Claudiu Zamfir
Plata granturilor de capital de lucru promise firmelor românești prin Măsura 2 a bătut pasul pe loc în ultima perioadă, din cauza lipsei sursei de finanțare europeană, iar acum StartupCafe.ro a întrebat oficial un șef din Ministerul Economiei când și cum se vor fi plătiți beneficiarii admiși la finanțare pe lista de așteptare.
În actualul haos guvernamental produs de politicieni, într-un interviu video acordat StartupCafe.ro, luni, Liviu Rogojinaru, șeful de cabinet al ministerului interimar Virgil Popescu, ne-a dat unele explicații privind rezolvarea situației în care se găsesc solicitanții de ajutoare de stat prin Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 50.000-150.000 de euro.
Interviu video cu Liviu Rogojinaru, șef cabinet Ministerul Economiei:
În prezent sunt 13.728 de contracte plătite la Măsura 2, plățile oprindu-se până la numărul de ordine RUE 16.850, în lista de aplicanți. De luni, 22 noiembrie, s-a efectuat o redistribuire de fonduri între agențiile IMM și, în perioada imediat următoare, se vor mai plăti ajutoarele către beneficiari admiși în lista de așteptare până aproape de numărul de ordine 17.000, din banii disponibili deja acum. Aceste plăți se vor putea face în urma redistribuirii de fonduri de la agențiile IMM care au rămas cu un surplus de bani către agențiile care nu mai au bani, dar au beneficiari în partea de sus a listei RUE, așezați astfel pe principiul primul venit-primul servit.
„Cu plățile am ajuns până la RUE 16.850. Probabil că după ce se vor așeza cu agențiile o să ajungem probabil puțin sub 17.000 RUE, deci probabil că vor mai intra 100-150 de firme la plată, pe banii pe care îi avem acum. Sigur până la sfârșitul anului 2021” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, Liviu Rogojinaru.
Dar vor mai rămâne mai departe încă aproximativ 2.800 de firme admise în lista de așteptare, pentru care nu există momentan buget de fonduri europene disponibil. Liviu Rogojinaru susține că aceste firme vor putea primi banii până la finalul lunii martie 2022. Pentru acestea, Ministerul Economiei trebuie să semneze cu Ministerul Investițiilor un act adițional la contractul de finanțare privind schema de ajutoare de stat COVID, pentru a se asigura finanțare din facilitatea europeană React EU, pe care Comisia Europeană a aprobat-o încă de acum 2 luni.
„Firmele acceptate în lista de așteptare vor primi sigur și ei banii. Cred că, dacă se vor mișca repede și bine lucrurile, vor primi și ele banii undeva la finalul primului trimestru” - a spus Rogojinaru.
„Noi am făcut solicitarea de finanțare pentru plățile următoare, pentru a se încheia actul adițional în momentul când MIPE va dispune de buget. Ministerul Economiei are absolut totul gata, inclusiv contestațiile gata, deci nu mai avem nimic de făcut decât să ne intre banii și să-i transmitem la bănci. (...) Noi am făcut toate demersurile necesare. După ce primesc banii, în secunda doi pot să distribui banii către bănci. Le-am făcut adresă la MIPE, niciun răspuns deocamdată. Noi pentru Măsura 2 nu mai avem altceva de făcut decât să primim banii și să dăm banii la oameni”, a mai explicat Liviu Rogojinaru.
De precizat că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este condus interimar chiar de premierul Cîțu.
„Dânsul a avut destul de multă treabă în ultima perioadă, parcă nu l-aș acuza. Nu-mi permit eu să fac niciun fel de aprecieri față de niciun premier și nu-mi place să vorbesc despre colegii mei de la alte ministere. Fiecare trebuie să știe să-și facă bine treaba, probabil că au ei niște normative, lucruri strict interne. Mie mi-este foarte teamă să nu fie o lipsă de fonduri în cadrul Ministerului Investițiilor și proiectelor Europene, să nu aibă dreptul la Finanțe să-i dea. Eu trebuie să am OK-ul să dau banii ăștia, că nu sunt ai mei. Nouă ne lipsește contractul prin care să am voie să împart acești bani, actul adițional. Eu stau și mă uit la bani acum și zic: <<ce face cu ei?>>. Acum mă duc, dacă mă cheamă (dacă îl cheamă MIPE să semneze actul adițional - n.r.)” - a comentat Rogojinaru, la insistențele StartupCafe.ro.
O problemă în plus care apare acum este și spargerea Ministerului Economiei în două, urmând să se creeze un Ministerul pentru IMM-uri, la care vor fi mutate aceste programe de finanțare. Din experiența precedentă, când s-a spart Ministerul Economiei și Energiei în Ministerul Energiei și Ministerul Economiei, și de data aceasta va fi nevoie de o nouă hotărâre de guvern pentru funcționarea noului minister, cu alocarea de personal și alte astfel de proceduri administrative.
„Un prim pas foarte important este reașezarea ministerului cu noua conducere. Trebuie spus cinstit, trebuie să vină noua conducere, să-și intre în drepturi și asta este nu un timp mort, ci un timp de așteptare care va însemna ceva. Este o decizie pur politică, eu nu sunt politic și nu pot să-mi s-un un punct de vedere decât ca cetățean al țării: clar că va fi complicat, dar nimic nu e imposibil. Avem 211 oameni pe programe și ne mai trebuie 100 ca să putem să mergem mai pe repede înainte, pentru că oamenii sunt deja obosiți și la un moment dat clachează” - a mai afirmat Liviu Rogojinaru, șef de cabinet al ministrului Virgil Popescu.
Pentru noul Minister al IMM-urilor, în cărți este Daniel Cadariu, un senator liberal de Suceava, susținut Gheorghe Flutur.
La Fonduri europene (actualul MIPE) ministru ar urma să fie numit liberalul Dan Vîlceanu, care acum ocupă funcția de ministru de Finanțe, un apropiat al premierului interimar Florin Cîțu (șeful PNL).
În ultimele două săptămâni s-au mai putut plăti abia 9 firme, cu o sumă totală de 3,1 milioane lei (641.740 de euro, la cursul folosit în program).
De anul trecut până în prezent au fost plătite 13.728 de firme, cu o sumă totală de 3,746 miliarde lei (774,2 milioane euro la cursul folosit în program).
În acest moment rămân 2966 de firme admise la finanțare în lista de așteptare, dar mai departe, agențiile IMM urmează să mai trimită notificări pentru contractare până aproape de numărul RUE 17.000, pe bugetul actual disponibil. Tot va mai rămâne un volum mare, de aproximativ 2800 de firme care vor avea nevoie de fondurile React EU.
Alte 16 firme sunt deja cu contractele semnate și neplătite încă, în acest moment.
Încă 3 firme au mai rămas în clarificări.
5513 solicitanți au fost respinși.
----