Claudiu Zamfir

Măsura 2: S-a mai făcut un pas pentru plățile restante de 570 milioane lei către restul de 2885 firme admise în așteptare

Thumbnail

Miercuri, 2 februarie 2022 s-a mai făcut un pas pentru efectuarea plăților restante către ultimele 2885 de firme admise în lista de așteptare la Măsura 2: Guvernul a analizat în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență care ar trebui să permită plata a 570 de milioane de lei (circa 117 milioane euro) către acești beneficiari.

Plățile ar urma să fie făcute în luna februarie 2022, a săus, miercuri, după ședința de guvern, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, însă pentru aceasta este nevoie ca Guvernul să aprobe definitiv ordonanța de urgență privind clarificarea unor titluri bugetare în interiorul bugetului ministerului, iar apoi Ministerul Antreprenoriatului și Turismului să încheie un act adițional la contractul de finanțare privind schema de ajutor de stat COVID-19 petru IMM, din anul 2020, cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În legătură cu Măsura 2, acolo exista la momentul preluării mandatului un deficit de 570 de milioane de lei pentru ultimii 2.885 de beneficiari. S-a asigurat această sumă în bugetul ministerului, iar astăzi cu un proiect în primă lectură pentru a face o corectură pe titlul bugetar, care să ne permită folosirea banilor. Totodată, acesta va sta la baza unui act adițional între instituția noastră și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, necesar pentru a închide Măsura 2 în cursul lunii februarie” - a spus ministrul Constantin Daniel Cadariu, după ședința de guvern de miercuri.

În prezent, sunt 13.836 beneficiari plătiți cu ajutoare de capital de lucru de cîte 2.000-150.000 de lei la Măsura 2, până la numărul de ordine RUE 17.000 inclusiv. Pentru restul de 2885 de beneficiari admiși în lista de așteptare, de la numărul RUE 17.001 în jos în listă, este nevoie de adoptarea ordonanței de urgență prezentate miercuri în Guvern și de semnarea actului adițional MAT-MIPE.

Pe StartupCafe.ro, am mai explicat acest proces AICI și AICI, dar acum s-a mai făcut un mic pas pentru îndeplinrea condițiilor administrative de plată.

Schema HoReCa și Măsura 1 - stadiul la zi

Schema HoReCa a fost finalizată, miercuri, 2 februarie 2022, un număr de 8924 de firme din industria ospitalității și a turismului primind ajutoare de stat de până la 800.000 Euro fiecare.

„Pot să vă anunț că astăzi, 2 februarie, am închis în sfârșit și schema de ajutor HoReCa. În total, s-au achitat aproape 2,2 miliarde de lei; primul miliard în decembrie, reprezentând o prorată de 47%, iar diferența în ultima săptămână, reprezentând 53%. În fond, discutăm de o infuzie de capital în activitatea turistică de peste 400 de milioane de euro în doar două luni” - a anunțat ministrul Cadariu.

Suma medie primită este de 257.222 de lei pe beneficiar. Pe listă beneficiarii variază de la sume foarte mici până la valoarea maximă a ajutorului de stat, de 800.000 de euro. Astfel, în lista celor 8294 de beneficiari găsim și două firme care primesc sub 1.000 de lei fiecare, respectiv ajutoare de stat de 724 de lei și 856 de lei. În top, sunt însă companii care sunt sprijinite de stat cu granturi HoReCa de câte 3,94 milioane lei. 72 de companii au primit ajutorul maxim.

La Măsura 1, sesiunea a doua, nu a început încă plata granturilor de câte 2.000 de euro către beneficiari. „Cu privire la Măsura 1, cea care asigură granturi pentru capital de lucru pentru microîntreprinderi, suntem în proces de analiză a dosarelor depuse cea de-a doua etapă. În prima au fost 17.000 de beneficiari plătiți; s-au cheltuit doar 35 de milioane de euro și au rămas disponibile 65 de milioane de euro. Acum sunt aproximativ 33.000 de cereri depuse. Ne propunem să lucrăm pe calupuri de câte 5.000 de beneficiari, astfel încât atunci când terminăm analiza și încheiem contractele, să putem face plățile”, a spus miercuri Cadariu.

În plus, ministerul va relua și programul prin care firmele românești vor merge la târguri și expoziții internașionale, după ce fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui l-a suspendat în urma unui control al Corului de control al ministrului, care a constatat că o serie întreagă de intermediari erau angrenați în program.

„Menționez și alte două măsuri pe care le-am luat în sprijinul mediului de afaceri și care sunt în funcțiune. Este vorba despre reluarea celor două programe de promovare externă, însemnând participarea la târgurile internaționale cu standuri de țară, în care agenții economici pot participa cu standuri proprii. Mă refer aici la tâgurile pentru turism, dar și la acel program pentru promovarea externă, reprezentând târgurile pentru comerț exterior.

Ca o paranteză, vorbim despre vestitul program care a generat nenumărate plângeri penale în cursul anului trecut. Fiind o legislație în vigoare, am reluat funcționarea acestui program pe baza prevederilor actuale însă, vom veni săptămâna viitoare, probabil, cu o ordonanță de urgență care să îl ajusteze, în sensul de a elimina intermediarii. Prezența acestora, în fond, reprezenta aproximativ 15% din sumele alocate”, a spus acum ministrul Cadariu.

Pentru anul 2022, MAT își propune lansarea a 10 programe pentru sprijinirea IMM-urilor. „Lucrăm cu echipele din minister pentru a ajunge să derulăm în cursul acestui an cel puțin 10 programe care să vină în sprijinul mediului de afaceri, indiferent că discutăm de agenți economici aflați la început de drum, între 0 și 3 ani sau agenți economici mai vechi, despre de granturi sau de scheme care să le asigure garantarea unor credite, ori inclusiv despre un program care să presupună acordarea de credite cu dobândă subvenționată din partea ministerului” - a mai promis ministrul Cadariu, miercuri, după ședința de guvern.

Urmărește declarația video de la minutul 22:

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3526
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri