Smile Media

[P] Cum se calculeaza pretul energiei electrice si cum poti reduce facturile lunare?

nova

Furnizorii de energie electrica ofera multiple metode si aplicatii pentru a ajuta consumatorii sa calculeze facturile viitoare. Cu toate acestea, facturarea energiei electrice poate parea mai complexa decat cea a altor utilitati, deoarece doar o treime din costul total al facturii reprezinta pretul real al energiei.

Calculul pentru pretul energiei electrice

Factura de energie electrica este compusa din mai multe componente, iar intelegerea acestora este esentiala pentru a afla cum se calculeaza intregul pret energie electrica.

Pentru a calcula consumul de energie electrica corect, este necesar sa se citeasca indexul de pe contor la inceputul si la sfarsitul perioadei de facturare. Diferenta dintre aceste doua citiri reprezinta consumul de energie electrica al clientului in kWh.

Pretul final al energiei electrice este calculat prin adaugarea pretului energiei electrice active la taxele suplimentare obligatorii. Aceste taxe includ:

 • tariful de transport - acesta acopera costurile de transport ale energiei electrice de la producatori la consumatori si variaza in functie de distanta parcursa.
 • tariful de distributie 0 - este asociat costurilor de distributie a energiei electrice catre locuinte si intreprinderi.
 • contributia de cogenerare - este o contributie pentru sustinerea productiei de energie in cogenerare.
 • taxele pentru certificatele verzi - acestea sustin productia de energie din surse regenerabile.
 • accize - taxele guvernamentale aplicate consumului de energie electrica.
 • TVA (taxa pe valoare adaugata) - este o taxa pe care o platesc consumatorii si care se aplica la pretul total al energiei electrice.

Cum poti reduce facturile lunare?

Dat fiind faptul ca folosim din ce in ce mai multi consumatori electrici (televizor, electrocasnice, computere, telefoane si mai nou chiar masini), este important sa respectam anumite reguli care pot optimiza consumul de energie.

Exista mai multe strategii pe care le poti folosi pentru areduce facturile lunare de energie electrica:

 • Investeste in aparate electrice eficiente din punct de allege energetic si adopta obiceiuri de economisire a energiei.
 • Verifica periodic ofertele furnizorilor de energie electrica si alege-l pe cel care ofera cel mai bun raport calitate-pret.
 • Daca este posibil, instaleaza panouri solare sau alte surse de energie regenerabila pentru a reduce dependenta de reteaua de energie electrica traditionala.
 • Inlocuieste becurile incandescente cu becuri LED sau cu economie de energie. Acestea consuma mult mai putin si au o durata de viata mai mare.
 • In timpul sezonului rece, asigura-te ca locuinta ta este bine izolata. Izoleaza ferestrele si usile si asigura-te ca sistemul de incalzire functioneaza eficient.
 • In timpul verii, utilizeaza jaluzele sau perdele pentru a bloca razele soarelui si a mentine interiorul mai racoros. Poti, de asemenea, sa setezi termostatul la o temperatura mai inalta in timpul zilei cand nu esti acasa.
 • Evita utilizarea cuptorului cu microunde pentru dezghetarea alimentelor. Lasa-le sa se dezghete natural in frigider pentru a economisi energie.
 • Fa-ti un obicei din a stinge lumina atunci cand parasesti o camera si sa inchizi aparatele electronice cand nu le folosesti.

Monitorizeaza consumul de energie electrica prin intermediul unei aplicatii sau a unui contor inteligent. Acest lucru iti poate oferi informatii in timp real despre consum si te poate ajuta sa identifici sursele de irosire a energiei.

Parallax

Vizualizari
57
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.432
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.88

expertise: 0.08

rating: 1.432

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 341
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri