Claudiu Zamfir

Platformă IT românească, lansată anul trecut, obține o finanțare de 8,5 milioane dolari

Thumbnail

O platformă IT românescă, lansată în anul 2020, care oferă soluiții digitale băncilor și instituțiilor financiare nebancare, a obținut o finanțare de capital de risc de 8,5 milioane de dolari.

Platofma românească FLOWX.AI a primit runda de investiții seed din partea PortfoLion, cu participarea Day One Capital și SeedBlink - a anunțat, marți, startup-ul românesc, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Compania va folosi investiția pentru a se extinde pe piețele din Europa și SUA și pentru a recruta peste 20 de angajați până la sfârșitului primului trimestru din 2022 astfel încât să facă față cererii din partea băncilor și a altor companii din industria financiară din întreaga lume.

De asemenea, va crește capacitatea echipelor tehnice și de data science pentru a îmbunătăți componentele AI și pentru a dezvolta funcționalități noi.

FLOWX.AI a fost înființată la sfârșitul anului 2020 de către Ioan Iacob - CEO, Șerban Chiricescu - CTO și Radu Căutiș, iar în 2021 a început să își desfășoare operațiunile. Anterior înființării FLOWX.AI, Ioan, Șerban și Radu au lucrat împreună în compania de consultanță în transformare digitală QUALITANCE. În cadrul acesteia, fondatorii au dezvoltat produsul care urma să devină FLOWX.AI și l-au implementat în companii globale, beneficiind astfel de o adaptare semnificativă a produsului la cerințele pieței. Radu Căutiș, responsabil cu zona de strategie a companiei, are, de asemenea, un fond de investiții în Silicon Valley.

„Această investiție, care vine la mai puțin de un an de la înființarea FLOWX.AI, demonstrează că nevoia pe care o adresăm este una extrem de arzătoare - infrastructura legacy - aceasta împiedicând dezvoltarea companiilor. Această finanțare ne va sprijini în extinderea ofertei la nivel global, pentru a oferi companiilor libertatea de a construi mai mult - împreună cu rețeaua noastră în expansiune de parteneri globali de consultanță și integrare”, afirmă Ioan Iacob, CEO și cofondator FLOWX.AI.

Startup-ul răspunde nevoii unei piețe de 500 de miliarde de dolari – sistemele IT legacy ale corporațiilor. În fiecare an, numai industria bancară cheltuiește peste 200 de miliarde de dolari pe tehnologie, iar 85% din aceasta este direcționată pentru „funcționarea băncii” - întreținerea infrastructurii și actualizările sistemelor pentru a fi conforme cerințelor de reglementare.

FLOWX.AI ajută instituțiile financiare să creeze experiențe unificate, de tip omnichannel atât pentru clienți cât și pentru angajați, fără a fi nevoie să-și schimbe sistemele și infrastructura existente - și apoi să permită o reinventare și o modernizare rapidă și fără dificultăți a sistemelor legacy, în locul abordării tipice de înlocuire a sistemelor, cu risc ridicat de afectare a funcționării businessului.
 
Platforma permite instituțiilor financiare să lanseze soluții complexe în doar zece săptămâni - precum credit ipotecar, creditare preaprobată, onboarding - fără a fi nevoie să-și schimbe sistemele existente. FLOWX.AI are, de asemenea, aplicabilitate în industriile de energie și utilități, telecomunicații sau producție de bunuri de larg consum, pentru a ajuta la creșterea marjelor operaționale, a veniturilor generate de zona digitală și pentru a accelera inovația. Platforma a fost implementată de Banca Transilvania, cea mai mare bancă din sud-estul Europei, precum și de Asirom (Vienna Insurance Group) și OMV-Petrom.

Bazat pe o nouă paradigmă arhitecturală, FLOWX.AI permite integrarea rapidă cu sistemele IT existente. Soluția se pretează oricărui tip de infrastructură, fiind instalată în cloud sau pe infrastructura on-premise a companiei, consolidând multiplele sistemele existente în aplicații unificate, ușor de utilizat, pentru web și mobil, și oferind scalabilitate și fiabilitate ridicate, peste ceea ce oferă sistemele existente ale companiei.

Cine sunt investitorii:

  • Membru al OTP Group, cel mai mare grup bancar din CEE, PortfoLion este un fond de investitii de capital de risc și privat cu sediul la Budapesta, care investește în toate etapele, de la Seed, Seria B și până la Buyout. Cu o strategie de investiții agnostică de sector, PortfoLion urmărește să sprijine fondatorii vizionari care au o mentalitate de creștere globală și produse digitale scalabile. Fondul are în prezent peste 25 de investiții active în gama sa de finanțări, inclusiv SEON, Novakid, OneSoil, Starschema și Codecool. Exit-urile notabile includ Tresorit, Banzai Cloud și Cryo Management, vândute către Swiss Post, Cisco și VitroLife. PortfoLion vizează în mod activ să investească aproximativ 400 de milioane de euro în Europa.

„FLOWX.AI are un potențial uriaș de piață, cu o promisiune credibilă de a deveni rapid un jucător global în transformarea digitală. Soluția se remarcă prin faptul că oferă viteză și securitate de neegalat pentru modernizarea sistemelor învechite ale companiilor mari. Într-o eră a deficitului de dezvoltatori, este fascinant să vezi atât de mare entuziasm și interes din partea acestei comunități. Suntem încântați să lucrăm împreună cu echipa în următorii ani”, declară Gábor Pozsonyi, partener la PortfoLion Capital Partners.

 

  • Day One Capital este un fond de investiții de capital de risc pentru companii early-stage, cu sediul în Budapesta. Fondul urmărește să sprijine antreprenorii excepționali din Europa Centrala si de Est pentru a-și realiza ambițiile de dezvoltare globală. Se concentrează pe startup-uri de software B2B din mai multe industrii cu baze solide din punct de vedere tehnologic și le sprijină cu suport operațional - din fazele incipiente până la etapa de creștere.

„Nu mai este un secret că majoritatea companiilor sunt constrânse de multitudinea de sisteme legacy, care le împiedică să ofere clienților experiențe digitale memorabile. Echipa a construit o platformă prin care companiile cu sisteme complexe se pot concentra pe ceea ce fac cel mai bine: activitatea lor de bază. Platforma FLOWX.AI permite instituțiilor financiare să construiască rapid noi produse folosind infrastructura existentă, oferind în același timp capabilități avansate de management a datelor și generând astfel valoare pentru toate părțile interesate. Suntem încântați să sprijinim echipa în călătoria lor”, spune György Simó, partener general la Day One Capital.

 

  • SeedBlink este platforma de investiții cu cea mai rapidă creștere, specializată în găsirea, verificarea, finanțarea și scalarea startup-urilor europene de tehnologie. Compania își propune să democratizeze procesul de investiții și să modeleze viitorul tehnologic al Europei prin crearea unei platforme online, care îmbină vizibilitatea adusă de crowdfunding, flexibilitatea investitorilor angel și structura VC-urilor.

„Interesul și sprijinul investitorilor SeedBlink în FLOWX.AI a fost impresionant, toți au recunoscut oportunitatea și au dorit să facă parte din următoarea fază a creșterii FLOWX.AI. Am fost încântați să ne unim forțele cu Ioan, Serban și echipa lor de profesioniști. Au o expertiză impresionantă, mai ales pentru o companie în această etapă, iar execuția și tracțiunea până în prezent au fost remarcabile. Așteptăm cu nerăbdare să susținem compania să crească viteza de inovare”, afirmă Laurențiu Ghenciu, Chief Business Officer SeedBlink.

 

Parallax

Vizualizari
3017
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri