Claudiu Zamfir

Două variante de modificare a finanțărilor pentru firmele private care merg în străinătate, la târguri și expoziții

Thumbnail

Ministerul Economiei a respins finanțarea Programului de promovare a exportului, de 100 de milioane de lei, pe anul 2021, prin care firme private puteau merge la târguri și expoziții internaționale, dar intenționează să reia programul pe viitor într-o formă modificată, a afirmat, joi, ministrul Claudiu Năsui.

„Printre documentele pe care le-am primit în primele zile la minister era și un program de mers la târguri de 100 de milioane de lei, în anul 2021, unul pandemic. Și am zis că nu semnez asta, vreau să mă uit mai atent”, a spus Năsui, într-o conferință.

El a menționat că vrea să facă un nou sistem prin care să ofere „posibilitatea tuturor de a-şi externaliza produsele, de a participa la târguri”.

Ministrul Economiei a precizat că va discuta în perioada următoare cu premierul Cîțu posibilitatea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea programului.

Sunt două variante de program avute în vedere:

  1. Sistem de deductibilitate extinsă care să înlocuiască deconturile de cheltuieli eligibile din prezent. O cheltuială pentru internaţionalizare - cazare, chirie stand, organizarea pavilionului naţional - să fie deductibilă din impozit. „Am cheltuit 100 de lei ca firmă, deduc 300 de lei din impozit. Dar pentru asta trebuie să am un impozit de plătit, adică trebuie să fi avut o activitate. Deci statul te ajută dar trebuie să finanţezi, să dai banul tău și, pe măsură ce faci profit, statul îți ușurează povara fiscală".
  2. Credit fiscal de 50% din cheltuielile cu activitățile de internaționalizare. „Dacă m-am dus undeva la un târg, 50% din cheltuieli pot deduce apoi din impozitul de plată”.

El a menționat că nu dorește continuarea programului în forma de până acum, acuzând faptul că de fondurile statului profitau doar „unele firme” care organizau deplasări externe sau care participau la astfel de evenimente, în timp ce majoritatea firmelor din România nici nu erau informate despre existența acestei oportunități.

 

Parallax

Vizualizari
598
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri