Denisa Crăciun

Rectorul UPT, despre impozitarea IT-iștilor: Dacă veniturile angajaților din IT vor scădea, vor fi tentați să facă pasul către firme de afară

Thumbnail

Rectorul Universității Politehnica Timișoara (UPT), Florin Drăgan, susține că eliminarea scutirii de impozit a IT-iștilor ar putea determina o parte dintre actualii angajați din acest domeniu să lucreze din România pentru companii din străinătate.

Comentariul vine după ce la sfârșitul lunii septembrie 2021, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a spus, într-un interviu acordat Antena 3, că ia în calcul eliminarea scutirii de la plata impozitului pe veniturile lucrătorilor și a contribuțiilor sociale din anumite domenii, precum construcții, IT și cercetare.

Potrivit Ministerului Finanțelor, măsura ar aduce anual încă 600 de milioane de euro la bugetul statului, însă o astfel de decizie ar putea avea efecte contrar așteptărilor.

Redăm comentariul rectorului UPT, Florin Drăgan

„Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde și angajați din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanța să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezența fizică la birou sau în țara respectivă. În momentul în care veniturile angajaților din IT vor scădea, ei vor fi tentați să facă pasul către firme de afară. Piața IT nu poate suporta o astfel de migrație pentru că este o mare criză de specialiști. Pe de altă parte, există un trend ca angajații cu venituri mari să își facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendințe să crească și automat taxele plătite statului vor scădea”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Mai multe companii prezente în vestul țării au venit în ultimul an pentru a se consulta cu specialiștii UPT în vederea unor noi investiții. Un calcul arată că în ultimele 6 luni au fost anunțate investiții străine de aproximativ 1 miliard de euro pentru extinderea capacității de producție a unor companii, dar și pentru cercetare, în crearea unor noi produse inovatoare. O mare parte din bugetele planificate de aceste companii este alocat resursei umane.

„În momentul în care specialiștii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat în calcul baza fiscală care exista în acel moment. O astfel de mișcare ar produce un adevărat șoc pentru că în România când recrutezi un om, negociezi salariul net. Dacă salariul este impozitat, practic îi propui un venit mai mic față de ce era planificat în buget iar acest lucru poate duce la o îngreunare a recrutării. Altfel spus, investițiile anunțate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi puși în situația ca proaspăt absolvenții universităților din România să fie direct angajați de companii din străinătate, să lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza forței de muncă de la noi să se acutizeze”, susține rectorul UPT.

Doi dintre pilonii PNRR ar putea fi afectați: digitalizarea și construcțiile

„Facultatea de Construcții din cadrul UPT a înregistrat în ultimii ani o creștere a numărului de studenți. Interesul față de acest domeniu a crescut din 2018, perioadă când au fost introduse mai multe facilități fiscale pentru angajații din construcții. Datele culese din Registrul General de Evidență a Salariaților arată că absolvenții Facultății de Construcții ai UPT au o rată de angajabilitate egală cu absolvenții Facultății de Automatică și Calculatoare”, conform unui comunicat UPT transmis miercuri StartupCafe.ro.

„Putem spune că facilitățile fiscale introduse la acel moment au «albit» acest domeniu. Dacă ne întoarcem la sistemul de impozitare din construcții de la nivelul anului 2017, toate eforturile depuse până în prezent vor fi anulate și ne întoarcem la o muncă «la gri» a angajaților. Pentru absolvenții de construcții de la UPT angajabilitatea a crescut cu aproape zece la sută comparativ cu acum patru ani. Planul Național de Redresare și Reziliență se bazează foarte mult pe investiții în infrastructură. Dacă punem bețe în roate firmelor din construcții, obiectivele asumate în PNRR pot fi ingreunate”, a declarat rectorul UPT

Un alt domeniu cu o deosebită importanță în PNRR este digitalizarea. Acest lucru se poate face cu IT-iști, dar și cu oameni din cercetare, care și ei beneficiază de scutirea impozitului pe venit.

„În prezent este foarte dificil să convingi oamenii buni să lucreze exclusiv în cercetare. Este un domeniu în care am putea face mai multe, iar un venit mai mare este un imbold pentru un specialist să rămână în cercetare. Majoritatea absolvenților de facultate se duc către dezvoltare, însă cercetarea aduce în piață un plus de valoare mai mare. Dacă veniturile oamenilor din cercetare vor scădea, odată cu cele din IT, atunci ei vor pleca sau vor migra spre alte forme de colaborare și multe dintre proiectele de digitalizare vor fi în pericol“, a mai spus Florin Drăgan.

Reamintim că ministrul Finanțelor a susținut în interviul acordat Antena 3 că eliminarea scutirii de la plata impozitului pe veniturile angajaților din IT, construcții și cercetare ar fi „o chestiune de echitate, corectitudine față de restul categoriilor care fac aceste plăți” și exclude creșterea TVA.

„Așa cum spunea și premierul, nu ne dorim creșterea de taxe sau introducerea de noi taxe, dar există o discuție legată de excepții la plata impozitului pe salarii sau pe venit și excepții la plata contribuțiilor", a declarat Dan Vîlceanu, la Antena 3.

Scutirea de impozitul de 10% pe veniturile salariale ale angajaților din sectorul IT este o facilitate fiscală introdusă încă din anul 2001, de guvernul Năstase.

Facilitățile fiscale pentru angajații din construcții au fost introduse de guvernarea Dăncilă prin OUG 114/2018, pe perioada 2019-2028. Astfel, angajații de la firmele încadrate în anumite domenii de construcții pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. Totodată, angajatorul plăteșe contribuție asiguratorie pentru muncă redusă de la 2,25% la 0,337% din salariul brut.

De asemenea, cercetătorii beneficiază de scutire de impozit pe venituri prin Legea 158 din anul 2017.

Patronat IT, despre impozitarea angajaților

Mihai Matei, președintele Asociației patronale a industriei de software și servicii (ANIS) a spus, într-un răspuns transmis în septembrie 2021 către StartupCafe.ro, că în acest moment nu există „nicio formă draft de legislație sau de reformare a sistemului de taxare cu privire la impozitul pe venit” pentru angajații din domeniul IT și, astfel, „chiar dacă această intenție de reformă există, vorbim despre planuri pe termen mediu și lung”.

  • Citește și 

Câți IT-iști, constructori și cercetători beneficiază de scutire de impozit pe venit, în România

Parallax

Vizualizari
2955
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri