Claudiu Zamfir
Plata ajutoarelor de stat întregi către firmele beneficiare în cadrul schemei HoReCa se va finaliza până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, a afirmat, joi, ministrul Antreprenorialului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
„O veste foarte bună pentru antreprenorii din sectorul HoReCa, care au aplicat cu succes pentru schema de ajutor de stat dedicată lor, este că sumele au început să le fie virate în conturi! Banii au ajuns la băncile partenere și, până la sfârșitul acestei luni, toți beneficiarii vor fi plătiți! Este vorba de a doua prorată în valoare de peste 1,2 miliarde de lei, care închide, astfel, programul”, a spus ministrul, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Descarcă de AICI lista firmelor și a plăților din Schema HoReCa.
Pentru îndrumări și alte informații, puteți apela call center: 0219059 .
Reamintim că, în Schema HoReCa s-au înscris 10.185 de solicitanți, în principal microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM), dar și companii mari și corporații multinaționale, care activează în industria ospitalității și turism, cum am mai scris pe StartupCafe.ro.
În prima fază, 8.369 de beneficiari s-au calificat la finanțare în Schema HoReCa, iar 1827 de solicitanți au fost respinși.
Cei care s-au calificat la finanțare au primit contractele de finanțare în aplicația electronică IMM Recover (portalul de granturi IMM), dar o parte dintre ei au ratat semnarea contractelor în termenul de 10 zile prevăzut de procedură și au pierdut banii de la stat.
Așa se face că până la urmă 8294 de beneficiari au primit o primă tranșă de 46,87% din ajutorul atribuit, totalizînd aproape 1 miliard de lei (999.926.000 lei mai exact) până la finalul anului 2021. Ulterior, în baza acordurilor de plată din aplicația informatică IMM-Recover, din bugetul de stat pe anul 2022, se plătește și tranșa a doua a ajutorului atribuit, de 53,12% din grant, totalizând 1.133.477.030 lei
Astfel, până la finalul lunii ianuarie 2022 se închide plata ajutoarelor de stat în valoare totală de 2,13 miliarde de lei din Schema HoReCa. Suma medie primită este de 257.222 de lei pe beneficiar. Pe listă beneficiarii variază de la sume foarte mici până la valoarea maximă a ajutorului de stat, de 800.000 de euro. Astfel, în lista celor 8294 de beneficiari găsim și două firme care primesc sub 1.000 de lei fiecare, respectiv ajutoare de stat de 724 de lei și 856 de lei. În top, sunt însă companii care sunt sprijinite de stat cu granturi HoReCa de câte 3,94 milioane lei. 72 de companii au primit ajutorul maxim.
Schema HoReCa a fost lansată în anul 2021 pentru a despăgubi întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19, printr-un ajutor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.
În total, în cele 3 măsuri de sprijin COVID funcționale derulate de stat (Măsura 1 - sesiunea I și II, Măsura 2 și Schema HoReCa) s-au înscris 95.216 solicitanți. În plus, 27.736 de aplicanți și-au făcut proiecte (majoritatea au dat bani unor consultanți să le scrie proiectele), s-au înscris la Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000 - 200.000 euro, dar aceasta a fost anulată de fostul guvern Cîțu. În locul Măsurii 3, desființate, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene urmează să lanseze Acțiunea 4.1.1 - POC, cu fonduri de maximum 1 milion euro pe proiect, la un buget total de aproape 360 milioane euro.
„Etapele de înscriere, interogarea automată a bazelor de date, verificarea și evaluarea, apoi etapele de contractare, decontare, plată și raportare, toate au fost duse la bun sfârșit datorită echipelor din cadrul instituției și Agențiilor pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului, ale partenerilor din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale și, nu în ultimul rând, eforturilor susținute ale partenerilor bancari” - spune acum Ministerul Antreprenorialului și Turismului, în comunicatul transmis joi StartupCafe.ro.
„În cele ce urmează, ministerul își propune definitivarea cât mai rapidă a măsurilor aflate încă în plată, inclusiv pentru cei 2.885 de aplicanți admiși ai Măsurii 2 care nu și-au primit încă granturile și pentru care, prin Legea Bugetului de Stat, au fost solicitate 570 milioane lei. Un alt deziderat este urgentarea deschiderii noilor instrumente de sprijin bugetate pentru anul curent, care vor contribui la înființarea și dezvoltarea întreprinderilor românești” - mai promite MAT.