Claudiu Zamfir

Măsura 2: Sunt 13.836 beneficiari care și-au primit ajutoarele de stat COVID. De ce întârzie finalizarea plății granturilor

Thumbnail

Un număr de 13.836 de firme și alți beneficiari și-au primit granturile de capital de lucru de câte 2.000 - 150.000 de euro fiecare, în cadrul Măsurii 2 a schemei de ajutoare de stat COVID-19, dar mai trebuie plătiți 2.885 de solicitanți admiși pe lista de așteptare. StartupCafe.ro a aflat care ar fi cauza întârzierii plăților restante.

Cele 13.836 de firme plătite din anul 2020 până acum totalizează granturi de circa 3,77 miliarde lei (779,8 milioane euro, la cursul de schimb folosit în schemă).

Față de situația din 10 decembrie 2021, până acum au mai fost plătiți 63 de beneficiari cu aproape 18 milioane de lei (3,7 milioane de euro, la cursul din program).

Alți aproximativ 5.500 de solicitanți la Măsura 2 au fost respinși.

Ce se întâmplă cu firmele admise în lista de așteptare

Plățile s-au oprit la numărul RUE 17.000, ultimii bani fiind achitați din resturile de buget redistribuite între agențiile IMM din țară, în urma reglajelor efectuate cu banii rămași de la aplicanții care au ratat finanțarea dintr-un motiv sau altul.

De la numărul RUE 17.001 în jos până la RUE 22.226 inclusiv, mai sunt 2885 de solicitanți admiși în lista de așteptare. Pentru ei statul nu mai are disponibile fonduri europene prin programul Operațional Competitivitate și nici nu a mai putut aloca din facilitatea de criză React-EU, așa cum era planul.

Din acest motiv, guvernul Ciucă s-a gândit să aloce 570 de milioane de lei (circa  117 milioane euro la cursul folosit în program) bugetul de stat pe anul 2022, sub formă de credite bugetare, adică bani gata de plată. Totuși, Ministerul Antreprenorialului și Turismului (MAT) stă de aproape o lună cu acești bani în buget și nu s-a putut atinge de ei, să-i distribuie la agențiile IMM , să plătească aplicanții admiși pe lista de așteptare.

Startuocafe.ro s-a interesat care sunt motivele întârzierii la plată. Informațiile noastre de la surse ministeriale spun că este o divergență între Ministerul Antreprenorialului și Turismului (MAT), condus de liberalul Constantin-Daniel Cadariu,  și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), condus de social-democratul Adrian Câciu.

Este vorba de o procedură administrativă, birocratică. Mai exact, MAT nu este mulțumit de codul bugetar la care Finanțele i-au pus în schița de buget pe anul 2022 suma de 570 milioane de lei. Din această cauză, MAT urmează să dea drumul unui nou proiect de ordonanță, pentru a putea muta banii în interiorul propriului buget, dar are nevoie de acceptul Guvernului. Așa cum arată Legea bugetului de stat pe anul 2022 , cei 570 milioane de lei au fost puși la titlul bugetar 55 - Alte transferuri, pe partea de cheltuieli neeligibile în programele europene. Sursele noastre susțin că, de fapt, MAT ar vrea ca acești bani să fie considerați cofinanțare public națională la Schema COVID-19, în Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.

„În cele ce urmează, ministerul își propune definitivarea cât mai rapidă a măsurilor aflate încă în plată, inclusiv pentru cei 2.885 de aplicanți admiși ai Măsurii 2 care nu și-au primit încă granturile și pentru care, prin Legea Bugetului de Stat, au fost solicitate 570 milioane lei. Un alt deziderat este urgentarea deschiderii noilor instrumente de sprijin bugetate pentru anul curent, care vor contribui la înființarea și dezvoltarea întreprinderilor românești” - primite, joi, MAT, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Vom încerca să aflăm mai multe despre  aceste plăți, zilele acestea.

Descarcă de AICI situația plăților la Măsura 2, la data de 27 ianuarie 2022.

 

 

Parallax

Vizualizari
3595
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri