Claudiu Zamfir

România, ultima în UE la firme care au site sau care vând pe internet

Thumbnail

România este ultima țară din Uniunea Europeană în privința proporției firmelor care vând pe internet sau care au un site propriu, potrivit celor mai recente date disponibile, publicate, joi, de Biroul european de statistică Eurostat.

Statistica ia în calcul doar firmele care au cel puțin 10 salariați și folosește datele de la nivelul anului 2016.

În România, doar 45% dintre aceste firme aveau un site propriu. În privința vânzărilor on-line, doar 7% dintre firme preluau comenzi pe internet. La ambele capitole, țara noastră ocupă ultimul loc în UE.

Dintre firmele românești care preluau comenzi pe net, 91%  aveau clienți în România, 28% în alte state UE, iar 9% în țări non-UE.

Thumbnail
Rata firmelor care preluau comenzi pe internet in 2016 (Eurostat)

Vecinii noștri din UE stăteau ceva mai bine ca noi privința firmelor care operau pe internet.  51% dintre firmele din Bulgaria aveau un site, iar 9% primeau comenzi on-line (penultimul loc în UE). În Ungaria, 69% dintre firme aveau un site, iar 13% luau comenzi pe net (locul 10 din coadă).

La polul opus, podiumul UE în comerțul on-line este ocupat de Irlanda (26% dintre firme luau comenzi online în anul 2016), Suedia (25%), Danemarca (24%). Media UE era de 16%.

Topul ratelor firmelor cu site-uri era puțin diferit: Finlada (96% dintre firme aveau site în anul 2016), Danemarca (95%), Suedia (91%). Media UE era de 77%.

În privința comerțului online către alte state din interiorul Uniunii Europene, la nivelul UE cele mai multe firme s-au plâns că întâmpină următoarele piedici:

  • costul mare al livării sau returnării produselor (27%),
  • necunoașterea de limbi străine (13%),
  • dificultăți în rezolvarea unor chestiuni legale (12%),
  • adaptarea etichetelor produselor (9%),
  • restricții din partea partenerilor de afaceri (8%).

 

Parallax

Vizualizari
629
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri