Claudiu Zamfir

Măsura 2: Ministerul Antreprenoriatului vrea să cheltuiască 570 milioane lei din bugetul de stat pentru plata ultimelor firme în așteptare

Thumbnail

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) vrea să cheltuiască 570 de milioane de lei din bugetul de stat pentru a plăti ultimele 2.800 de firme admise în așteptare, în afara bugetului disponibil momentan, la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de cîte 2.000 - 150.000 euro din cadrul Schemei de ajutoare de stat COVID-19.

Aceste plăți ar urma să fie suportate din bugetul de stat al României, în 2022, chiar dacă statul nu va mai putea neapărat să deconteze banii din fonduri europene, însă mișcarea depinde încă de discuțiile din Guvern pentru stabilirea Bugetului de Stat pe anul 2022.

Guvernul a prevăzut în acest sens, în „ordonanța de urgență-trenuleț”, privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, posibilitatea ca plățile restante să fie suportate din bugetul de stat, în afara acordului de finanțare dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), prin care s-a asigurat până acum sursa de fonduri UE pentru schema COVID demarată în 2020, în campania electorală.
 
Pentru aplicațiile de finanțare depuse până la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 3.802.639.545 lei, din care 3.286.765.859 lei fonduri externe nerambursabile, 515.873.686 lei fonduri de la bugetul de stat, la care se adaugă de la bugetul de stat 570.000.000 lei pentru plata tuturor aplicațiilor eligibile a căror valoare excede plafonului contractului de finanțare încheiat conform articolului 16, alin. (1), lit. c, din prezentul act normativ” - prevede OUG 130/2021, care modifică aici OUG 130/2020, privind schema de ajutoare COVID.

Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu (PNL), a confirmat intenția de a face aceste plăți din buget.

Vrem să închidem Măsura 2, iar din punctul de vedere al beneficiarilor aceasta este ceea ce contează și sper să reușim” - a spus el, întrebat de StartupCafe.ro, dacă statul va suporta din buget acest efort financiar, fără să mai poată deconta cheltuiala din fonduri UE.

El a precizat că în acest moment la nivel de Guvern se negociază aceste alocări în bugetul de stat pe 2022, care vor merge apoi la Parlament, iar „în 2 - 3 zile” vom putea ști care va fi decizia privind aceste plăți.

În schița de buget pe anul 2022 a MAT figurează Măsura 2 “Granturi pentru capital de lucru” din cadrul schemei de ajutor de stat - „necesar credite de angajament și de plată în 2022 în valoare de 570.000 mii lei în vederea închiderii măsurii”.

De asemenea, la Măsura 1 - microgranturi de câte 2.000 euro, în schița de buget apare un „necesar credite de angajament și de plată titlul 58 în 2022 în valoare de 315.000 mii lei în vederea închiderii măsurii”.

La capitolul fonduri externe nerambursabile (fonduri UE în principal), Ministerul are propusă o alocare de 922 milioane lei pe anul 2022.

Și fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR), a semnalat această situație și a acuzat că „PNL își plătește promisiunile electorale din 2020 din banii contribuabililor afectați, nu din fonduri europene”.

„În primul rând este o ticăloșie. Să promiți în campanie ajutoare europene de sute de milioane de euro pentru firmele pe care le-ai închis prin ordonanțe militare. Bani pe care, de fapt, nu îi aveai. Este și o dovadă clară de incompetență. Miniștrii actualului cabinet nici nu îndrăznesc să se gândească să îi atragă bani din surse de finanțare europeană, cum este React-EU. Este și o mârșăvie. Achitând nota de plată din banii păgubitului, contribuabilul român”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al economiei.

Reamintim că mai sunt circa 2.800 de firme admise în lista de așteptare la Măsura 2, mai jos de numărul de ordine RUE 17.000, care își așteapă ajutoarele de stat.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3414
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri