Claudiu Zamfir

Noul Guvern Ciolacu promite continuarea programului Start-Up Nation și deschiderea de noi finanțări startup și IMM

lei-euro-bani-dreamstime

Noul Guvern Ciolacu (PSD-PNL), ce urmează să fie învestit în funcție, le promite antreprenorilor români continuarea programului Start-Up Nation și deschiderea de noi scheme de finanțare pentru startup-uri și firme mici și mijlocii (IMM), potrivit programului de guvernare 2023-2024.

În noua guvernare Ciolacu, vechiul Minister al Antreprenoriatului și Turismului se comasează într-o instituție mai mare - Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu Radu-Ștefan Oprea ca ministru, senator PSD care a mai fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Dăncilă (2018-2019).

În programul de guvernare depus la Parlament, la capitolul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, noul Guvern promite antreprenorilor următoarele măsuri:

  1. Dezvoltarea de clustere de industrii creative (industria de publicitate, IT, software și jocuri pe calculator, arhitectură, design și modă, muzică, artă și cultură, film și televiziune, meșteșuguri, industria de carte și editură) în vederea creșterii valorii adăugate în economia românească;
  2. Revizuirea și continuarea Programului Creșterea Competitivității Produselor Industriale, având în vedere experiența sesiunilor derulate în 2023, cu acțiuni de susținere precum: clustere, industrii creative. Programul vizează competiții de proiecte finanțate prin schema de ajutor de minimis aferentă.
  3. Program pentru dezvoltarea lanțurilor de producție locale. Implementarea unei scheme de ajutor de stat cu scopul de a echilibra balanța comercială a României. Domenii prioritare: activitatea de producție în industria de medicamente și de echipamente medicale; chimică; petrochimică; alimentară; de tractoare; mașini, unelte și utilaje agricole; îngrășăminte; construcția de nave; piese auto; IT; energie.
  4. Program de industrializare pe bază de licență. Fond de investiții care va contribui total sau parțial la cumpărarea de licențe de către fabricile autohtone, urmând să returneze anual un procent din încasări pentru utilizarea licențelor. Domeniile prioritare: sectoarele de producție cu intensitate tehnologică medie și înaltă și sectoarele „verzi” (green) - tranziția către o producție prietenoasă cu mediul.
  5. Program pentru incubatoare și parcuri industriale. Construirea/funcționalizarea a câte minimum un parc industrial/tehnologic pentru fiecare județ, cu implicarea autorităților locale pentru asigurarea utilităților și infrastructurii. Cel puțin unul pentru Start-up-uri în fiecare județ. Creșterea numărului de firme în centrele universitare în conlucrare cu parteneri locali.
  6. Stimularea antreprenorială prin programe de creare de Start-up-uri și consolidarea acestora.
  7. Asigurarea cadrului legislativ și economic în vederea dezvoltării profesiilor liberale și a activității antreprenoriale pe cont propriu (PFA), inclusiv facilitarea accesului la finanțare.
  8. Operaționalizarea de noi programe pentru IMM-uri, inclusiv Start-up-uri: o Elaborarea programului Tech Nation de sprijinire și impulsionare a digitalizării economiei;
  9. Continuarea programului Start-Up Nation. Dezvoltarea de programe pentru susţinerea antreprenoriatului în România pentru românii din diaspora - concurs de proiecte pentru antreprenorii din Diaspora pentru dezvoltarea noilor tehnologii în România (Atenție: În acest moment, în bugetul de stat pe anul 2023 NU există surse de finanțare pentru o nouă eventuală schemă Start-Up Nation 2023, așa cum am avertizat pe StartupCafe.ro, anterior).
  10. Continuarea Programului Start-Up Nation Diaspora, pentru susținerea cetățenilor români din diaspora care doresc să revină în țară și să deschidă o afacere cu finanțare FSE+ (fonduri europene).
  11. Încurajarea și promovarea platformelor de investiții participative de tip crowd-funding sau crowd-lending.
  12. Crearea de fonduri de investiții de capital de risc de tip seed capital sau de tip venture.
  13. Acordarea de asistență financiară întreprinderilor care solicită finanțare pentru proiecte de mare anvergură (retehnologizare/modernizare, cercetare-dezvoltare și inovare).
  14. Pachetul de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare „Fabricat în România”: Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producție intermediară sau procesare în vederea susținerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării și marketingului.
  15. Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM).
  16. Granturi între 50.000 și 200.000 de euro pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. de euro, pentru software certificat de e-Commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP).
  17. Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale - Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante.
  18. Garanții de până la 1 mil. euro/companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.
  19. Pachetul de stimulare economică „România Tech Nation”: o Programul România Tech Nation - Schemă de ajutor de stat pentru susținerea înființării de Start-up-uri cu componentă digitală în fiecare județ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/Start-up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educație, training și mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local;
  20. Programul Women in tech - Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare județ;
  21. Programul Starter kit - schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5.000 euro/companie;
  22. Înființarea a cel puțin unui laborator de robotică și makerspace în fiecare județ, în care să se asigure programe de training pentru a începe, crește și dezvolta o companie în domeniul digital;
  23. Tech Tour Trucks - campanii de promovare a educației tech în comunități;
  24. Tech Capital of the Year - prin care să fie desemnat un oraș drept capitală a tehnologiei în urma unui concurs în care să participe întreprinzătorii sau administrațiile locale care folosesc/implementează/desfășoară activități în cele mai noi domenii ale tehnologieiși științei.
  25. Schemă de ajutor de stat „Innovation”: Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.
  26. Programul național multianual de microindustrializare va fi implementat conform Pachetului de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare “Fabricat în România” din Programul de Guvernare. Măsura va asigura și deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum vouchere de digitalizare.
  27. Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, va fi implementat conform Pachetului de stimulare economică „Innovation” din Programul de Guvernare. Măsura va stimula comerțul on-line și digitalizarea, și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum vouchere de digitalizare.

De menționat că programnele Microindustrializare și Comerț sunt bugetate pe anul 2023. 

Parallax

Vizualizari
3399
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri