Claudiu Zamfir

NU, programul de granturi IMM Startup Nation 2023 nu este bugetat în acest moment (MAT, oficial)

bancnota-monede-lei-dreamstime

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) nu are sursele bugetare necesare pentru a deschide o nouă ediție a programului Startup Nation, în anul 2023, concentrându-se în prezent pe fianlizarea ediției 2022 a schemei de finanțare pentru firme - a precizat, miercuri, MAT, la solicitarea StartupCafe.ro.

Într-un răspuns transmis StartupCafe.ro, MAT a precizat următoarele:

  • „Cu privire la următoarea ediție a programului Start Up Nation, vă informăm că, până la acest moment, Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului NU are sursele bugetare necesare pentru desfășurarea acesteia în anul 2023.
  • În acest context, facem precizarea că orice anunţ sau decizie referitoare la o nouă ediție a programului va fi publicat/ă pe site-ul oficial al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (www.turism.gov.ro), astfel că recomandăm celor interesați de participarea la acest program să se informeze exclusiv din sursele oficiale guvernamentale pentru a evita inducerea în eroare de către surse neautorizate.
  • Ținând cont de numeroasele solicitări primite din partea aplicanţilor, reamintim, totodată, că Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului nu este asociat, nu are în subordine şi nu acreditează firme de consultanță, acestea fiind entități private, care operează pe piața liberă, în baza cererii și ofertei.
  • În calitatea sa de instituţie publică, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului nu poate interveni în relaţiile contractuale dintre entitățile private, deci nu poate formula recomandări/sugestii privind alegerea unui consultant de către societățile care doresc să aplice la programele implementate de minister”.

Precizarea MAT confirmă informațiile publicate anterior, în repetate rânduri, de StartupCafe.ro, privind lipsa unui buget pentru o eventuală ediție a patra a programului Startup Nation, care să se deschidă în anul 2023.

StartupCafe.ro a solicitat ministerului să facă precizări pe această temă în condițiile în care o serie întreagă de antreprenori din România și din diaspora ne-au contactat și ne-au relatat că au plătit deja în avans comisioane unor firme de consultanță pentru a discuta realizarea de proiecte pentru o eventuală ediție 2023 a programului Startup Nation. Acel comision în avans era de circa 1.000 de euro în unele cazuri, conform celor spuse de antreprenorii care ne-au contactat.

Procedura oficială de derulare a Programului Startup Nation 2022, publicată de MAT, anul trecut, prevede, într-adevăr, că schema de finanțare este multianuală, pe perioada 2022-2027.

„Bugetul estimat pentru perioada 2022-2027 este de 11.000.000.000 lei, iar bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021  de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022 este de 520.031.000 lei” - se arată în documentul oficial al MAT, din 2022.

Cu toate acestea, așa cum am avertizat deja pe StartupCafe.ro, în anul 2023, ministerul nu a primit buget pentru deschiderea unei noi ediții a programului de finanțare.

Bugetul 2023 ajunge doar pentru Startup Nation 2022, în acest moment

Astfel, bugetul MAT pe anul 2023 cuprinde credite de angajament în limita a aproape 2,2 miliarde de lei, care permit semnarea contractelor de finanțare cu beneficiarii declarați admiși de principiu la finanțare în ediția 2022 a programului.

„În acest an vor fi contractate cererile de finanțare depuse în cadrul celei de-a treia ediții a programului, care au fost declarate admise în urma verificărilor. În scopul semnării contractelor, precizăm că bugetul alocat, conform Legii nr. 368/2022, este format din 2 miliarde lei pentru Pilonului I (România) și aproximativ 200 milioane lei pentru Pilonului II (Diaspora). Până la această dată (3 mai 2023 - n.r.), au fost semnate 1.968 de contracte pe Pilonul I (România) şi 588 de contracte pe Pilonul II - (Diaspora)” - a mai explicat MAT, miercuri.

De asemenea bugetul MAT pe anul 2023 prevede și 1.096.251.000 lei, credite bugetare, care ajung pentru plata unor ajutoare de până la 200.000 de lei fiecare către beneficiarii care au depus proiecte în ediția 2022 a programului și care acum semnează contractele de finanțare și fac cheltuieli în 2023. Acest buget este „pentru plata deconturilor depuse până la data de 31.12.2023, dat fiind faptul că plăți vor putea fi efectuate în funcţie de efectuarea cheltuielilor de către aplicanţi şi depunerea de deconturi şi în anul 2024” - a precizat MAT, miercuri, pentru StartupCafe.ro.

Cea de-a treia ediție a programului Start-Up Nation (2022) a fost lansată pe data de 19 iulie 2022. Platforma electronică a fost deschisă, astfel, până la 1 septembrie pentru Pilonul I (România), în cadrul căruia s-au înscris 15.319 de aplicanți, și până la 03 octombrie pentru Pilonul II (Dispora), fiind primite 1.648 de cereri de finanțare.

Programul Start-Up Nation ― 2022 se află, astfel, în etapa de evaluare a cererilor de finanțare și de contractare, şi, ulterior, de certificare a cheltuielilor şi de efectuare a plăților către beneficiari” - mai precizează MAT, pentru StartupCafe.ro.

Reamintim că, prin programul Start-Up Nation (2022), statul acordă unor microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) ajutoare nerambursabile de până la 200.000 de lei fiecare, în anumite condiții. 

Parallax

Vizualizari
6873
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri