Gata, anul ăsta „am scăpat” de UiPath. Nu mai poate fi considerat startup, nici unicorn, nici decacorn, pentru că s-a listat la Bursa de la New York, o performanță istorică pentru o firmă ridicată în România. Uite totuși o listă (incompletă) de 12 startup-uri cu fondatori români, pe care StartupCafe.ro le-a remarcat în anul 2021:
- Databricks. A fost fondată în SUA, în 2013, de un grup de IT-iști de top, printre care și doi profesori de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist). Compania Databricks dezvoltă tehnologii pentru baze de date. În cei 7 ani de existență, startup-ul tech a obținut investiții totale de 3,5 miliarde de dolari. Cea mai recentă finanțare a fost finalizată în august 2021: o rundă de 1,6 miliarde de dolari, în urma căreia Databricks a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari. Este de așteptat ca în 2022 compania IT americană să se listeze la bursă.
- WHOOP. Compania deschisă în anul 2012, la Boston, are 3 cofondatori, printre care și românul Aurelian Nicolae. WHOOP este unul dintre cei mai valoroși producători de dispozitive purtabile care monitorizează activitățile sportive şi este un important dezvoltator de softuri de analiza de date legate de mişcare. În 2021, startup-ul a devenit unicorn, fiind evaluat la 3,6 miliarde de dolari, în urma unei investiții de 200 de milioane de dolari conduse de SoftBank Vision Fund 2. În total, compania a ridicat finanțări de capital de risc de peste 400 de milioane de dolari.
- Proportunity. Este un startup fintech și protech lansat în anul 2016, la Londra, de tinerii antreprenori români Vadim Toader și Ștefan Boronea. Proportunity îi ajută pe cei care își cumpără locuințe cu credit ipotecar în Marea Britanie, oferindu-le soluții de finanțare avantajoase și sprijin în găsirea imobilului potrivit, cu ajutorul unei tehnologii de inteligență artificială. În octombrie 2021, startup-ul românilor a primit o rundă de investiții-gigant, de 150 de milioane de dolari, din care 7 milioane de dolari sub formă finanțare de capital de risc de tip equity (prin care investitorii devin acționari ai startup-ului), și 143 de milioane de dolari ca împrumut. Astfel, Proportunity se apropie de investiții totale de 170 de milioane de dolari în cei 5 ani de existență.
- FintechOS. Startup-ul lansat la București, în anul 2017, de Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț, oferă tehnologii de transformare digitală a băncilor și companiilor de asigurări. Compania a obținut investiții de cel puțin 74 de milioane de dolari. Cea mai mare rundă de finanțare a venit în aprilie 2021: o investiție de serie B de 60 de milioane de dolari, condusă de Draper Esprit, unul dintre cele mai active fonduri din Europa, cu investiții în companii de tehnologie care cresc rapid și au ambiții globale.
- FLOWX.AI. Startup-ul a fost deschis abia în anul 2020, iar în noiembrie 2021 a și obținut o rundă de investiții de 8,5 milioane de dolari. FLOWX.AI este o platformă lansată la București, de antreprenorii tech Ioan Iacob, Șerban Chiricescu și Radu Căutiș, care oferă servicii de digitalizare a băncilor și a altor companii mari. FLOWX.AI spune că ajută instituțiile financiare să creeze experiențe unificate, de tip omnichannel atât pentru clienți cât și pentru angajați, fără a fi nevoie să-și schimbe sistemele și infrastructura existente. Astfel, tehnologia permite companiilor o reinventare și o modernizare rapidă și fără dificultăți a sistemelor legacy.
- dotLumen. Lansat în anul 2016, la Cluj, de Cornel Amariei, Gabriel Chindriş și Mihai Ivașcu, acest startup a realizat un dispozitiv purtabil care ajută nevăzătorii să se orienteze când se deplasează. Head-setul .lumen este o soluție digitală care înlocuiește câinele-ghid. În decembrie 2021, startup-ul clujean a câștigat o finanțare de 9 milioane de euro (sub formă de fonduri nerambursabile și investiție de capital în schimbul unor părți sociale din afacere) din partea Uniunii Europene. Astfel, dotLumen a „spart gheața”, deschizând drumul startup-urilor românești la finanțrile Acceleratorului Consiliului European pentru Inovație (EIC).
- Digitail. Este o platformă online de programări la medicul veterinar, lansată în anul 2017, de Sebastian Gabor, Ruxandra Pui și Alexandru Tăbolcea (care a ales să plece din startup între timp). În martie 2021, startup-ul a obținut o finanțare de venture capital de 2,5 milioane de dolari de la un grup de investitori, printre care și Gradient Ventures, fond de investiții al gigantului IT Google, axat pe inteligență artificială.
- FameUP. Este un startup ieșean lansat de un tânăr antreprenor, Ionuţ Pătrăşcoiu. În august 2021, FameUp a obținut o investiție de 2,5 milioane de euro, printre investitori numărându-se și miliardarul Daniel Dines, fondator al UiPath. Pe scurt, vorbim despre o platforma marketplace de influenceri locali, care, în schimbul unor postări pe conturile proprii de Instagram, pot primi bani sau produse de la afaceri dornice să se promoveze. Cu investițiile obținute, startup-ul ieșean vrea să iasă pe piețele interanaționale și să se extindă cu serviciile sale de intermediere și la influencerii de pe Facebook și TikTok.
- Avi Medical. Este un startup lansat în 2020, în Germania, de antreprenorul sibian Vlad Lata, alături de 2 asociați. În iunie 2021, startup-ul german cu ADN românesc a anunțat că a obținut o rundă de investiții de serie A de 28,5 milioane de euro, condusă de fondurile de investiții Heal Capital, de la Berlin, și Addition, de la New York, dar și cu participarea lui Daniel Dines. Avi Medical oferă de servicii medicale asistate de tehnologie digitală.
- Humans.ai. Este un startup deep tech lansat abia în martie 2020, la București, de un tânăr IT-ist, Sabin Dima, alături de o echipă multidisciplinară, compusă din programatori doctoranzi în computer vision, olimpici internaţionali şi veterani software. Humans se prezintă drept o platformă care integrează date şi tehnologie pentru a genera modele AI unice şi a le utiliza ca API (interfaţă de programare a aplicaţiilor) de către comunitatea de afaceri. În anul 2021, startup-ul a obținut investiții de circa 10 milioane de dolari, prin vânzări private de criptomonedă.
- Flip.ro. Marketplace-ul românesc, prin care se vând și se cumpără telefoane second-hand, a primit, în octomrbie 2021, o investiție de 1,5 milioane de euro de la eMAG Ventures, fondul de capital de risc al gigantului e-commerce din România. Fondat abia în noiembrie 2019, Flip.ro a crescut rapid și s-a remaract în piață ca soluție viabilă pentru cei care vor să vândă telefoane pentru a-și face un upgrade, precum și pentru amatorii de chilipiruri. Cei trei fondatori, George Moroianu (24 de ani), Alin Luca (27 de ani) și Alex Burghelia (23 ani), dețin în continuare un pachet majoritar de acțiuni, în timp ce investitorul strategic, eMag, este acționar minoritar.
- MaintainX. Ai auzit de Chris Țurlică? Este un antreprenor de origine română care a fondat, alături de 3 asociați, în SUA, un startup sofware as a service (SaaS), care dezvoltă produse de digitalizare a proceselor din companiile industriale, pentru creșterea productivității acestora. În iunie 2021, MaintainX a obținut o rundă de investiții de 39 de milioane de dolari, condusă de fondul Bessemer Venture Partners. La finanțarea startup-ului de la San Francisco au participat și miliardarul român Daniel Dines, fondator și CEO al UiPath, Dan Lupu, primul investitor în UiPath, și Oana Olteanu, principal în cadrul Signal Fire.
Foto. de la stânga la dreapta:
- Ion Stoica, Aurelian Nicolae, Vadim Toader,
- Sergiu Neguț, Ioan Iacob, Cornel Amariei,
- Ruxandra Pui, Ionuţ Pătrăşcoiu, Vlad Lata,
- Sabin Dima, Alex Burghelia, Chris Țurlică.