Claudiu Zamfir

Măsura 2: S-au mai plătit 1,88 milioane Euro din redistribuiri. A coborât linia plăților în lista RUE - situația la zi

Thumbnail

Ministerul Antreprenorialului și Turismului (MAT) a mai plătit ajutoare de stat de 1,88 milioane euro către beneficiarii care erau admiși în lista de așteptare, la Măsura 2 - granturi de capital de lucru pentru firmele afectate de criza COVID-19.

Plățile au fost efectuate în ultimele două săptămâni, din bugetul disponibil, în urma reglărilor bugetare între agențiile teritoriale pentru IMM-uri și băncile partenere în program.

Astfel, plățile au coborât în lista solicitanților până la numărul RUE 17.000, după cum anticipase StartupCafe.ro, în urmă cu o săptămână.

Banii plătiți acum, în valoare de 9,12 milioane lei (1,88 milioane euro la cursul folosit în program), au ajuns la 45 de beneficiari eligibili.

Astfel, de anul trecut până vineri, 10 decembrie 2021, au fost plătiți 13.773 de beneficiari, cu o sumă totală de 3,755 miliarde de lei (776 milioane euro, la cursul din program). Granturile de capital de lucru au valori între 2.000 și 150.000 de euro fiecare.

Ultima firmă plătită, situată la nr RUE 17.000, este Atlas Translogistics din Constanța, care a primit 150.000 de euro, ajutor de stat.

  • În acest moment, mai sunt și 13 firme care au notificări de contractare primite, pentru o sumă totală de 2,75 milioane lei. Ultima în situația aceasta este la numărul RUE 16984. Mare atenție: aceste firme trebuie să descarce urgent contractele de finanțare, să le semneze electronic și să le reîncarce în sistemul de granturi IMM, împreună cu dovada cofinanțării, să nu piardă banii de la stat.

Aceasta este lista firmelor notificate, să semneze contractele, să nu piardă banii:

Thumbnail

  • Alte 11 firme au semnat contractele, dar acum așteaptă să li le semneze și agenția IMM. Ultima este la nr RUE 16.950. Suma totală pe care o vor primi aceste firme este de 4 milioane de lei.

 

  • Încă 53 de firme au contractele semnate și urmează să-și primească banii. Este vorba de o sumă totală de 14,6 milioane lei. Ultima este la RUE 16998.

 

  • 5513 solicitanți au fost respinși.

 

  • Mai rămân 2.866 de firme admise în lista de așteptare, de la numărul RUE 17.001 în jos, pentru care nu există buget de plăți în acest moment. Pentru acestea e nevoie de 545 de milioane de lei (112,6 milioane euro, la cursul folosit în program).  „În bugetul pe anul 2021, această sumă nu a fost inclusă, însă ministrul (Constantin-Daniel Cadariu) își propune indentificarea unor soluții pentru acoperirea diferenței în anul viitor” - a precizat MAT, în urma unei analize asupra schemelor curente.

În total, la Măsura 2 au aplicat 22.226 pentru granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 de euro fiecare, suma totală solicitată fiind de 5,226 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro). Sesiunea de înscrieri la Măsura 2 a avut loc în perioada 22-28 octombrie 2020.

Descarcă de AICI situația plăților la zi, în Măsura 2, la data de 10 decembrie 2021.

Nu uitați de raportul de progres, la implementare, cei care primiți granturile la Măsura 2

Mare atenție și la implementare, după ce primiți granturile de la stat și faceți cheltuielile, nu uitați de raportul de progres de la final!  Procedura de implementare a Măsurii 2 prevede:

„În termen de maxim 180 de zile din momentul plății ajutorului financiar către beneficiar, acesta are obligația efectuării cheltuielilor (...). De asemenea, în același termen de maxim 180 de zile din momentul încasării ajutorului financiar de către beneficiar acesta are obligația încărcării în aplicație a facturilor, documentelor de plată și raportului de progres (Anexa 8 la procedură), în caz contrar ajutorul acordat fiind recuperat. În cazul în care AIMMAIPE constată că nu se depun documentele prevăzute, solicitanții vor primi Decizie de respingere a finanțării cu recuperare a ajutorului de stat semnata electronic de Directorul AIMMAIPE, transmisă prin contul din aplicație”.

„Verificările rapoartelor de progres și a încadrării beneficiarilor în categoria IMM în cadrul Măsurii 2 se fac pe bază de eșantion, fiind, în prezent, în derulare atât la MEAT, cât și la agențiile teritoriale din subordinea ministerului” - a precizat ministerul pentru StartupCafe.ro.

Tot în implementare, nu trebuie neglijat nici anunțurile/comunicatele de presă, care trebuie publicate de beneficiar în mass-media.

Punctul 6.12 al Procedurii de implementare a Măsurii 2 prevede:

„Toate proiectele cu valoarea grantului mai mare de 10.000 euro sunt obligate sa realizeze cel puțin un Anunț/comunicat de presa privind începerea și finalizarea proiectului, vor aplica etichete autocolante pe echipamentele achiziționate prin proiect, vor aplica Sigla Uniunii Europene, Sigla Guvernului României si sigla Instrumentelor Structurale în România pe site-urile realizate prin proiect, iar bunurile achiziționate prin proiect vor purta obligatoriu etichete autocolante conform Manualului de identitate vizuala pentru Instrumente Structurale 2014-2020 in Romania”.

Cursul valutar utilizat este InforEuro din luna septembrie 2020, respectiv 1 euro=4,8395 lei, conform punctului 2 al procedurii. Aceasta înseamnă că beneficiarii care au valoarea grantului peste 48.395 de lei  trebuie să publice comunicatele de presă în mass-media.

Prețul publicării pe StartupCafe.ro a unui anunț/comunicat de presă în cadrul proiectelor europene (inclusiv pentru Măsura 2) este de 150 de euro (fără TVA).

Pentru publicare anunțuri/comunicate pe StartupCafe.ro trimiteți solicitare pe adresa de e-mail:

contact@smilemedia.ro

În acel e-mail lăsați datele dumneavoastră de contact, iar colegii noștri de la Departamentul de Marketing și Vânzări vă vor îndruma mai departe pentru realizarea pașilor necesari.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3999
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri