Ovidiu D. Popica

Google trece la indexarea mobile first pentru tot net-ul, din septembrie 2020

Thumbnail

Google va extinde indexarea mobile first pentru tot conținutul de pe Internet pe care crawler-ele îl urmăresc atunci când vizitează website-urile. Indexarea mobile first pentru toate site-urile va începe din septembrie 2020.

Extinderea indexării mobile first la toate site-urile și paginile vizibile public pe internet confirmă că dispozitivele mobile sunt covârșitor utilizate la navigare iar tehnologia Google se aliniază, de fapt, la practicile curente ale utilizatorilor.

Google a anunțat orientarea către indexarea mobil prioritară a site-urilor încă din 2016 și a revenit periodic cu precizări, îndrumări și recomandări pentru mobile first index.

”Din analiza noastră, majoritatea site-urilor afișate în rezultatele căutării sunt pregătite pentru indexarea mobil prioritară; 70% din site-urile afișate în rezultatele noastre de căutare sunt deja schimbate în acest sens”, se arată într-o postare de pe blogul oficial Google, destinat dezvoltatorilor.

Pentru indexarea paginilor de internet, Google folosește două feluri de roboți, așa-numiții agenți user (eng: crawler user agents) care vizitează periodic site-urile: desktop GoogleBot și smartphone GoogleBot.

GoogleBots sunt denumiri generice ale programelor utilizate de Google pentru a descoperi și scana automat site-urile web și conținutul acestora, urmărind link-uri de la o pagină la alta (pagini care nu sunt neaparat ale aceluiași website).

”Când schimbăm un domeniu (n.r. de internet) la prima indexare mobilă, crawler-ul Googlebot pentru mobil va vizita site-ul destul de des pentru actualizarea indexului Google la versiunea mobilă. În funcție de domeniu, această modificare poate dura ceva timp”, explică John Mueller Developer Advocate la Google. 

Mueller adaugă că după trecerea la indexarea mobile first, crawler-ul tradițional Googlebot desktop va mai accesa doar ocazional site-ul, iar cea mai mare parte a accesărilor se va face cu agentul Googlebot de mobil.

Încă de la primele anunțuri privind indexarea mobile first Google a precizat că recomandă site-urile responsive pentru versiunea mobilă (adică cele care se adaptează în funcție de dimensiunile ecranelor).

Sugestii tehnice pentru administratorii de site-uri (webmasters)

  • Folosiți Search Console, pentru a verifica indexările mobil prioritare.

  • Instrumentul de testare a URL-urilor, vă ajută să verificați o adresă URL specifică și să vedeți dacă sa nu este indexată ori dacă are sau nu probleme tehnice.

  • Recitiți îndrumările Google pentru mobile first index care vă ajută să înțelegeți cum puteți pregăti site-ul (nou sau existent) pentru indexarea mobil prioritară. 

  • Asigurați-vă că respectați recomandările Google pentru conținut (inclusiv text, imagini , videoclipuri , link-uri) și că meta-datele ( titluri și descrieri , meta taguri de roboți ) și toate datele structurate respectă aceste recomandări.

  • Este bine să verificați de două ori aceste lucruri atunci când un site web este lansat sau reproiectat semnificativ.

  • Nu folosiți versiuni separate ale url-urilor pentru site-urile de mobil față de cele pentru desktop (ex.: m.siteulmeu.ro).

Parallax

Vizualizari
2031
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri