Claudiu Zamfir

Rezultate preliminare Start-Up Nation 2022: Punctajul minim cu care o firmă prinde buget la Pilonul II-Diaspora

Thumbnail

Au apărut rezultatele preliminare, în urma evaluării automate, și pentru Pilonul II-Diaspora al programului Start-Up Nation 2022, concurența relativ mică permițând și firmelor cu punctaj mai scăzut să prindă ajutoare din bugetul alocat.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a publicat vineri lista cu aplicanții la Pilonul II-Diaspora ordonați după punctaj, în urma evaluării automate, dar vor urma verificări care vor putea schimba destul de mult situația în lupta pentru granturile de la stat de maximum 200.000 de lei fiecare.

Inițial, Guvernul alocase doar 20,031 milioane de lei, credite bugetare, pentru Diaspora. Ulterior, a suplimentat bugetul cu credite de angajament până la un plafon bugetar de 200 milioane de lei la Pilonul II. De menționat că creditele de angajament necesită transformarea în credite bugetare pentru a putea a se putea face plăți. Acest lucru se face fie prin rectificare bugetară, fie direct prin legea bugetului de stat pe anul 2023.

Din totalul de 1648 aplicanți înscriși, în urma evaluării automate, primele 1025 de firme clasate prind finanțare prin bugetul total de 200 de milioane de lei.

Ultima firmă care prinde buget, Melvet Academy S.R.L., a obținut 85 de puncte.

Între cele 1.025 de firme care ar urma să se califice la finanțare dacă ar fi să ne luăm după clasamentul intermediar, situația punctajelor este următoarea:

  • 13 aplicanți au 100 puncte,
  • 5 aplicanți au 95 p
  • 822 aplicanți au 90 p
  • 185 aplicanți au 85 p.

Firmele cu 100 de puncte:

top startup nation 2022 diaspora

De asemenea, 29 de aplicanți, din totalul celor înscriși, au luat punctajul pentru componenta de inovare. Aceasta înseamnă că 29 de firme au declarat că investiția lor se va baza/fundamenta „pe un brevet de invenție eliberat de către un organism național sau internațional acreditat”.

Unul dintre cei 29 de aplicanți cu invenții nu a reușit însă să prindă fonduri. A obținut doar 85 de puncte și a pierdut la criteriile de departajare la punctaje egale.

La Start-Up Nation 2022 s-a introdus și cofinanțare obligatorie de 5-15% din cheltuielile eligibile, pe care trebuie să o suporte beneficiarul. Dar mulți antreprenori au optat să asigure cofinanțare mult mai mare, pentru a puncta la criteriile de departajare la punctaje egale.

Firma Premium Panel Vest SRL a promis cea mai mare cofinanțare: 405.000 de lei, de două ori mai mare decât grantul cerut. Compania a luat 90 de puncte și s-a calificat de pe locul al 19-lea. A obținut inclusiv punctajul pentru antreprenorii debutanți.

TOP 10 firme după mărimea cofinanțării raportate la investiție:

top cofinantare startup nation diaspora

În total, din cei 1648 aplicanți,  1449 s-au declarat debutanți în afaceri. Asta înseamnă că asociații/acționarii din firmele respective NU au mai avut calitatea de asociați/acționari în altă întreprindere până la data de 28 iunie 2022. Practic, aproape 88% dintre solicitanții din Diaspora s-au declarat debutanți în business.

Pentru punctajele egale, conform legislației în vigoare, departajarea a fost realizată ținând cont de:
– punctajul obţinut la criteriul aferent domeniului de activitate (secţiunea A din criteriile de evaluare);
– punctajul obţinut la criteriul aferent investiției (secţiunea C din criteriile de evaluare);
– punctajul obținut la criteriul aferent componentei de dezvoltare durabilă (secţiunea D din criteriile de evaluare);
– punctajul obținut la criteriul cursurilor de pregătire antreprenorială (secţiunea E din criteriile de evaluare);
– punctajul obținut la criteriul aferent cursurilor de competențe digitale (secţiunea F din criteriile de evaluare);
– punctajul obtinut la criteriul aferent debutului în afaceri (sectiunea G din criteriile de evaluare);
– punctajul obtinut la criteriul aferent componentei de inovare a proiectului (secțiunea H din criteriile de evaluare);
– valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente;
– data şi ora înscrierii în program.

Pașii următori - verificări suplimentare

În continuare, va fi desfășurată etapa de evaluare, care constă în analizarea informațiilor transmise de către aplicanți prin intermediul formularelor de înscriere. Astfel, în vederea admiterii cererilor de finanțare, echipa tehnică a ministerului și personalul din cadrul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului vor verifica completarea tuturor câmpurilor de către solicitanți, eligibilitatea codului CAEN Rev 2, inclusiv legăturile activelor achiziționate cu fluxul activităților/subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN pentru care se solicită finanțare, precum și încadrarea în categoria IMM și declarațiile asumate.

În funcție de rezultatele evaluării, aplicanții vor primi fie decizie privind acceptarea de principiu la finanțare, fie decizie privind respingerea la finanțare. Există și posibilitatea solicitării de clarificări suplimentare. În acest sens, aplicanții au obligația de a urmări permanent contul de pe platforma granturi.imm.gov.ro și informațiile postate pe site-ul ministerului pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale.

Totodată, MAT subliniază că vor fi eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant, special deschis de către beneficiar pentru implementarea proiectului, ulterior alocării grantului și depunerii cofinanțării, și care respectă lista de cheltuieli impusă de legislație.

Reamintim că la Start-Up Nation, pilonul II-Diaspora, MAT a trebuit să prelungească perioada de înscrieri cu 30 de zile, din lipsă de aplicanți.

„Dacă la data la care am hotărât prelungirea termenului de depunere a proiectelor erau doar 600 de firme înscrise, în cele 30 de zile alocate suplimentar au mai fost înregistrate alte peste 1.000 de cereri de finanțare! În tot acest timp, românii din diaspora au putut obține documentele necesare, care să le ateste domiciliul sau rezidența în străinătate în utimele 12 luni până la momentul înscrierii – o dificultate care ne-a fost semnalată și ulterior soluționată. Împreună putem dezvolta un mediu antreprenorial competitiv și prosper!”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

În perioada 19 iulie, ora 10.00 - 3 octombrie, ora 20.00, au fost depuse 1648 de solicitări de finanțare, pentru granturi de maximum 200.000 de lei fiecare, în cadrul Pilonului II - Diaspora al programului Start-Up Nation 2022.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
12749
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri