Claudiu Zamfir

LISTA 2023 - finanțări naționale pentru firme românești: HoReCa2 - zero bani din bugetul de stat, Start-Up Nation 3 - buget de plăți la jumate (proiect)

lista 2023 horeca zero.jpg

Firmele mici și mijlocii din România vor avea și în anul 2023 o listă de programe naționale de finanțări din bugetul de stat, dar Schema HoReCa 2 figurează cu zero bani naționali, iar Start-Up Nation 3 are alocat momentan nici jumătate din bugetul promis inițial - asta reiese acum din proiectul preliminar de buget de stat 2023, propus oficial de Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor, condus de Adrian Câciu (PSD), a publicat schița de buget pe anul 2023 pentru Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, condus de Daniel Cadariu (PNL), iar banii propuși sunt sub ceea ce a vehiculat liberalul pentru mediul de afaceri. Proiectul de buget 2023, publicat marți, poate fi modificat de Guvern și apoi de Parlament.

Schema HoReCa 2 - prin care restaurantele, hotelurile, agențiile de turism și alte firme românești ar fi obținut compensații pentru scumpirile la energie în urma războiului din Ucraina - figurează pe lista programelor naționale de sprijin pentru IMM, dar cu zero credite de angajament și zero credite bugetare din bugetul de stat.

În ultimul draft de schemă HoReCa, redactat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, se propunea un buget de 750 de milioane de euro, iar antreprenorii au cerut, la consultări, aproape 1 miliard de euro. Iată că acum, deși schema HoReCa e prevăzută în programul MAT pe anul 2023, are zero fonduri alocate din bugetul de stat, în schița emisă de Ministerul Finanțelor, pentru anul 2023.

Ar mai putea apărea o posibilitate de bugetare, din fonduri europene, totuși. Conform surselor ministeriale consultate de StartupCafe.ro, au existat discuții pentru alocarea unui buget parțial de 300 de milioane de euro din fonduri UE pentru Schema HoReCa 2. Și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat recent, pentru StartupCafe.ro, că se gândește la relocarea fondurilor rămase nefolosite din apelurile POIM pentru eficiență energetică și energie regenerabilă în firme către granturi de capital de lucru pentru IMM-uri. Boloș nu a menționat Schema HoReCa 2 de la MAT, care era concepută pe bani de la bugetul național, nu din fonduri europene, dar n-ar fi exclusa direcționarea banilor europeni de la POIM către HoReCa 2. Relocarea de bani în acest fel necesită însă modificarea programelor europene 2014-2021, care ar trebui aprobată de Comisia Europeană și timpul este foarte limitat, întrucât fondurile acestea UE expiră la 31 decembrie 2023.

De asemenea, în schița de buget pentru MAT pe anul 2023, Ministerul Finanțelor a pus la titlul 58 - fonduri externe nerambursabile - 2,2 miliarde de lei pentru proiecte europene. Surse ministeriale au arătat, însă, că  MAT nu are cum să folosească acești bani pentru IMM-uri și că nu mai are în derulare programe europene pentru firme. În schimb, în proiectul de buget apare un părezumtiv proiect de „îmbunatatire a capacitatii administrative” a ministerului, pe fonduri europene, care are alocate 2,3 miliarde de lei, din care 2,2 milarde de lei pe partea de fonduri UE. Din informațiile StartupCafe, MAT are în derulare un proiect de creștere a capacității administrative, dar la o valoare mult mai mică, de numai 16 milioane de lei, nicidecum 2,3 miliarde de lei.

Start-Up Nation 2022 - buget de plăți la jumate

Probleme și la Start-Up Nation, dar mai mici. Foarte succint, la programul SUN ediția a treia, lansat în vara lui 2022, s-au înscris 15.319 aplicanți la Pilonul-I, național, precum și alți 1648 la Pilonul II - Diaspora.

MAT a promis atunci că va cere un buget de 2 miliarde de lei pentru Pilonul I al SUN și 200 de milioane de lei pentru Pilonul II al SUN - deci 2,2 miliarde de lei în total.

Acum, în proiectul de buget pe anul 2023, Start-Up Nation, ediția 2022, figurează cu 1.096.251.000 lei credite bugetare, adică de plată, nici jumătate din banii proiectați la început.

De asemenea, proiectul de buget 2023 prevede la programul Start-Up Nation credite de angajament de aproape 2,2 miliarde de lei. Creditele de angajament permit semnarea de contracte de finanțare, dar pentru plăți e nevoie de credite bugetare. Alocarea acestor credite de angajament poate lăsa posibilitatea ca Guvernul să aloce până la urmă și restul de credite bugetare pentru plăți până la suma promisă, de 2,2 miliarde de lei, dar asta după 1 iulie 2023, prin rectificare bugetară.

De precizat că la Start-Up Nation, ediția a treia, s-a făcut doar o selecție automată a candidaților, fără să se încheie contracte de finanțare, deci credite de angajament de aproape 2,2 miliarde de lei ar permite semnarea de contracte în limita bugetului promis pentru SUN, dar pentru plăți nu sunt alocați nici jumătate din bani momentan, conform schiței de buget.

Reamintim că prin programul Start-Up Nation statul promite granturi de câte 200.000 de lei microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii noi.

Totodată, creditele de angajament permit, în general, lansarea de noi înscrieri la programele de finanțare, dar, așa cum arată programul Start-Up Nation acum nu prea sunt șanse pentru o nouă sesiune de înscrieri în 2023, cel puțin nu prin bugetul schițat acum.

Femeia Antreprenor - full

La programul Femeia Antreprenor, schița de buget pe anul 2023 prevede credite de angajament în valoare de 211.624.000 lei. Creditele de angajament permit semnarea contractelor de finanțare cu beneficiarii, în condițiile în care momentan s-a făcut o selecție automată a candidatelor.

În plus, schița de buget 2023 prevede și credite bugetare tot de 211.624.000 lei la Femeia Antreprenor. Creditele bugetare permit plata ajutoarelor către beneficiarele contractate. Acest buget ar ajunge pentru plata a circa 1000 de firme din cele 9520 care s-au înscris în program în sesiunea din anul 2022. Pentru lansarea unei noi sesiuni în 2023, nu se întrevăd fonduri în plus în schița de buget actuală.

La acest program, prin care IMM-urile deținute majoritar de femei pot obține granturi de câte 200.000 de lei, bugetul promis de cei de la MAT este acoperit și în schița emisă de Ministerul Finanțelor.

Programele Microindustrializare și Comerț

Alte programe așteptate an de an de către antreprenorii IMM sunt Comerț-Servicii și Microindustrializare.

Aici situația e diferită, pentru că în anul 2022 MAT nu a mai apucat să lanseze sesiunea de înscrieri la programele Microindustrializare și  Comerț-Servicii.

La Programul Comerț-Servicii sunt prevăzute credite de angajament de 74.500.000 lei și credite bugetare tot de 74.500.000 lei în schița de buget  pentru MAT pe anul 2023. La ultima ediție realizată, la acest program s-au pus în joc fonduri nerambursabile de câte 50.000 euro pentru firme de comerț și servicii.

La Programul Microindustrializare sunt prevăzute în schița de buget pe anul 2023 a MAT 85.000.000 lei credite de angajament și tot atât, credite bugetare. În acest program se dau fonduri de câte 100.000 de euro micilor făbricuțe din România.

Cu aceste bugete, este posibil ca încă din prima jumătate a anului 2023 să se lanseze aceste 2 programe pentru antreprenori și să li se facă și plățile celor selectați la finanțare.

LISTA programelor IMM pe anul 2023

Cu toate aceste neajunsuri, lista programelor de finanțare a IMM-urilor cu bani de la stat cuprinde 13 programe naționale pe bugetul propus pentru anul 2023. Așa cum am arătat mai sus, la Start-Up Nation nu se întrevăd resurse bugetare pentru lansarea unei noi sesiuni de înscrieri în 2023. La HoReCa2  nu sunt prevăzuți bani de la bugetul de stat deloc (poate fonduri europene, eventual).

În schimb, pe lista 2023 apar și noutăți. Un exemplu este Programul de accelerare a întreprinderilor mici si mijlocii, pentru care s-a schițat un buget de 7 milioane de lei - credite de angajament și 7 milioane de lei, credite bugetare.

În total, pentru toate cele 13 programe din listă se propun credite de angajament de 5,6 miliarde de lei, din care se asigură plăți prin credite bugetare de 4 miliarde de lei.

lista 2023 programe imm

Parallax

Vizualizari
12309
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri