea, va exista o anumită standardizare a formatelor ambalajelor și o etichetare clară a ambalajelor reutilizabile.
 2. Pentru a remedia tranșant problema ambalajelor superflue, anumite forme de ambalare vor fi interzise, de exemplu ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele, ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, sticlele de șampon în miniatură, precum și alte ambalaje în miniatură din hoteluri.  
 3. Multe măsuri au scopul de a face ca ambalajele să devină complet reciclabile până în 2030. Printre măsurile respective se numără stabilirea unor criterii de proiectare pentru ambalaje; crearea unor sisteme-depozit obligatorii pentru sticlele din plastic și dozele din aluminiu, precum și clarificarea tipurilor de ambalaje – foarte limitate ca număr – care trebuie să fie compostabile, astfel încât consumatorii să le poată arunca în deșeurile biologice.
 4. Vor exista rate obligatorii de conținut reciclat pe care producătorii trebuie să le includă în noile ambalaje din plastic. Acest lucru va contribui la transformarea plasticului reciclat într-o materie primă valoroasă – după cum o arată deja exemplul sticlelor PET în contextul Directivei privind materialele plastice de unică folosință.
 5. Propunerea va elimina orice confuzie cu privire la sortarea ambalajelor în coșurile de reciclare. Fiecare ambalaj va purta o etichetă care să indice din ce material este fabricat și în ce flux de deșeuri ar trebui să fie plasat. Containerele de colectare a deșeurilor vor purta aceleași etichete. Aceleași simboluri vor fi utilizate peste tot în UE.
 6. Pentru consumatori, CE susține că normele vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele superflue, vor limita excesul de ambalare și vor furniza etichete clare în sprijinul unei reciclări corecte. Pentru industrie, Comisia promite că normele vor crea noi oportunități de afaceri, în special pentru întreprinderile mai mici, vor reduce nevoia de materiale prime virgine, sporind capacitatea de reciclare a Europei și reducând dependența Europei de resursele primare și de furnizorii externi. Acestea vor plasa sectorul ambalajelor pe calea cea bună pentru a putea atinge neutralitatea climatică până în 2050.
 7. Comisia aduce clarificări consumatorilor și industriei cu privire la materialele plastice de origine biologică, compostabile și biodegradabile: prin stabilirea aplicațiilor pentru care astfel de materiale plastice sunt cu adevărat avantajoase pentru mediu și a modului în care materialele respective ar trebui proiectate, eliminate și reciclate.

Companiile producătoare de ambalaje vor fi puse să facă investiții și angajări

Industriile ambalajelor de unică folosință vor trebui să investească într-o tranziție, însă Comisia spune că „impactul global asupra economiei și a creării de locuri de muncă în UE este pozitiv”.

Executivul comunitar estimează că numai stimularea reutilizării va duce la crearea a peste 600.000 de locuri de muncă în sectorul reutilizării până în 2030, multe dintre acestea urmând a fi create în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii locale.

De asemenea, Comisia Europeană se așteaptă să vadă „multe inovări în soluțiile de ambalare, astfel încât reducerea, reutilizarea și reciclarea să devină accesibile”.

Bruxelles-ul mai preconizează că măsurile sale „vor permite economisirea de bani: fiecare european ar putea economisi aproape 100 EUR pe an, dacă firmele transferă aceste economii în beneficiul consumatorilor”.

Obiectivele noii legi europene propuse în domeniul ambalajelor

Comisia Europeană susține că prin propunerea sa de directivă privind ambalajele urmărește să combată „această sursă, în creștere permanentă, de deșeuri, precum și frustrarea consumatorilor”.

În medie, fiecare european generează anual aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje. Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime virgine, întrucât 40 % din materialele plastice și 50 % din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor. Dacă nu se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creștere suplimentară cu 19 % a deșeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deșeurile de ambalaje din plastic – chiar o creștere de 46 %.

Propunerea de directivă UE are 3 obiective:

 • În primul rând, prevenirea generării de deșeuri de ambalaje: reducerea cantității acestora, impunerea unor restricții privind ambalajele superflue și promovarea soluțiilor de ambalare reutilizabile și reîncărcabile.
 • În al doilea rând, stimularea reciclării de înaltă calitate („în circuit închis”): oferirea posibilității ca toate ambalajele de pe piața UE să devină reciclabile într-un mod viabil din punct de vedere economic până în 2030.
 • Și, în cele din urmă, reducerea nevoii de resurse naturale primare și crearea unei piețe funcționale pentru materiile prime secundare, sporind utilizarea materialelor plastice reciclate în ambalaje prin intermediul unor obiective obligatorii.

Obiectivul principal este de a reduce deșeurile de ambalaje cu 15% pe cap de locuitor până în 2040 în fiecare stat membru, comparativ cu situația din 2018. Acest lucru ar duce la o scădere globală a deșeurilor în UE de circa 37%, în comparație cu scenariul în care nu s-ar modifica legislația. Aceasta se va întâmpla atât grație reutilizării, cât și grație reciclării” - susține CE.

Parallax

Vizualizari
3998
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri