Redacția StartupCafe.ro

Listă: 49 de echipe intră în programul de pre-accelerare Innovation Labs 2023 din București și Iași

IL 2023

Weekendul trecut a debutat programul Innovation Labs 2023 cu două Hackathoane, desfășurate în paralel, în București și Iași, în urma cărora 49 de echipe formate din startup-uri tehnice s-au calificat pentru programul de mentorat de 10 săptămâni.

La Hackathoane au participat echipe din Brașov și Sibiu, dar și echipe invitate din Constanța - în cadrul evenimentului de la București, precum și echipe invitate din Suceava - în cadrul celui de la Iași.

Acum, pe 25 și 26 martie 2023, urmează alte două Hackathoane Innovation Labs, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca și Timișoara.

Înscrierea pentru acestea se poate face AICI, până pe 23 martie, la ora 12:00, pentru Cluj-Napoca și AICI pentru Timișoara. 

Cele două Hackathoane din București și Iași au adunat 110 echipe, formate din peste 370 de tineri cu proiecte inovatoare, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice.

Startup-urile prezente s-au aliniat cu una dintre verticalele de afaceri ale programului:

  • Agriculture;
  • Blockchain;
  • Cybersecurity;
  • DevTools;
  • Digital Health;
  • Lifestyle;
  • Retail & E-commerce;
  • Smart City & Industry 4.0;
  • Sustainability.

Participanții Hackathoanelor Innovation Labs 2023 acoperă trei categorii, în funcție de experiența membrilor:

  • echipe formate exclusiv din studenți - ce parcurg prima lor experiență antreprenorială – categorie susținută cu precădere de către Romanian - American Foundation;
  • echipe spin-off din mediul universitar formate din cercetători - care vor beneficia de susținere în procesul de identificare a potențialelor piețe de vânzare și a oportunităților privind aplicarea tehnologiilor dezvoltate în scenarii reale de afaceri – categorie susținută de către Orange Business și sprijinită de Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării;
  • echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială.

Cele 110 echipe înscrise au participat pe 18 martie la prima etapă de admitere în Hackathon: o prezentare fulger de 1 minut a ideii în fața juriului și a publicului, urmată de votul publicului prezent la eveniment și deliberarea juriului.

Pe baza opțiunilor juriului și a publicului participant, echipele cu potențial au intrat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid din cadrul Hackathonului.

Cele 75 de echipe de tineri selectate au lucrat la perfecționarea unui prototip cât mai convingător al ideii lor inițiale, sub îndrumarea mentorilor și a juriului din cadrul Hackathoanelor.

Duminică, 19 martie, echipele au expus o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, printr-o prezentare ce a inclus o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute.

Juriul, format din personalități din ecosistemul inovării digitale din România, a selectat 49 de echipe și prototipuri promițătoare, care au intrat astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni:

  • 32 de echipe în București;
  • 17 echipe în Iași.

Echipele calificate încep de luni o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori.

Pe parcursul următoarelor 10 săptămâni, scopul programului este de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), de a ajuta echipele să își aducă ideile într-o formă validată și valoroasă, creată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare.

Totodată, prin activitățile diverse din program, antreprenorii și oamenii de business vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți. 

Pe 28 mai, în cadrul evenimentului Stratup Fair, și pe 29 mai, în cadrul finalei Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta produsele în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, precum și a publicului larg, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs.

Echipele vor beneficia de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2023 București

  1. Remember este o aplicație care vine în ajutorul oamenilor ce suferă de boli neurodegenerative. Aceasta funcționează drept o „memorie virtuală” ușor de accesat, ce poate stoca diferite informații importante pentru utilizatorii săi, precum sarcinile de zi cu zi, albume cu poze, mementouri vocale și puzzle-uri etc.
  2. Mental health asessment tool este un sistem ce își propune să ofere o evaluare obiectivă a sănătății mintale în context medical sau în cadrul organizațiilor. Soluția utilizează tehnologii de tip Machine Learning pentru a efectua analize detaliate ale semnalelor emise de creier ce sunt captate printr-o rețea de senzori EEG.

  3. Remote Health+ este o platformă ce oferă posibilitatea de monitorizare constantă a pacienților ce suferă de boli cardiovasculare. Utilizatorii vor avea acces la date centralizate, prelucrate din punct de vedere statistic ce facilitează îngrijirea și monitorizarea progresului medical de la distanță.

  4. eHealth este o aplicație care vine în ajutorul medicilor și pacienților prin monitorizarea acestora din urmă din punct de vedere al tratamentului și a recuperării după operație. Această aplicație este destinată spitalelor private și clinicilor, iar digitalizarea procesului de managemnet al pacientului este realizată prin distribuirea către fiecare pacient a unui chestionar personalizat în funcție de boală.

  5. SilverCare - vine în ajutorul întăririi relațiilor sociale și a calității vieții celor vârstnici cu o soluție prin care cei apropiați le pot oferi oportunități de conectare în cadrul excursiilor, prestații artistice virtuale sau asistență și îngrijire la distanță.

  6. Atlas Genie este o aplicație Web destinată planificării personalizate a călătoriilor. Scopul acestei aplicații este de a oferi utilizatorilor o experiență unică și adaptată nevoilor individuale. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, Atlas Genie face recomandări cât mai personalizate în baza informațiilor furnizate de utilizatori.

  7. Gym Core AI este o aplicație utilă atât pentru persoanele interesate de mișcare fizică, cât și pentru sălile de gimnastică. Aplicația este bazată pe algoritmi de Inteligență Artificială și este concepută pentru a ajuta utilizatorii să efectueze exerciții fizice corect și în siguranță. 

  8. ARTBYTE este o aplicație destinată inginerilor din sectorul industrial, care își propune să ofere sesiuni de vizualizare și învățare prin tehnologii AR în vederea utilizării echipamentelor industriale. 

  9. Berny.ai reprezintă soluție automată de luare a notițelor importante din timpul întâlnirilor online pentru echipe mici și mijlocii. Dat fiind faptul că procesul manual tradițional este unul anevoios, automatizarea propusă de acest produs are drept scop eliminarea lacunelor curente, oferind instrumente de transcriere și sintetizare alimentate de către Inteligența Artificială.

  10. Assista - aplicația mobilă pune la dispoziție utilizatorilor săi posibilitatea creării unor avataruri realiste cu care aceștia pot purta conversații dinamice și antrenante despre orice subiect, lucrând practic cu niște consilieri pre-instruiți. 

  11. Key4all este o tastatură hardware inovatoare, creată pentru a facilita accesul la diferite comenzi prin taste dedicate. Această tastatură este complet personalizabilă, iar fiecare utilizator o poate configura în funcție de preferințe: de la gaming la programare sau editare video.

  12. Triliada este o platformă online ce își propune să conecteze elevii cu actualii studenți pentru a fi îndrumați în alegerea cea mai potrivită a viitorului lor parcurs educațional. Prin intermediul platformei, elevii au acces la informații sumarizate despre facultăți și vor putea realiza anumite teste vocaționale menite să le simplifice procesul de selecție.

  13. Keep - making your wardrobe last este o platformă care vine în ajutorul industriei fashion și a problemei de sustenabilitate prin mai multe moduri inovative. Produsul oferă utilizatorilor posibilitatea de a rezerva un croitor care poate repara sau personaliza haine, reducând astfel consumul și emisiile generate de producția de haine noi.

  14. Carbonite este un produs care vine în ajutorul firmelor mici și mari în vederea îmbunătățirii sustenabilității. Carbonite oferă soluții complete și precise pentru colectarea și analiza datelor, rapoarte personalizate și sugestii pentru îmbunătățirea impactului asupra mediului. 

  15. Politiq Data este o platforma care centralizează automat informațiile publice de care au nevoie organizațiile, economisind timp și resurse financiare. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, mai exact a tehnologiilor ce se bazează pe Machine Learning, datele sunt agregate și transformate în rapoarte menite să prezinte interesele organizațiilor în cea mai eficientă manieră.

  16. GreenUP  este o aplicație Web destinată monitorizării amprentei de carbon la nivelul companiilor și alinierii cu directivele EU în acest sens. Scopul acestei aplicații este de a ajuta companiile să își îndeplinească obligațiile legale de raportare a amprentei ecologice conform normelor europene. GreenUP utilizează parametri de măsurare a amprentei de carbon pentru a oferi o imagine clară și precisă a impactului companiei asupra mediului înconjurător.

  17. Ophset este o platformă online care conectează companiile care emit carbon cu cele care îl colectează, oferind astfel o soluție practică pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Platforma funcționează prin intermediul conceptului de economie circulară, oferind o alternativă sustenabilă de taxare a emisiilor de carbon.

  18. SecureDELTA este un sistem de management pentru a crea, stoca, cripta, valida și instala fișiere securizate de actualizare a software-ului, având ca scop rezolvarea erorilor și problemelor de securitate apărute în infrastructurile cibernetice din cauza actualizărilor și transferurilor de date.

  19. SoilMate este o aplicație destinată agriculturii care își propune să ajute fermierii să obțină cele mai bune rezultate în cultivarea plantelor. Aplicația lucrează cu mai multe baze de date din domeniu, iar după analiza datelor, verifică și stabilește cea mai bună potrivire dintre diferite tipuri de plante și solul respectiv.

  20. Insectus se adresează atât micro-agricultorilor, cât și la un nivel macro B2B. Problemele cărora se adresează sunt costul ridicat al furajelor clasice, risipirea excesiva a alimentelor din restaurante, sensibilitatea agriculturii în fața fenomenelor naturii.

  21. HealthMate este o platformă digitală cu informații medicale care își propune să îmbunătățească comunicarea dintre doctori și pacienți prin monitorizarea pacienților după intervenții și tratamente. Această aplicație facilitează urmărirea stării pacientului post-intervenție.

  22. Mind Mate este un instrument digital inovator care își propune să ofere asistență virtuală pacienților care prezintă simptome de bipolaritate. Prin intermediul antrenamentelor cognitive personalizate, acesta îmbunătățește concentrarea și ajută la reducerea timpilor de tratament.

  23. RadGen este un asistent digital medical care își propune să eficientizeze procesul de interpretare a razelor X toracice. Produsul prelucrează automat informațiile și generează rapoarte de imagistică pe baza unui sistem de fotografiere.

  24. HealthBox este o aplicație mobilă pentru documente medicale, care își propune să digitalizeze documentele medicale prin intermediul fotografiilor. Prin fotografierea documentelor medicale și crearea unei baze de date conform acestora, HealthBox simplifică procesul de gestionare a documentelor medicale pentru pacienții bolnavi cronic.

  25. NovaChess este o aplicație mobilă destinată promovării șahului ca mod distractiv și creativ de dezvoltare a sinelui. Această aplicație este un joc educativ de șah care își propune să ofere utilizatorilor o modalitate interactivă de a învăța și de a se distra în același timp.

  26. Karti.ai este un coș de cumpărături universal alimentat de inteligență artificială, creat pentru a ușura procesul de cumpărături online. Scopul său este de a urmări prețurile, ofertele și recomandările de pe site-urile de comerț electronic, astfel încât utilizatorii să poată face achiziții inteligente și economice.

  27. fastbox este o aplicație de cumpărături care își propune să eficientizeze procesul de achiziționare a alimentelor. Prin intermediul unui aplicații este controlat un seif, care acționat prin scanarea unui cod QR, permite utilizatorilor ridicarea produselor comandate online dintr-un spațiu dedicat

  28. Mohican este un sistem de învățare automată destinat modificării plasării reclamelor pe site-urile online. Acesta utilizează tehnologia web-scraping pentru a colecta informații despre utilizatorii site-urilor și pentru a identifica cele mai bune locații pentru afișarea reclamelor.

  29. MetaTags se adresează problemei reprezentate de pachete/paleți murdari și actualizări non-reale în timp. Soluția se adresează afacerilor care folosesc paleți, lanțurilor de aprovizionare și afacerilor care reciclează pachetele.

  30. WallPrintAI oferă o soluție simplă și eficientă pentru personalizarea imaginilor afișate într-o locuință, eliminând nevoia de a căuta prin magazine sau online pentru a găsi o imagine imprimată care să se potrivească perfect cu stilul și ambientul casei.

  31. s'Market este o aplicație web destinată retail-ului și marketing-ului care își propune să îmbunătățească experiența de cumpărare a utilizatorilor prin crearea unei rute în interiorul magazinelor conform listei de cumpărături predeterminate.

  32. Empower este o platformă interactivă de angajare care își propune să integreze grupurile vulnerabile în câmpul muncii. Prin agregarea de date și utilizarea tehnologiei, Empower oferă o soluție eficientă pentru a ajuta aceste categorii vulnerabile să găsească locuri de muncă potrivite.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2023 Iași

  1. Scoala Altfel este o aplicație destinată elevilor și profesorilor care își propune să faciliteze pregătirea online. Această platformă permite elevilor să își programeze sesiuni de pregătire cu profesorii preferați.

  2. Q-Sort este un sistem automatizat destinat presortării deșeurilor solide, cu scopul de a sprijini sustenabilitatea. Acesta utilizează senzori, motoare și metode de tip Inteligență Artificială pentru a identifica și sorta diferite tipuri de deșeuri.

  3. BIM Evolution este un dispozitiv medical inovator, creat pentru a ajuta la recuperarea membrelor superioare. Scopul acestui produs este de a implementa un plan de recuperare personalizat, în funcție de scorul obținut de pacient.

  4. BIM Starseste o orteză inteligentă destinată monitorizării posturii coloanei vertebrale, cu scopul de a ajuta pacienții să se recupereze mai eficient după o intervenție medicală.

  5. Idea Food este o aplicație creată pentru a ajuta cofetăriile, patiseriile și brutăriile să gestioneze mai eficient stocurile de produse apropiate de termenul de valabilitate. 

  6. Old but Gold este o aplicație destinată organizării evenimentelor, care își propune să ofere un asistent virtual pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze cu ușurință etapele organizatorice.

  7. DressMate este o aplicație Web inovatoare, creată pentru a revoluționa modul în care ne îmbrăcăm. Această aplicație își propune să ofere o soluție simplă și eficientă pentru probarea hainelor, folosind tehnologia 3D.

  8. Dream Team propune o aplicație mobilă numită "SeeYa!" destinată îmbunătățirii comunicării și interacțiunii între grupurile de prieteni.

  9. Smart Money este un site online dedicat educației financiare pentru copii. Acesta oferă cursuri structurate pe categorii de vârstă, cu aprofundare prin jocuri interactive și recompense la finalul fiecărui capitol, pentru a oferi copiilor șansa de a înțelege educația financiară într-un mod distractiv și interactiv.

  10. SunWise este o aplicație Web inovatoare care oferă consultanță energetică și ajută utilizatorii să găsească furnizori și echipamente avantajoase.

  11. HEALTIFY este o aplicație care poate ajuta la menținerea sănătății mintale prin intermediul muzicii.

  12. AUTISmize este o aplicație mobilă destinată conectării părinților copiilor cu autism fiind ajutați de specialiști din domeniu. Scopul acestei aplicații este de a oferi o soluție eficientă și accesibilă pentru părinții care doresc să își ajute copiii să se dezvolte și să învețe într-un mod eficient.

  13. Study Group este o aplicație mobilă destinată studenților care își propune să faciliteze crearea și alăturarea la grupuri de studiu personalizate în funcție de preferințele de învățare.

  14. DrugBin.Solution este o platformă destinată gestionării medicamentelor scoase din uz. Scopul acesteia este de a oferi o soluție eficientă și sigură pentru farmacii și firme de casare care se confruntă cu probleme de stocare și eliminare a medicamentelor expirate sau neutilizate.

  15. MEDVISE este o aplicație inovatoare care își propune să revoluționeze modul în care utilizatorii accesează informații medicale. Prin utilizarea de metode de tip inteligență artificială, platforma permite furnizarea de sfaturi rapide și avizate, conectând utilizatorii cu specialiștii într-un mod eficient și simplu.

  16. Green Cell este o soluție inovatoare pentru cei pasionați de gastronomie și un stil de viață sănătos. Soluția este reprezentată de o seră inteligentă care vine cu senzori multipli și o aplicație mobilă pentru a monitoriza permanent parametrii precum temperatura, umiditatea, intensitatea luminoasă și starea alimentelor vegetale.

  17. Oratoria Education este o platformă educațională inovatoare, care oferă diferite pachete și planuri educaționale pentru copii. Scopul produsului este de a oferi un loc de învățare și dezvoltare modern, care combină teoria cu practica și care încurajează interacțiunea umană față-în-față. 

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs

Innovation Labs 2023 este un program organizat în București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups.

Echipele participante în cele șase centre naționale în programul de mentorat de 10 săptămâni vor beneficia de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, AROBS Transilvania Software, Atos, UiPath, Carrefour România, Orange Business, având Romanian - American Foundation ca partener strategic, Universitatea POLITEHNICA din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante vor beneficia și de susținere din partea partenerilor locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, BearingPoint, Google România, Eximprod Grup, Schwarz Global Services, Arctic Stream, Bware Labs, PSS Prosoft Solutions, Ortec, PentestTools, genezio în București; Electrolux România, Linnify și Wolfpack Digital în Cluj-Napoca; Amazon, Growceanu și Syneto în Timișoara.

În cele șase orașe, programul se bucură de sprijinul constant oferit de 19 universități de top din România:

  • în București: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București și Universitatea „Ovidius” din Constanța;

  • în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;

  • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;

  • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;

  • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;

  • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea și Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara.

Despre Innovation Labs

Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator cu tradiție universitară și amprentă națională, dedicat startup-urilor de tehnologie. Programul sprijină generațiile tinere de noi antreprenori români prin crearea unei traiectorii experiențiale și a unei comunități de mentorat și sprijin în mediul de business.

Cu 11 ani în urmă, programul Innovation Labs și-a asumat provocarea de a consolida procesul de formare a noilor generații de antreprenori din România. De-a lungul anilor, în jurul programului s-a dezvoltat o comunitate națională de mari dimensiuni, cuprinzând atât ambasadori Innovation Labs în fiecare universitate parteneră, cât și absolvenți ai acestor universități, profesioniști din industria IT, specialiști din ecosistemul mai larg de antreprenoriat inovativ, investitori, antreprenori, actori din administrația publică și leadership de top din cadrul unora dintre cele mai mari corporații active pe piața din România.

Fiind puternic ancorat în mediul universitar, prin intermediul cadrelor didactice și al cercetătorilor implicați direct, și având șansa mentorării unor tineri cu excelent potențial profesional, Innovation Labs a devenit un contributor semnificativ în ecosistemul de inovare. Abordarea sa de tip grassroots a dus, de-a lungul timpului, la identificarea și lansarea unui număr consistent de start-up-uri early stage, recrutate din peste 3.700 de participanți individuali, și 1.300 de echipe înscrise în Hackathoanele naționale. Dintre acestea, peste 520 de echipe au beneficiat de mentorat din partea reprezentanților partenerilor programului, precum și din partea reprezentanților ecosistemului de startup-uri de tehnologie, iar 188 dintre ele au ajuns pe scena Demo Day de-a lungul ultimilor 10 ani. Innovation Labs se mândrește cu un număr total de 61 de echipe de succes în piață, a căror valoare se ridică la aproape 200 de milioane de Euro.

Parallax

Vizualizari
616
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 897
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri